Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pětipatrová mikro-budova - geniální ukázka architektury na omezeném prostoru

Návrh atypického bydlení spojené s domácí kanceláří/pracovnou od japonského architekta Ryue Nishizawy. Budova, stísněná mezi dva obytné bloky a ústící do rušné ulice, nese navzdory jasnému minimalistickému pojetí hodnoty vnitřní plnosti. Na závěr nabízíme navíc komentář o využívání skla ve stavbách.

Umístění objektu v rušné čtvrti plné administrativních budov a komerčních center vycházelo z předem daných dispozic, a samotná parcela, daná stísněným výklenkem 8 x 4 metrů prakticky neposkytovala žádný prostor pro širší rozlet.


Žádné stěny, jen sklo!

V tak malém prostoru by totiž každé zabednění působilo silně klaustrofobním dojmem, a každá fyzicky neprůhledná stěna by jen omezovala již tak dost skromný prostor. Zasklené výhledy do volného prostoru navíc opticky zvětšují obývaný prostor.
„V ten moment, kdy jsem se rozhodl pro vertikální strukturu členěnou horizontálními deskami, tím rázem padla faktická potřeba stěn, “ komentoval rozhodnutí o materiálech architekt, který je mimo jiné je oceňován za přínos při zpracování návrhu expozičního objektu v pařížském Louvre.
Pevné a dobře izolované sklo nakonec chrání vnitřní pohodu a klima stejně, jakoby učinily stěny, a zároveň umožňují vyšší prostup přirozeného světla.


  • zeleň vytvořila primární fasádu, a poskytla obyvatelům dostatek soukromí,
  • spirálovitě zatočené schody jsou v průřezech v betonových podlahách,
  • ložnice, koupelny a pracovny jsou v 1. a 3. patře, odděleny od pracoven skleněnými posuvnými zástěnami,
  • obývací pokoj, kuchyň, jídelna jsou v přízemí,
  • pokoj pro návštěvy ve 4. patře

Sklo v rukách architektů a stavařů v ČR

O komentář k užívání skla ve stavbách jsme požádali ve společnosti AGC Flat Glass Czech a.s., která představuje vývoj, výrobu a prodej inovativního skla pro široké použití.

TZB-info: Jaké možnosti využití skla na fasádě a jaký význam skla v architektuře budovy vidíte Vy osobně?

Ing. Pavel Hotový, AGC Flat Glass Czech a.s.: "Použití skla na fasádě nabízí architektům a designerům čím dál větší svobodu díky inovativním přístupům výrobců i zpracovatelů skla. Funkci skla v budoucnosti vidíme zejména v jeho přínosu k dosažení optimálního fungování celé budovy. A to díky tomu, že sklo zajišťuje komfort vnitřního prostředí dostatečným přísunem světla a zároveň pomáhá k dosažení ideální energetické bilance budovy. Se vstupem do tzv. „zelené éry“ získává na důležitosti navíc také recyklovatelnost výrobků a materiálů. Výrobci proto neustále aktivně pracují na vývoji ekologicky šetrnějších materiálů a sklo v jakékoli formě použité v budově přispívá také k pozitivnímu posuzování v rámci mezinárodních certifikačních programů. V neposlední řadě je vývoj zaměřen také na zvýšení bezpečnosti a ochrany uživatelů."

TZB-info: U nových administrativních a multifunkčních budov se setkáváme se skleněnými fasádami v České republice i v zahraničí. Není samotné použití skla na fasádě příliš jednotvárné? Sklo přeci umí více. Máte nějaký aktuální tip pro investory?

Ing. Pavel Hotový: "Jako inspiraci pro investory můžeme uvést nově dokončenou budovu Quadrio. Je to první rozsáhlý komplex budov v České republice, kde je na fasádě použito sklo s nízkým obsahem železa. Použitím zasklení s nízkým obsahem železa minimalizujeme zelenkavý nádech typický pro běžné čiré sklo. Díky tomuto sklu se také zvyšuje transparentnost a neutrálnost fasády, což je v současné architektuře velkým trendem."

TZB-info: "Jaká je běžná práce architekta se sklem u nás a v zahraničí? Liší se v něčem? Kde je největší prostor pro větší uplatnění skla?"

Ing. Pavel Hotový: "Obecně lze říci, že zahraniční architekti používají skla stále větších a větších formátů, což dává konkrétní realizaci jistou odlišnost. V poslední době používají architekti stále častěji skla v různých zaoblených tvarech, což vede k dalším možnostem použití skla na fasádách a větší tvarové svobodě architekta."

TZB-info: Sklo bylo vidět hodně a v různých podobách např. na letošním Designbloku, blýská se v interiérech sklu na lepší časy?

Ing. Pavel Hotový: "Zastoupení skla na letošním Designbloku, alespoň to, co bylo vidět na expozicích v hotelu Evropa, bylo poměrně zanedbatelné oproti jiným veletrhům designu nebo nábytku v rámci Evropy – Salone del Mobile Milan, Maison et Objet Paris, Biennale Interieur Kortrijk …
Zastoupení a spotřeba skla v interiérech má již od roku 2008 stoupající tendenci a je to jeden z nejrychleji rostoucích, ale také nejvíce ziskových segmentů ve sklářském průmyslu. Trend trvalého růstu v segmentu interiérových skel za posledních 8 let pokračuje. Sklo v interiéru dnes představuje nepřeberné množství aplikací a funkcí a záleží jen na vkusu a možnostech koncového spotřebitele nebo investora. Pokud chcete v interiéru dosáhnout „wow efektu“, potom je sklo ideálním materiálem splňujícím ty nejvyšší požadavky na funkci, hygienu, životnost a na průměrné náklady v průběhu životního cyklu."

 
 
Reklama