Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplování a rekonstrukce budov zvyšuje zaměstnanost

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu se letos staví nejméně bytů za posledních 14 let. Návrat k růstu stavebnictví se zatím neočekává ani v roce 2013. Tuzemským stavebním společnostem klesají tržby, některé jsou vysoce ztrátové a sahají i k propouštění zaměstnanců. Na místě je tedy podpora tzv. malého stavebnictví, například investice do energetických úspor v budovách, jehož součástí je i zateplování. Ročně se tak díky němu vytvoří tisíce pracovních míst. Potenciál je však ještě mnohem větší.

„Pokud se schválí zákon o hospodaření s energií, budou se v příštích letech stavět energeticky efektivní budovy, jejichž spotřeba se bude blížit nule. Společně s rekonstrukcemi stávajících budov budou vytvářet dostatek pracovních míst, díky nimž se česká ekonomika může v sektoru stavebnictví stabilizovat,“ říká Ing. Pavel Zemene, Ph.D., předseda Sdružení EPS ČR, a dodává: „Potenciál zateplování je stále velký. V České republice totiž zůstává přes 200 milionů m2 obvodových stěn nezateplených.“

Podle nejnovější Kvalitativní studie českého stavebnictví 2012, kterou připravila společnosti CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika, je u středních a malých společností vnímán pokles v jejich vytíženosti. Velké firmy naopak hlásí růst. Nejen v době krize byly proto vítány programy Zelená úsporám a Nový Panel, které vytvořily pro stavební dělníky, výrobce materiálů a projektanty desetitisíce pracovních míst.

Přínos programu Nový Panel pro celkovou zaměstnanost v české ekonomice lze vyčíslit ročním ekvivalentem 6 553 pracovních míst. Zvýšená intenzita podpory zateplování po zahájení Zelené úsporám (4/2009–12/2010) přinesla dalších 19 059 pracovních příležitostí. Tyto výpočty se shodují s odhady zástupců firem, které se pohybují v oboru.1)

„Obdobné programy mají význam zejména pro lokální ekonomiku. Přispívají k udržení pracovních příležitostí a zároveň se do revitalizace budov a domů dostanou vedle samotných dotací i soukromé úspory a úvěrové zdroje,“ upozorňuje Pavel Zemene, a doplňuje: „K oživení pracovního trhu může výrazně přispět i bankovní sektor, který díky svým programům na podporu bydlení nabízí zájemcům o rekonstrukci bytu výhodné produkty s nízkým úrokem. Logicky jsou pak investory vyhledávány ty projekty, které jsou pro ně efektivnější.“

Dlouhodobé cíle Evropské unie

Ze statistik vyplývá, že v Evropské unii se nachází 24 milionů lidí bez práce. Průměr nezaměstnanosti na jednu členskou zemi tvoří téměř 11 %. Tento problém na trhu práce řeší nejlépe v Rakousku a Německu. Právě v těchto zemích vnímají potenciál v investicích do energetické efektivnosti budov a vkládají do nich finance z masivních dotačních programů. Díky nim zde stoupá zaměstnanost a roste počet budov s nízkou spotřebou energie. Naopak krize ve stavebnictví silně postihla zejména jižní země, jako je Řecko a Španělsko. Dotkla se ale také Irska, kde bylo v tomto sektoru zaměstnáno 271 000 pracovníků. Současná čísla přicházející z této země hovoří o hlubokém poklesu až na 105 000 zaměstnanců. Ještě horší je situace ve Španělsku, kde od roku 2007 přibylo 2,7 milionu nezaměstnaných.

Řešení nabízí kampaň EuroACE (Evropská aliance firem pro energetickou účinnost) apelující na opravy, rekonstrukce stávajících domů a výstavbu zateplených domů. Tuto činnost vidí jako účinné východisko ekonomických a ekologických problémů. Zaměstnanci EuroACE vypočítali, že na každých 100 milionů euro vynaložených na opravy domů se vytvoří 7 000 pracovních míst. Cílem kampaně je dosáhnout zateplení u 3 % budov v EU ročně. Pokud by se ho podařilo naplnit, sníží se do roku 2050 poptávka po energii až o 80 %. Pracovní místa tak budou zajištěna na 40 let dopředu.

„Přínos financování úspor energie je nutno vnímat napříč celou Evropskou unií. Jestliže chceme v budoucnu snižovat energetickou náročnost budov, budeme nuceni přijmout opatření v podobě energetické renovace budov, výstavby v nulovém standardu, podpory obnovitelných zdrojů a dalších inovací,“ upozorňuje Pavel Zemene.

Zateplení nevede jen k tvorbě pracovních míst, ale i k úsporám za energie

Na přelomu tisíciletí se stavěly budovy s průměrnou spotřebou energie kolem 150 kWh/m2 za rok. Již dnes se i díky zateplení pohybují mezi 100 až 120 kWh/m2. V příštím desetiletí se můžeme dostat na pouhých 20 kWh/m2, což představuje úspory za elektrickou energii téměř 26 000 korun ročně (vypočítáno na byt o velikosti 70 m2, průměrná cena za kWh 4,64 Kč). Z pohledu materiálu se při zateplení nejčastěji využívá pěnový polystyren, tzv. EPS. Jeho spotřeba od roku 2001 kontinuálně roste s výjimkou krizového roku 2009. Loni zaznamenala spotřeba EPS rekordní maximum, a to 62 000 tun.

Tabulka nákladů za elektrickou energii
průměrná cenaroční spotřeba
150 kWh/m2100 kWh/m220 kWh/m2
4,64 Kč/kWh48 720 Kč32 480 Kč6 496 Kč
* počítáno při průměrné velikosti domácnosti 70 m2

Kromě ekonomických důvodů má zateplení i technické výhody:

  • Odstraní se díky němu jedna z nejčastějších příčin vzniku a bujení plísní, kterým je kondenzace vodní páry na vnitřním povrchu obvodových konstrukcí.
  • Další předností zateplení je související zlepšení tepelných vlastností bytů – výkyvy teplot v různých pokojích nejsou tak patrné.
  • Dojde ke zvýšení celkové kvality bydlení.
  • Sníží se poruchovost otopného systému, který je méně zatěžován.

Důvodů, proč zateplit ale existuje více:

  • Úspory energií se ukázaly jako nejlepší způsob řešení otázky, jak zajistit dostatek energií pro příští generace.
  • Zateplením dojde ke snížení nákladů na vytápění až o 50 %.
  • Životnost zateplení s EPS podle posledních analýz bez problémů přesahuje půl století.
  • Pěnový polystyren je ekologický a jeho recyklací, po skončení životnosti stavby, lze získat až 80 % energie spotřebované na jeho výrobu a během 50 let životnosti zateplovacího systému zamezí 400krát většímu množství emisí CO2 než je vyprodukováno při jeho výrobě.
  • Vliv na zdraví – zateplením lze předcházet respiračním onemocněním.
  • V západních zemích se zatepluje už od roku 1975, přibližně 0,5–1 m2 na obyvatele ročně.
  • Zateplovací systémy jsou vzhledově variabilní – každý dům se může stát originálem.
  • Zateplovací systémy jsou odolné vůči vlhkosti a vzniku plísní a zdravotně jsou zcela nezávadné.
  • Největších energetických úspor se dosáhne při zateplení obvodových stěn, střechy a použitím izolačních těsněných oken, doplněných řízenou výměnou vzduchu s rekuperací.
  • Zateplovací systémy na českém trhu a jejich aplikace jsou pravidelně a přísně kontrolovány – Sdružení EPS například uděluje Značku kvality, Cech pro zateplování budov vydává Osvědčení ETICS.

Poznámka

1) Miroslav Zámečník, Jan Hlaváč: Důvody pro zateplování domů: desetitisíce pracovních míst v Česku Zpět


Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení EPS ČR má 12 řádných členů, včetně zástupce Plastics Europe Brusel (www.plasticseurope.org). Dva výrobci tvarovek pro obalový průmysl jsou přidruženými členy a dále má sdružení 5 čestných členů. Sdružení pokrývá z 90 % český trh EPS. Roční obrat se pohybuje kolem 4,5 miliardy Kč při zpracování více než 50 tis. tun EPS. V posledních letech společnosti investovali téměř 4 miliardy Kč do rozvoje a inovací. Zaměstnávají přes 1000 pracovníků.

Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v České a Slovenské republice. Sdružení úzce spolupracuje s příbuznými profesními organizacemi, školami, výzkumnými pracovišti, státními institucemi a s mnoha odborníky z různých oborů.

Sdružení EPS ČR je také členem EUMEPS, Evropského sdružení výrobců EPS.

Více informací naleznete na www.epscr.cz.

 
 
Reklama