Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody hurdisek ocení i současní stavebníci

Hurdis nebo-li hurdisky, ploché tenkostěnné cihelné prvky používané při realizaci stropů, patří ve stavebnictví k nejznámějším pojmům. Koncem minulého století jeden z nejčastěji používaných stropních systémů má i nyní stavebníkovi co nabídnout. Především jde o systém vysoce variabilní, který vyniká jednoduchostí, přesností a velkou únosností. Při dodržení správného montážního postupu je zcela bezpečný. Řešení stropu pomocí moderních tvarovek Hurdis s rovným čelem nabízí PROFIDECK, značka tradičních keramických stropů z Cihelny Hodonín.

Keramické stropy si získaly největší oblibu na konci minulého století právě pro svoji jednoduchost, přesnost a mimořádnou únosnost. Keramické duté tvarovky Hurdis určené pro montáž stropu mají nízkou hmotnost, což také umožňuje ruční montáž bez stavební mechanizace, a navíc dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti. Jsou proto vhodné pro individuální výstavbu rodinných domů a bytových jednotek. V případě pozdějších úprav a přestaveb domu jsou velmi variabilní, například není problém udělat otvor pro jiné, nové schodiště. Stropy PROFIDECK je možné ukládat na nosné stěny z jakéhokoliv zdiva s vhodnou únosností, tedy jak páleného (např. PROFIBLOK), tak třeba vápenopískového (SENDWIX).

Vysoká variabilita, nízká hmotnost

Moderní keramické vložky Hurdis z Cihelny Hodonín, jednoho z výrobních závodů společnosti KM BETA, se vyrábějí stále ve víceméně typizovaných rozměrech, kdy šířka prvku činí 250 mm a výška 80 mm. Délka je oproti starším variantám prvků (1100–1300 mm) menší a činí 980 mm. Vložky Hurdis od společnosti KM BETA mají svislé čelo a jsou lehké (váží pouze 12,8 kg/ks).

Hurdiskové stropy PROFIDECK nacházejí uplatnění v obytných budovách, ale často také v zemědělských a průmyslových objektech. Jsou ideálním řešením pro drobné stavby v zahradách často realizovaných i svépomocí. Je však třeba dodržet několik základních pravidel. Strop z desek Hurdis především nesmí být vystaven dynamickému zatížení, nelze jej tedy použít pro tělocvičny, taneční sály, shromažďovací prostory apod. Není vhodný ani do prostředí, v němž není zaručena trvalá ochrana před zatékáním vody nebo před zvýšenou vlhkostí a následným promrzáním.

Hurdis
Hurdis
Hurdis nákres
Hurdis nákres

Postup montáže

Technologický předpis pro montáž stropů z desek Hurdis vychází z ČSN 73 1105 – Navrhování a provádění hurdiskových stropů. Podle článku 1 „tato norma platí pro navrhování a provádění nosných konstrukcí stropů a střech, v nichž jsou jako konstrukční prvky použity hurdisky bez dalších cihelných prvků (např. bez tzv. patek)“. Při provádění stropů musí být bezpodmínečně dodržen technologický postup montáže. Na hurdisku se nesmí bez separační vrstvy ukládat materiál, který vykazuje objemové změny (především smršťování). Vložka Hurdis, jako každá jiná cihla, nesmí být nikdy kladena „na sucho“, všechny spáry musí být řádně vyplněny maltou. Ve stropě mohou být zabudovány pouze nepoškozené materiály a dílce.

I když je montáž stropu včetně montáže a demontáže podpěr jednoduchá, musí ji provádět odborně způsobilý pracovník. Stropní nosníky se ukládají na nosné vyrovnané zdivo, případně železobetonový ztužující věnec. Hurdisky se ukládají na válcované ocelové „I“ profily (popřípadě „U“ či jejich kombinace) min. výšky 160 mm nebo IPE, IPE – A, IPE – AA, HEA min. výšky 140 mm. Typ nosníků a jejich uložení stanoví statický výpočet. Plochy, na které se ukládají nosníky, by měly být rovinné. Ocelové nosníky se ukládají do cementové malty s pevností min. 5 MPa tak, aby uložení nebylo menší než 150 mm. Hurdisky se ukládají na příruby nosníků do maltového lože z malty vápenocementové pevnosti 2,5 MPa, průměrné tloušťky 10 mm. Délka uložení desky nesmí být menší než 30 mm, v krajním poli při uložení na zdivo 40 mm. Konce hurdisek v místě uložení nesmějí být zabetonovány.

Prostor mezi stěnou nosníku a čelem hurdisky se vyplní jemnou vápennou maltou. Při kladení desek se na jejich boční stěny nanáší vrstva vápenocementové malty s pevností 2,5 MPa. Po uložených vložkách se nesmí chodit, pro montáž dalších vrstev stropu je nutno zřídit provizorní lávky, uložené na ocelových nosnících. Pokud je zapotřebí vyrovnat horní povrch hurdisek, provede se na horní desky zabudovaných hurdisek vyrovnávací vrstva jemné vápenné malty pro zdění o průměrné tloušťce nejvýše 15 mm; větší tloušťka malty je nepřípustná. Přímému spojení hurdisek s betonem se musí zabránit vhodnou separační vrstvou. Prostor mezi nosníky nad hurdiskami se může vyplnit materiálem sloužícím k tepelné nebo zvukové izolaci. Podrobný postup montáže najdete na www.profiblok.cz.

Kalkulace zdarma

Potřebujete spočítat, kolik stropních desek a nosníků bude potřeba na váš strop a kolik vás to bude stát? Pomůže vám KM BETA díky nabídce bezplatné kalkulace. Stačí zaslat výkresovou dokumentaci e-mailem na adresu: bsk@kmbeta.cz nebo poštou na adresu „KM Beta a. s., Obchodní oddělení, Brněnská 59/A, 695 03 Hodonín“. Zpět získáte zcela zdarma přehled potřebných prvků i jejich cenu, navíc se započtením aktuálních slev a akčních nabídek. Přehled prvků z kalkulace lze jednoduše použít jako nákupní seznam na e-shopu KM BETA. Ti, kteří staví nebo upravují garáže či jiné menší objekty a nemají projekt, jistě uvítají možnost výpočtu materiálu i podle nákresu tužkou!

Systémové řešení


Keramické stropy PROFIDECK tvoří systém s dalšími materiály KM Beta, především se zdivem. Investor si může vybrat buď tradiční cihelný zdicí systém PROFIBLOK nebo vápenopískové zdivo SENDWIX. Pálený zdicí systém PROFIBLOK zahrnuje sortiment jak pro vnitřní a vnější nosné zdivo, tak pro příčkové zdivo, které doplňují věncovky a překlady. Pro výstavbu tepelně úsporných, nízkoenergetických a pasivních domů je určen osvědčený systém vícevrstvých konstrukcí KMB SENDWIX. Základem systému je vápenopískové zdivo, moderní stavební materiál s vynikajícími parametry, na které se přikládá tepelná izolace. KMB SENDWIX je velmi variabilní, ve třech základních typech systému nabízí celkem 64 různých řešení lišících se především tepelně-technickými vlastnostmi. Součástí uceleného systému KMB SENDWIX jsou i prvky pro zdění příček, překlady, věncovky, lícové a komínové zdivo.


Kromě zdicích systémů vyrábí společnost KM Beta také suché maltové a omítkové směsi a tradiční betonovou střešní krytinu. Ke všem komoditám nabízí KM Beta zákaznický servis zahrnující komplexní služby počínající pomocí s výběrem materiálů, přes výpočet potřebných prvků a zpracování cenové nabídky až po technický dohled při stavbě.
Přehled materiálů KM BETA vč. podrobných informací je uveden na www.kmbeta.cz. Materiály KM BETA pro celou hrubou stavbu pořídíte výhodně a na jednom místě na www.shop.kmbeta.cz. Aktuálně zde platí slevy až 40 %!

 
 
Reklama