Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okna bez zamlžení? Se skly Planibel Low-e Anti-Fog od AGC již realita

Opravdu dobře tepelně izolovaný dům nebo administrativní budova je dnes již nutností. Téměř dokonalá izolace ale s sebou přináší některé nepříjemné průvodní jevy, například zamlžení oken. Fyzikální zákony jsou neúprosné. Pokud je venku velmi chladný a zároveň vlhký vzduch, dochází na vnějších sklech izolačního zasklení ke kondenzaci vody.

Anti-Fog 1

V našich zeměpisných šířkách dochází ke kondenzaci velmi často na podzim a na jaře. Zamlžení funkci ani kvalitu oken neovlivňuje. Naopak dokazuje, že stavba je opravdu dobře izolovaná. Přes takto zamlžené okno však není vidět i několik hodin denně a esteticky nevypadá příliš dobře. A protože zateplení nově postavených rodinných domů, rezidenčních projektů nebo administrativních budov se neustále zdokonaluje, bude ke kondenzaci a zamlžení skleněných ploch docházet stále častěji.

Kondenzaci se dá zabránit!

Mnoho architektů i projektantů se snažilo tento jev vyřešit, ale bez úspěchu. Přední evropský výrobce skla AGC Glass Europe přichází s novinkou, která tento problém řeší. Vyvinul skla s antikondenzačním efektem. Jde o řadu Planibel Low-e Anti-Fog, která je na trhu od začátku července. Řešení spočívá v tom, že je vnější strana skla potažena transparentním pyrolytickým povlakem Planibel GfasT. Jeho úkolem je udržet teplotu vnější strany oken na vyšší hodnotě a tak výrazně omezit vznik kondenzace na vnější tabuli skla.

Skla Planibel pro jakékoliv řešení

Do škály skel Planibel patří v současné době dva výrobky. Planibel AF je zasklení opatřené antikondenzačním pyrolitickým povlakem, Planibel AF Top N+ je sklo se dvěma povlaky, které kombinují antikondenzační vlastnosti s tepelnou izolací. Oba výrobky je možné sestavovat do izolačních dvojskel nebo izolačních trojskel, a tak uspokojit i ty nejnáročnější požadavky. Výrobky z nové škály Planibel AF tak mohou být součástí tepelné izolace budovy a zároveň minimalizovat její negativní projevy.

Více informací o produktech společnosti AGC naleznete na webových stránkách www.YourGlass.com nebo se můžete obrátit přímo na oddělení podpory projektů International Building Projects Team ibp@eu.agc.com.

Anti-Fog 2Anti-Fog 3
CORVELYN LIP08_F39v2shutterstock_46215010_F39v2

AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group
logo AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

Firma je součástí nadnárodního koncernu AGC Group a je největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě. Vyrábí ploché sklo zejména pro stavebnictví (exteriérové zasklení a interierové dekorace), automobilový průmysl a další odvětví (doprava, ...