Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Počet pasivních domů je v ČR stále zanedbatelný

Ačkoli dobře optimalizované pasivní domy vyjdou maximálně o 15 % dráž, cena je většinou právě to, co investory brzdí v rozhodnutí postavit si právě pasivní dům. To má změnit zejména dotační program Nová zelená úsporám

Zatímco informovanost o výhodách pasivních domů je podle tuzemského Sdružení EPS ČR na poměrně solidní úrovni, stále je jejich počet v České republice zanedbatelný. Podle odborníků je jich kolem 1 000, několik dalších stovek je ve výstavbě.

„Hlavní výhodou pasivního domu oproti klasické novostavbě nebo nezateplené nemovitosti je snížení nákladů na energie, velmi výrazné zlepšení vnitřního prostředí domu a zvýšení hodnoty domu na realitním trhu. Díky současné dotaci vyjdou v některých případech levněji než běžné domy,“ shrnuje Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Co je pasivní dům?
Pasivní dům ročně spotřebuje maximálně 15 kilowatthodin na metr čtvereční vytápěné plochy. Zároveň nesmí primární energetická hodnota všech energií bez rozdílu účelu přesáhnout 120 kWh na metr čtvereční obytné plochy za rok. Třetím kritériem je neprůvzdušnost budovy, kdy při snížení tlaku vzduchu v budově o 50 Pa oproti okolní atmosféře může dojít k infiltraci maximálně 60 % objemu vzduchu celé budovy za jednu hodinu. První pasivní dům byl v České republice postaven až okolo roku 2001.
Pokud se roční spotřeba tepla na vytápění pohybuje v rozmezí 15 kWh až 50 kWh na metr čtvereční obytné plochy, tak jde podle české normy o nízkoenergetickou budovu. Jestliže je roční potřeba nižší než 5 kWh, tak odborníci hovoří o takzvaném nulovém domě, tedy s nulovou potřebou energie.

Tabulka: Charakteristika pasivních a ostatních šetrných domů, Centrum pasivního domů

Co je nízkoenergetický dům? Co je pasivní dům? Co je nulový dům?
Co je nízkoenergetický, pasivní a nulový dům?

Pohled do výstavby rodinných domů v roce 2013
V loňském roce bylo podle ČSÚ postaveno zhruba 12 490 rodinných domů, jen malá část z nich byla pasivních. I proto je pro investory vítané pokračování státního dotačního programu Nová zelená úsporám. Podle Centra pasivního domu přispěl program v první fázi (Zelená úsporám) celkem k výstavbě necelých 700 pasivních domů. V letošním roce se proto očekává, že se jejich počet minimálně zdvojnásobí. „Jedná se spíše o odborný odhad. Přesné počty domů postavené v pasivním standardu zatím nikdo neeviduje,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Stát nabízí téměř dvě miliardy korun k výstavbě energeticky šetrných budov
Pro zájemce je od 1. dubna 2014 nachystáno 1,9 miliardy Kč, které MŽP připravilo pro tzv. druhou výzvu. Ta skončí vyčerpáním připravených dotací, nejpozději však na konci letošního října. O dotace je možné požádat ve třech oblastech – snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů, výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a „efektivní využití zdrojů energie“. Třetí oblast zahrnuje především výměnu kotlů, instalaci tepelných čerpadel či solárních systémů pro ohřev vody.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 
Reklama