Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na dotace pro nová, ale i dříve vyměněná okna, aneb vylepšete okna se zelenou dotací bez bourání

Dotační program Zelená úsporám zpřístupnil dotaci i pro dílčí úpravy vedoucí k zateplení objektu. Mezi všemi možnostmi je nejsnazší a také energeticky a investičně nejvýhodnější cestou zateplení oken, a to formou jejich výměny za nová či snad ještě lépe, pouze obměnou nevyhovujícího zasklení.

Původní podmínky pro udělení zelené dotace požadovaly při výměně oken provést více zateplovacích úprav, jako například k oknům ještě zateplit střechu a fasádu. Dle nově upravených podmínek toto již neplatí a k získání dotace postačuje pouhá výměna oken, ovšem pozor - touto výměnou musíte ušetřit nejméně 20 procent tepla. Navíc je v rámci podmínek dotačního programu Zelená úsporám stanoveno, že izolační schopnosti oken a jiných prosklených otvorových výplní musí dosahovat úrovně UW=1,2 W/m2K.


STARÁ OKNA K PŘESKLENÍ ZA ZELENOU DOTACI

„Žadatelé o zelenou dotaci, kteří svá okna před pěti či deseti lety již vyměnili, stojí před problémem, jak tato okna ošetřit, aby splnili kritéria k dotaci. Jednou z možností je samozřejmě okna vybourat a dát nová, která by zajistila odpovídající hodnoty UW. My jsme připravili snadnější řešení a troufám si říci, že i levnější,“ uvádí Ing. Jiří Dobrovolný, předseda představenstva společnosti Izolační skla, která se výrobou skel do oken zabývá již více jak 10 let.

V čem tedy spočívá dané řešení? Jednoduše pouhou výměnou původního nevyhovujícího zasklení za izolační sklo nové generace, které dosahuje hodnoty součinitele prostupu tepla Ug=0,6 až 0,8 W/m2K, což v součinnosti s tepelnou prostupností běžných rámů montovaných přibližně 10 let zpátky splní kritéria dotace daná Ministerstvem ŽP na hodnotu UW =1,2 W/m2K.
„Pro uváděné přesklení nejsou vhodná běžně nabízená izolační skla (trojskla), a to pro jejich tloušťku větší než 24 mm. Tu má drtivá většina osazených oken a nelze ji dodatečně měnit. Proto jsme pro přesklení již vyměněných oken připravili odpovídající produkt, jehož celková tloušťka skla je 24 mm,“ vysvětluje Ing. Jiří Dobrovolný a pokračuje: „Východiskem pro uvedený produkt je izolační sklo INTERM® TF sporo standard 0,6-0,7, které je vybaveno meziskelní tepelnou folií na bázi HEAT MIRROR, oddělující meziskelní prostor na dvě nezávislé izolující komory 8 mm naplněné směsí inertních plynů argon a krypton a díky minimální tloušťce folie poskytuje na rozdíl od trojskel i pro omezenou šířku zasklení 24 mm požadované izolační schopnosti.“


Graf ukazuje, že ze všech dotovaných produktů přináší zateplení okna formou přesklení nevyhovujících skel daleko největší úsporu a tím efektivitu vložených finančních prostředků.

„Pokud například srovnáme efektivitu míry investice do zasklení s investicí do zateplovacího systému, tak s překvapením zjistíme, že při podobně vynaložené pořizovací ceně za 1 m2 srovnatelné plochy zateplovacího systému ušetří investor v nejlepším případě (u cihlové zdi z plných cihel) 0,2 W/m2K. Při stejném přepočtu potom přesklení z hodnoty zasklení Ug=2,8 W/m2K na hodnotu 0,6 W/m2K může ušetřit v nejlepším případě 2,2 W/m2K, což je deseti násobek úspory dosažené zateplovacím systémem,“ konkretizuje nesporné výhody přesklení oken izolačních skel Ing. Dobrovolný.

TIP PRO VÁS: Přesklením lze řešit i další požadavky na okna, na které se při původní montáži zapomnělo, jako je jejich neprůhlednost, zvýšená protisluneční a protihluková ochrana, ale také požadavky na bezpečnost, a to jak pasivní, například proti poranění, tak i aktivní, jako například proti vloupání.

Vlastní výměna izolačního skla představuje jednoduchou a rychlou operaci, kdy uvolněním fixačních zasklívacích lišt rámů lze stávající izolační sklo bezproblémově vyjmout a na jeho místo vsadit nové. „Přesklení běžného bytu je otázkou několika hodin. Cena této úpravy stávajících oken včetně práce se podle typu rámu pohybuje v rozmezí od 2 500,- Kč/m2 vyměněného zasklení. Tímto způsobem lze přesklít všechny typy běžných rámových prosklených otvorových výplní ze dřeva, plastu, hliníku nebo oceli,“ doplňuje Ing. Dobrovolný.


Tabulka s možnými výsledky hodnot Uw po přesklení izolačním sklem s meziskelní tepelnou folií podle typů rámů.

NOVÁ IZOLAČNÍ OKNA SE ZELENOU DOTACÍ

Zájemci o nová okna mohou z možných dodavatelů vybrat takové, jejichž výrobky splňují uvedená kritéria izolačních schopností (UW=1,2 W/m2K). Předpokladem je dobrá spolupráce mezi výrobcem oken a dodavatelem zasklení. Úspěšným příkladem z praxe je spolupráce produktů Izolačních skel a.s. a plastových oken od firmy PRAMOS vyrobených z profilového systému HORIZONT PS penta plus, vybavená zasklením s meziskelní tepelnou folií typu HEAT MIRROR. Díky tomuto zasklení dosáhla tato okna součinitele prostupu tepla celé výplně UW=0,8 W/m2K, což je hodnota splňující i nejnáročnější požadavky pro použití v pasivních a nízkoenergetických stavbách.

„Pro zasklení aplikované do našeho nejlepšího profilového okenního systému jsme si vybrali izolační skla s mezisklení tepelnou folií HEAT MIRROR z toho důvodu, že pro naši tloušťku zasklení dosahují nejlepších izolačních schopností a svou nízkou hmotností zajistí, na rozdíl od trojskel, nejvyšší spolehlivost a životnost nových oken," uvádí pan Viktorin z firmy PRAMOS a pokračuje: "Uvedené sklo díky příznivé váze šetří práci výrobních dělníků a hlavně montérů při montáži oken. S tím jde ruku v ruce i to, že snižuje náklady na dodatečné výjezdy k servisním zásahům vyvolaným zvýšenou zátěží kování při použití těžkých trojskel.“

 
 
Reklama