Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečné teplé ostění oken TOP Frame

Problematický detail při montáži oken je připojovací spára mezi rámem okna a ostěním. Jeho úplným systémovým řešením je TOP Frame - vynikající tepelná a zvuková izolace po celém obvodu ostění, včetně míst nad parapetem a pod napražím; součástí rámu TOP Frame je i kastlík na nadokenní venkovní roletu.

TOP Frame je systém ostění vyvinutý v Německu, který řeší připojovací spáru celoobvodově, včetně vysoké tepelné izolace spáry v oblasti parapetu i nadpraží. Řešení je rychlé a bezpečné; odpadá například komplikovaná montáž parotěsného uzávěru spáry.

Tepelná izolace spáry a nedostatečná ochrana proti vnikání vodní difúzí páry zejména v oblasti parametu bývá často předmětem kritiky.
Často se spára jen zastříkne montážní pěnou, po vytvrzení se pěna seřízne a zednicky zapraví. ČSN 73 0540 požaduje spáru z obou stran uzavřít, na vnitřní straně parotěsnou fólií a na venkovní difúzně propustnou fólií. Montáž fólií prováděcí firmy považují za nemalou komplikaci a zdržení. Parotěsné napojení fólie na rám okna není snadné docílit. Proto se oba uzávěry v praxi ne vždy realizují. Pokud provedení uzávěrů nebo třeba účinnost tepelné izolace ve spáře nestanoví smlouva o dílo, projektant či zhotovitel, kteří o provedeném řešení rozhodli, ručí za to, že dílo funguje tak, jak požaduje stavební zákon. Jinými slovy, projektant může zvolit vlastní a jiné řešení, než stanoví norma, ale musí obhájit, že je v souladu se zákonem a smlouvou.

Celoobvodová izolace ostění TOP Frame od firmy HELLA
Celoobvodová izolace ostění TOP Frame od firmy HELLA

Vlastnosti ostění TOP Frame

TOP Frame je celoobvodová izolace ostění, která zajišťuje tyto funkce:
  • vynikající tepelná a zvuková izolace po celém obvodu ostění, včetně míst nad parapetem a pod napražím;
  • snadná montáž systému i montáž okna rámu TOP Frame;
  • flexibilní a variabilní tloušťky a výšky izolace rámu TOP Frame;
  • součástí rámu TOP Frame je i kastlík na nadokenní venkovní roletu či žaluzii;
  • optimalizované, účinné a bezpečné řešení z stavební fyziky;
  • velká úspora energie eliminací tepelných mostů v oblasti připojení okna.

Mnohá rozhodnutí lze udělat jen ve fázi hrubé stavby domu. Vestavný systém celoobvodové izolace ostění TOP Frame od firmy HELLA je jedním z nich. Rozhodnutí nijak nebrání využít dalších stavebních možností, např. lze instalovat venkovní roletu či žaluzii, textilní stínění, síť proti hmyzu nebo cokoli, co by i v oblasti stínicí techniky, která podstatně zvyšuje komfort užívání i tepelné a vlastnosti oken.

Tepelné mosty v okolí oken jsou vyřešeny nesrovnatelně s obvyklou praxí

Izolační materiál je ze speciálního zhutněného pěnového polystyrénu s označením GRUPOR RG60. Tento materiál nepřijímá žádnou vodu a zůstává trvale beze změn po celou životnost stavby.

Celoobvodová izolace ostění TOP Frame od firmy HELLA
Top FRAME - Systém ostění s kazetou, systém ostění s kazetou a izolací rámu, systém ostění - rám, systém ostění - rám s izolací rámu

Další výhody:

  • Je k dostání pro jakékoli tloušťky zdiva;
  • Izolační materiál GRUPOR RG60 včetně dodatečných vyztužujících profilů a montážního materiálu;
  • Snadná montáž;
  • Zaomítnutí zevnitř i zvenku, stačí barva či malířský nátěr;
  • Velmi vysoké hodnoty protihlukové izolace s 41 dB u standardního napojení na ostění, 46 dB u napojení na ostění s dorazem;
  • Jediná metoda, jak zdokonalit napojení okna do zdiva a jak utěsnit spáru v oblasti parapetu;
  • Napojovací profil s integrovaným těsněním a komprimačními páskami.

Technický detail Top Frame J15_AR92, další technické detaily na vyžádání.

 
 
Reklama