Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný dům Chameleon s fasádou z polyuretanu

Rodinný dům jako opravdové umělecké dílo, to je dům Chameleon, nominovaný v loňském roce na prestižní cenu Mies van der Rohe. Dům stojí uprostřed zahrady a svými okny se rozhlíží na všechny strany. Zajímavá a netradiční je fasáda ze stříkané polyuretanové izolace.

Dům je usazen v těžišti krásné zahrady. Každá z místností je zasvěcena jednomu stromu. Obývací pokoj jabloni, ložnice rodičů třešni, koupelna broskvoni, hostinský pokoj stříbrnému smrku a dětské pokoje ořechu.

Dům leží jako ještěr uprostřed prosluněné louky. Každá místnost má svou specifickou atmosféru a vlastní výhled. Inspirací pro koncept návrhu je chameleon. Oči - okna se nezávisle na sobě natáčejí a pozorují své okolí. Jeho kůže-fasáda z polyuretanu je pokryta reflexním filmem, ve kterém se jemně odráží barvy zahrady. Stříkaný polyuretan funguje současně jako tepelná izolace a jako fasáda.

Geometrie stěn domu vymezuje dva různé prostory v rámci jednoho pozemku: „prostory domu“ a „prostory zahrady“. „Prostory domu“ jsou zaostřeny na konkrétní strom. „Prostory zahrady“představují výseče, do kterých není z interiéru vidět. Půdorys a osazení domu je koncipován tak, aby z oken byl vždy nejkrásnější výhled. Části zahrady a jejího okolí, které obyvatelé z domu vidět nemají, jsou skryty.

Celý interiér domu je přizpůsoben dominantnímu prvku, kterým jsou okna a výhled z nich. Stěny i strop jsou z pohledového betonu, podlaha je dřevěná, kopírující obtisky bednění na stropě. Součástí návrhu byl i veškerý nábytek. Veškeré vnitřní dělicí prvky jsou skleněné nebo z bílých závěsů. Půdorys, vizuální propojení a případné oddělení místností je velice variabilní a umožňuje hru s výhledy do korun stromů.


Foto: Benedikt Markel

Foto: Benedikt Markel

Foto: Benedikt Markel

Foto: Benedikt Markel

Foto: Benedikt Markel

Foto: Benedikt Markel


Architekt: Petr Hájek Architekti, www.hajekarchitekti.cz
Hlavní architekt: Petr Hájek
Spolupráce: Cornelia Klien, Ondřej Lipenský, Martin Stoss
Fotografie: Benedikt Markel, Pavel Pszczolka
Místo: Praha – Lipence, Česka republika
Investor: soukromá osoba
Funkce: rodinný dům
Plocha pozemku: 1627 m²
Zastavěná plocha: 157 m²
Užitna plocha: 137 m²
Podlaží: 1
Materiály: beton, buková překližka, sklo, reflexně lakovaný polyuretan
Projekt: 2011
Realizace: 2013 - 2014
 
 
Reklama