Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ani v zimě nepodceňujte větrání

Větrání v zimě dokáže ovlivnit vaše zdraví víc, než si myslíte

Víte, že více než 90 % veškerého času strávíme uvnitř budov? V zimních měsících je to dokonce ještě o něco více, neboť se chráníme ve vyhřátých místnostech před venkovním mrazem. I v tomto období ovšem nesmíme zapomínat na pravidelné větrání. V případě nedostatku čerstvého vzduchu totiž trpí nejen váš domov, ale především vaše zdraví.

Nedostatek čerstvého vzduchu způsobuje nesoustředěnost i zvýšenou únavu

Nekvalitní vnitřní prostředí má výrazný vliv na lidský organismus. Nedostatečné větrání může způsobovat například bolesti hlavy, nesoustředěnost, studentům dokonce zhoršit studijní výsledky v důsledku snížení mentální výkonnosti, jak ukázal výzkum provedený na dánské Technické univerzitě. „Víme, že existuje úzká souvislost mezi kvalitou vzduchu ve třídách a schopností žáků racionálně uvažovat a rozhodovat se. Kvalita vzduchu je rovněž důležitá pro jejich celkový zdravotní stav. V případě, že učebny nejsou dostatečně provětrávány dle platných předpisů, nastává problém," vysvětluje Bjarne W. Olesen z Technické univerzity v Dánsku.

Ke stejným závěrům došla i studie katedry Technických zařízení budov Fakulty stavební ČVUT v Praze pod vedením profesora Ing. Karla Kabeleho. V roce 2012 provedla měření kvality vzduchu ve školních a domácích podkrovních prostorech se střešními okny VELUX. Výzkum ukázal, že větrání ve školních třídách by se nemělo podceňovat. Vědci doporučují větrat minimálně o každé přestávce před hodinou.

 

Kvalitní vnitřní prostředí je základ vašeho zdraví

„Pokud nevětráme, začne stoupat vlhkost vzduchu, která způsobuje vznik plísní a mnohdy i přemnožení roztočů. V ideálním případě bychom v místnosti měli udržovat vlhkost mezi 40 až 60 %. Hlídat bychom ale měli i koncentraci CO2 ve vzduchu, která dobře indikuje jeho kvalitu. Norma říká, že bychom se měli pohybovat do 1 500 ppm1. Ale kdybychom si změřili, jak jsme na tom v zimním období např. v kanceláři nebo k ránu v ložnici, naměřili bychom i 2 500 ppm,ˮ uvádí Ing. arch. Klára Bukolská ze společnosti VELUX.

Indikovat kvalitu vzduchu v místnostech vám pomůže vlhkoměr nebo měřič koncentrace CO2. Oba se dají pořídit již za několik stokorun.




Čerstvý vzduch vs. teploučko

Větrání v zimě mnohdy podceňujeme. Zatímco v létě otevíráme okna přirozeně, v chladných měsících máme tendenci pravidelný přísun čerstvého vzduchu omezovat, aby nám neuniklo poctivě získané teplo z místností. Správné větrání ovšem výrazně neochladí teplotu v místnosti, stačí dodržovat několik základních pravidel.




Základní pravidla pro větrání v zimě

Tři jednoduchá pravidla, jejichž dodržováním se vyhnete řadě nepříjemností. Nejkritičtější z hlediska přemnožení plísní bývají koupelny a kuchyně, tedy místnosti s nejvyšší vlhkostí. Velkou pozornost si ale zaslouží větrání ložnic a dětských pokojů, tedy pokojů s vysokými požadavky na čerstvý okysličený vzduch, a to minimálně v době před spaním.

  1. Alespoň třikrát denně: Větrejte několikrát za den. Především pak ráno a před spaním, ale také kdykoliv v průběhu dne, třeba po obědě. Nezapomínejte otevřít okna při vaření či sušení prádla a po sprchování nebo koupání.
  2. Krátce a intenzivně: Větrejte 5–10 minut otevřením více oken najednou. Vzduch uvnitř místnosti se rychle vymění, aniž by se konstrukce domu výrazně ochladila, místnosti se za chvíli opět vyhřejí na požadovanou teplotu.
  3. Využijte komínový efekt a příčné větrání: Pokud máte více střešních oken nad sebou či kombinaci střešních a fasádních oken, využijte možnosti komínového efektu či efektu příčného větrání. Horký a vlhkými parami nasycený vzduch stoupá rychle nahoru, odejde tak výše položenými okny ven, zatímco ten čerstvý se dostane do interiéru fasádními okny či níže položenými střešními okny.

Správné větrání eliminuje přebytečnou vlhkost v bytě

Větráním můžeme předejít i negativním jevům spojených s kondenzací – rosení na oknech. Tento fyzikální jev je zcela přirozený a rozhodně nemusí znamenat, že jsou vaše okna nekvalitní. Ke kondenzaci na oknech dochází při větším poklesu venkovních teplot. V tomto počasí dochází ke kondenzaci vodních par na nejchladnějším povrchu místnosti – tedy okně. Důkladným větráním přebytečné páry redukujeme a spolu s vytápěním dosáhneme optimálního vnitřního prostředí.

Rada odborníka:

„Udržujte v místnosti správnou pokojovou teplotu, a to zhruba okolo 21 °C, hlídejte si relativní vlhkost vzduchu, doporučujeme okolo 40 %, a hlavně větrejte. Stačí krátce (5−10 minut) a intenzivně. Dále je vhodné pod okna umístit radiátor, aby bylo zajištěno rovnoměrné ohřívání okenní tabule. Nepodceňujte provedení ostění kolem střešních oken, jeho tvar musí být takový, aby pod okny nevznikla vzduchová kapsa, která by bránila dostatečné výměně vzduchu. U oken starších 10 a více let zvažte jejich výměnu nebo alespoň přesklení,“ radí Ing. Tomáš Švec ze společnosti VELUX.


Poznámky

1Průměrná koncentrace CO2 se ve venkovním vzduchu v městské zástavbě pohybuje mezi 400 a 500 ppm (ppm = parts per milion, 1 ppm = 0,0001 %). Dlouhodobá měření koncentrace CO2 v atmosféře probíhají na observatoři v jednom z nejčistších míst planety Mauna Loa na Havajských ostrovech. Zde byla v květnu 2012 průměrná koncentrace CO2 v ovzduší 396,78 ppm. Koncentrace CO2 v interiérech budov je vyšší než venku a pohybuje se v rozmezí od 500 do tisíců ppm. Podle evropských norem se vnitřní prostředí budov hodnotí jako vysoce kvalitní, pokud koncentrace CO2 uvnitř není o více než 350 ppm vyšší než venku. Pokud je koncentrace CO2 v interiéru vyšší o více než 800 ppm, pak je prostředí již nekvalitní. Naše současné předpisy udávají maximální hodnotu koncentrace CO2 1 500 ppm. ... Zpět

 
 
Reklama