Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená úsporám se vrací

Ano, je tomu tak. Úspěšný program Ministerstva životního prostředí ČR v poněkud pozměněné formě znovu startuje. A nejde o málo peněz. V příštích osmi letech si rozdělí 28 miliard korun ti, kdo sníží energetickou náročnost svých domů! Skoro tři čtvrtiny této částky půjde na rekonstrukce soukromých domů a zateplení novostaveb. Postupně budou vyhlašovány výzvy, na jejichž základě se mohou hlásit zájemci. Formy dotace jsou pestré. Přímé dotace, zvýhodněný úvěr, bankovní záruka. Podpora půjde i na zpracování projektové dokumentace a energetický štítek budovy.

Kdo má nárok a na kolik?

Dotace bude poskytována výhradně na komplexní opatření ke snížení energetické náročnosti budov. Sem patří realizace opatření ke zlepšení izolace budovy, výměna oken, izolace střech a sklepů, instalace řízeného větrání s rekuperací tepla, nového efektivního zdroje vytápění a regulace otopné soustavy.

Podpora již nebude v té výši, jak jsme byli zvyklí. Bude se pohybovat v rozmezí 25 až 50 procenty uznatelných nákladů na rekonstrukci podle toho, jaké úspory nákladů na topení bude dosaženo. Při úspoře 40 % bude podpora 25 %, při 50% úspoře dostanete 35 % nákladů. Na největší podporu 50 % dosáhne ten, kdo uspoří 60 % nákladů na otop. První výzva pro podání žádostí je od srpna 2013 pro rodinné domky. Bude připraveno 1,4 mld. korun. Akceptovány však budou realizace započaté už po 1. lednu 2013. Není tedy nač čekat.

Vyzkoušejte si sami, nakolik vás vyjde úspora z dotací na naší kalkulačce!

Nová zelená úsporám má svá úskalí

Abychom dosáhli na dotaci ve výši 50 %, nestačí již jen jedno opatření. Musíme několik opatření kombinovat.

Bilance tepla u rodinného domu
Bilance tepla u rodinného domu

Výměna oken ušetří pouhá 4 %. Dalších 8 % uspoříme, když zaizolujeme podlahu v přízemí. Zateplení fasády je účinnější. Dosáhneme úspory až 24 % energie. Je to však finančně náročné opatření, stojí statisíce. Překvapivě nejlépe vychází zateplení podlahy na půdě. Uspoříme tím cca 33 % za otop a náklady většinou nepřesáhnou 50 tisíc korun.

Z toho musíme vyjít při úvaze o zateplení domu s podporou programu „Nová zelená úsporám“. Zateplení stropu je tedy nejúčinnější a hlavně levné. Doplníme ho dalšími opatřeními dle toho, jaké úspory chceme dosáhnout a kolik peněz můžeme investovat.

Komplikací programu je administrativa. Výpočet úspor je velmi složitý a zpracovat ho dokáže jen zkušený odborník. Také způsob podávání žádostí na Fond životního prostředí přes internet a následně v „papírové“ formě laik těžko zvládne.

Svěřte se do rukou odborníků

Pracovník IP Polná fouká minerální izolaci Magmarelax na volnou plochu
Pracovník IP Polná fouká minerální izolaci Magmarelax na volnou plochu
Závěrečná kontrola výšky s klientem
Závěrečná kontrola výšky s klientem

Znalci doporučují svěřit zpracování přihlášky odborné firmě. Ta vám pomůže i s realizací a s financováním. Jednou z předních společností na našem trhu je IP IZOLACE Polná. Zabývá se již dvacet let energetickými výpočty a aplikací minerální foukané izolace MAGMARELAX®, vyrobené na přírodní bázi. Má certifikáty kvality ISO a zkušené specialisty, kteří dokáží nejen kvalitně zpracovat a podat žádost, ale mohou realizovat zateplení a následně ověřit přesným měřením, zda bylo dosaženo kýženého efektu. Dává desetiletou záruku na práci i materiál.

Díky spolupráci s velkou bankou dokáže firma zajistit financování tak, aby nebyl zatížen rodinný rozpočet investora. Program „Zateplení na splátky“ umožní splácení úvěru z dosažených úspor.

Více informací na www.novazelenausporam.cz nebo na www.ippolna.cz.
Využijete naší akce na www.magmarelax.cz/akce!