Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová zelená úsporám environmentálně

Česká rada pro šetrné budovy (Czech Green Building Council) a oslovené firmy oceňují ve svém prohlášení možnost státní bonifikace pro materiály s environmentálním prohlášením o produktu (EPD). Změna se týká dotací na zateplení obálky rodinných domů i některých dalších prací s cílem energetických úspor v rámci programu Nová zelená úsporám 2015.

Jedná se o první případ, kdy je v Česku u rekonstrukcí rodinných domů zohledněna deklarace EPD. Naším cílem je, aby tato certifikace byla do budoucna využívána mnohem více. Příkladem je pro nás Rakousko. EPD považujeme za nejvhodnější nástroj pro skutečný posun budov k vyšší udržitelnosti,“ komentovala nové podmínky Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

Změnu uvítali také zástupci firem: „Jsme rádi, že se o environmentální certifikaci začalo mluvit i mimo odborné kruhy. Je načase vzít si příklad z takových zemí Evropy, pro které není životní prostředí prázdným pojmem. Vnímáme to jako první krok, lépe řečeno krůček, správným směrem a věříme, že budou následovat další,“ podotýká Kateřina Závodníková, vedoucí pracovní skupiny Udržitelné materiály České rady pro šetrné budovy a Public Affairs manažerka pro společnost Saint Gobain Construction Products, a dále dodává: „Problematiku EPD jsme v naší firmě, respektive české pobočce, začali řešit už před pěti lety, naše francouzská matka však o několik let dříve. V současné době nám informace z celého výrobního cyklu jasně ukazují, zda jsme při vývoji nového produktu byli úspěšní ve zlepšení jednotlivých kategorií dopadů na životní prostředí…“

O svůj názor se podělil i Ondřej Šrámek, Public Affairs and Sustainability Manager společnosti Knauf a současně také místopředseda představenstva České rady pro šetrné budovy.

Zavedení podpory EPD vnímáme jako první krok správným směrem. Důležité bude nastavení konkrétních environmentálních kritérií z EPD v příštích výzvách a zejména promítnutí EPD do výběrových řízení státu. Česko by tak mohlo postupně dohnat západní země, které tato kritéria již používají,“ vysvětluje.

Změny provedlo Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí v souvislosti s podmínkami Nová zelená úsporám 2015 (viz). Budou-li při rekonstrukci domu použity materiály s deklarací EPD včetně zpracování odborného posudku a zajištění odborného technického dozoru, dosáhne celková výše podpory bonifikována částkou 2 000 Kč nad stanovený limit 25 000 korun. Materiály s ověřeným EPD musejí být použity minimálně na 50 procentech výměry zateplovaných konstrukcí. Dotace bude žadatelům poskytována podle velikosti plochy zateplovaných konstrukcí na obálce budovy. Celková výše dotace na jednu žádost je omezena na maximálně 50 procent řádně doložených výdajů. Pro projekty rodinných domů v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je tato suma peněz navýšena o 10 procent. Největší částka, na kterou bude mít vlastník domu nárok, bude 5 milionů korun.

Další podrobnosti k programu NZÚ

Další podrobnosti o EPD

 
 
Reklama