Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysoce odolný fasádní systém Ceresit Impactum odolává nárazu a mechanickému namáhání

Nový systém Ceresit Impactum od firmy Henkel maximálně zvyšuje životnost vnějšího kompozitního tepelněizolačního systému zateplování budov (ETICS). Novinka je při zachování špičkové úrovně tepelné izolace extrémně odolná proti mechanickému poškození a proti silnému tepelnému namáhání. Ceresit Impactum navíc umožňuje použití sytějších odstínů barev na fasádách.

Fasáda se systémem Ceresit Impactum odolá i při sytých odstínech barev velkým výkyvům teplot, vyvolaným silným slunečním zářením. Henkel Ceresit
Fasáda se systémem Ceresit Impactum odolá i při sytých odstínech barev velkým výkyvům teplot, vyvolaným silným slunečním zářením.
Systém Ceresit Impactum se skládá z technologicky vysoce vyspělých produktů a speciálních vrstev, které mu propůjčují unikátní vlastnosti – lepicí malty CT 83, izolačních desek EPS, armovací tkaniny ze skelných vláken CT 325 a CT 327, jednosložkové lepicí a stěrkové hmoty CT 100 pro vytváření výztužné vrstvy s armovací tkaninou na deskách EPS a elastomerové omítky CT 79. Henkel Ceresit
Systém Ceresit Impactum se skládá z technologicky vysoce vyspělých produktů a speciálních vrstev, které mu propůjčují unikátní vlastnosti – lepicí malty CT 83, izolačních desek EPS, armovací tkaniny ze skelných vláken CT 325 a CT 327, jednosložkové lepicí a stěrkové hmoty CT 100 pro vytváření výztužné vrstvy s armovací tkaninou na deskách EPS a elastomerové omítky CT 79.

Ceresit Impactum umožňuje použití sytějších odstínů barev na fasádách a dává tak nejen architektům a projektantům širší možnosti, jak výrazně oživit vzhled současných fasád.

Systém Ceresit Impactum poskytuje i velmi vysokou odolnost proti proražení vnějšího souvrství. Nový systém zajišťuje více než 100 J odolnost proti nárazu a nabízí výrazné prodloužení životnosti celé fasády. Odolnost nad 100 J je přitom hodnota desetkrát vyšší, než je nejvyšší hodnota mechanické odolnosti vyžadovaná ETAG 004 a více než stokrát vyšší, než minimální vyžadovaná hodnota. Tím se tento systém řadí mezi nejodolnější zateplovací systémy na současném trhu. Pohybovou energii 100 J lze přitom přirovnat k fotbalovému míči letícímu rychlostí přes 90 km/h nebo tenisovému míči o rychlosti 250 km/h.

Skladba systému Ceresit Impactum. Henkel Ceresit
Skladba systému Ceresit Impactum.

Systém Ceresit Impactum se skládá z technologicky vysoce vyspělých produktů a speciálních vrstev, které mu propůjčují jeho unikátní vlastnosti. Kromě lepicí malty, izolačních EPS desek a armovací tkaniny ze skelných vláken obsahuje dva zcela nové produkty, které jsou velmi důležité pro dosažení jeho výjimečných vlastností: jednosložkovou lepicí a stěrkovou hmotu Ceresit CT 100 a elastomerovou omítku Ceresit CT 79. Tyto dva produkty společně s dalšími komponenty systému zaručují dosažení extrémní flexibility a odolnosti proti mechanickému poškození.

 
Receptura lepicí a stěrkové hmoty Ceresit CT 100 obsahuje vybraná plniva, která společně se speciální kombinací polymerových emulzí a různých typů vláken zaručují unikátní vlastnosti výrobku. Zvětšený obrázek vláken a elastomerů. Henkel Ceresit
Receptura lepicí a stěrkové hmoty Ceresit CT 100 obsahuje vybraná plniva, která společně se speciální kombinací polymerových emulzí a různých typů vláken zaručují unikátní vlastnosti výrobku. Zvětšený obrázek vláken a elastomerů.
Díky výjimečné flexibilitě absorbuje systém Ceresit Impactum pohyby způsobené vysokými teplotními změnami a zajišťuje tak ochranu proti nežádoucímu popraskání. Henkel CeresitDíky výjimečné flexibilitě absorbuje systém Ceresit Impactum pohyby způsobené vysokými teplotními změnami a zajišťuje tak ochranu proti nežádoucímu popraskání. Henkel CeresitDíky výjimečné flexibilitě absorbuje systém Ceresit Impactum pohyby způsobené vysokými teplotními změnami a zajišťuje tak ochranu proti nežádoucímu popraskání.

Extrémní mechanická odolnost je dosažena pomocí speciálního složení struktury systému s použitím elastomerů a výztužných vláken. Elastomery jsou speciální látky, schopné absorbovat velké množství energie. Potřebné pevnosti je pak dosaženo kombinací skelných, uhlíkových a polyakrylamidových vláken. Tato kombinace elastomerů a vláken zajišťuje schopnost systému vrátit se do svého původního tvaru po jeho mechanické deformaci vnější silou. To chrání povrch před vznikem prasklin.

Mechanickou odolnost lze názorně ilustrovat pádem 5kg koule na povrch systému z výšky 2 m. Henkel Ceresit
Mechanickou odolnost lze názorně ilustrovat pádem 5kg koule na povrch systému z výšky 2 m.
Následky pádu 5kg koule z výšky 2 metrů na systém Ceresit Impactum. Henkel Ceresit
Následky pádu 5kg koule z výšky 2 metrů na systém Ceresit Impactum.
Následky pádu 5kg koule z výšky 2 metrů na tradiční fasádní systém s nízkou odolností. Henkel Ceresit
Následky pádu 5kg koule z výšky 2 metrů na tradiční fasádní systém s nízkou odolností.

Navíc lze v tomto systému ve srovnání s běžnými fasádami použít i omítky v intenzivních a velmi tmavých odstínech (HBW index ≥ 5 %). Díky vysoké flexibilitě systém absorbuje pohyby způsobené vysokými teplotními změnami v důsledku silného slunečního záření a zajišťuje tak ochranu proti nežádoucímu popraskání. Zvláště tmavé odstíny omítek jsou vysoce namáhány teplotními rozdíly a vyžadují vysokou flexibilitu celého systému.

Nízká nasákavost povrchu zateplovacího systému je další důležitý parametr, který zajišťuje jeho dlouhou životnost. Henkel Ceresit
Nízká nasákavost povrchu zateplovacího systému je další důležitý parametr, který zajišťuje jeho dlouhou životnost.

Nízká nasákavost povrchu zateplovacího systému je další důležitý parametr, který zajišťuje jeho dlouhou životnost. Pokud je systém nasákavý, voda, která proniká do struktury fasády v zimním období, zamrzne, a může urychlit proces stárnutí jednotlivých vrstev. Nasákavost systému také přispívá k riziku napadení plísněmi a řasami a umožňuje pronikání znečištění do struktury fasády. Ceresit Impactum si udržuje výjimečně dobré vlastnosti i v období extrémních dešťů. Zkoušky prokázaly velmi nízkou nasákavost nejen omítky, ale i dalších vrstev systému. Vlhkost nemůže pronikat do struktury systému a tím se eliminuje riziko poškození vrstev a biologické kontaminace.

Systém Ceresit Impactum byl testován v klimatické komoře dle parametrů ETAG 004, během nich byl vystaven opakovaným teplotním cyklům a změnám vlhkosti. Tyto zkoušky simulují několik desítek let používání tepelně izolačního systému v reálných podmínkách. A nový systém Ceresit Impactum ani po tomto náročném testování nejevil známky zhoršení tepelně izolačních parametrů.

Systém Ceresit Impactum je vhodný pro použití na rodinných i bytových domech, stejně jako na veřejných a komerčních stavbách. Díky vysoké odolnosti a dlouhé životnosti je speciálně doporučen v těchto aplikacích:

  • rodinné domy: sokly a fasády, které mají být chráněny před mechanickým poškozením
  • bytové domy: sokly a fasády v úrovni 1. nadzemního podlaží
  • veřejné a komerční stavby: sokly a celé fasády
  • průmyslové objekty: sokly a celé fasády
  • garáže, vstupy, parkoviště.

Další informace k novému systému najdete na www.ceresit-impactum.com.

Toto se vám s fasádou Ceresit Impactum nestane!

Poškození, které se může objevit na povrchu zateplovacího systému v důsledku krupobití. Henkel Ceresit
Poškození, které se může objevit na povrchu zateplovacího systému v důsledku krupobití.
Poškození, které se může objevit na povrchu zateplovacího systému v důsledku velkých teplotních výkyvů u sytých odstínů. Henkel Ceresit
Poškození, které se může objevit na povrchu zateplovacího systému v důsledku velkých teplotních výkyvů u sytých odstínů.
Poškození, které se může objevit na povrchu zateplovacího systému při poškození fasády cizími tělesy. Henkel Ceresit
Poškození, které se může objevit na povrchu zateplovacího systému při poškození fasády cizími tělesy.

 
 
Reklama