Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Spolehlivý odvod kouře a tepla z bytových domů, továren či skladišť

Od září 2006 vstoupila v platnost nová evropská norma EN 12101-2 Zařízení pro usměrňování pohybu kouře a tepla. Za tímto označením se skrývají důležitá zákonná nařízení, která se dotýkají každého z nás, protože zvyšují naši bezpečnost. Společnost VELUX inovovala v souladu s touto normou systém zařízení pro odvod kouře a tepla, který je založený na elektricky ovládaném kyvném střešním okně a řídicím systému.

Význam a použití zařízení pro odvod kouře a tepla

Zařízení pro odvod kouře a tepla reaguje v případě požáru na impuls, který vyšle kouřové či teplotní čidlo nebo uživatel objektu pomocí požárně poplachového spínače. Systém pak začne odvádět kouřové zplodiny a teplo vertikálně mimo prostor objektu a současně udržuje nad podlahou minimálně 2,5 m vysokou nezakouřenou vrstvu. Nedochází tak k zakouření prostor ani k nadměrné kumulaci tepla, což usnadňuje evakuaci osob, záchranu majetku, lokalizaci požáru a usnadňuje zásah jednotek požární ochrany. Odvodem tepla se zároveň snižuje i tepelné zatížení konstrukcí. Zařízení pro odvod kouře a tepla lze ovládat automaticky nebo ručně. Ve druhém případě je bezpodmínečně nutná jeho instalace na dobře přístupném a viditelném místě.

Projektování

Všechny projekty administrativních budov, občanské výstavby, výrobních objektů apod. musí být posouzeny z hlediska požární bezpečnosti příslušným orgánem.V souladu s požadavky na požární bezpečnost zpracovává požární specialista zprávu, která by měla obsahovat požadavky na některou z hodnot odvětrávaných ploch (aerodynamickou nebo geometrickou, příp. výtokový součinitel), počet a rozmístění požárně poplachových spínačů, kouřových senzorů a umístění řídicí jednotky. Úlohou projektanta je pak navrhnout takový systém pro odvod kouře a tepla, který bude splňovat všechny požadavky uvedené v požární zprávě.

Zařízení pro odvod kouře a tepla VELUX

Nový systém pro odvod kouře a tepla VELUX představuje kompletní řešení, které nabízí mnoho variant použití. Hodí se pro odvětrání kouře a tepla jak z malých prostor schodišť v bytových domech, tak ve velkých továrnách, je možné jej instalovat do skladů i administrativních objektů.

Široká variabilita systému

Předností systému je jeho široká variabilita, která spočívá v tom, že jej lze použít do různě velkých prostor, instalovat s větrným spojlerem nebo bez něj, eventuelně jej napojit na externí poplachový systém pomocí samostatného rozhraní. Kromě funkce odvodu kouře a tepla, která se v případě požáru aktivuje automaticky, umožňuje systém i běžné denní větrání pomocí ventilačního spínače.




Střešní okno VELUX jako součást zařízení pro odvod kouře a tepla se obvykle instaluje do sklonu střechy od 15 ° - 60 °. V kombinaci se zvedacím rámem ECX ale může být zařízení použito i pro ploché střechy.

Základní a doplňkové prvky systému

Systém se skládá z elektricky ovládaného kyvného střešního okna VELUX typu GGL nebo GGU s předinstalovanou motorickou jednotkou a z řídicího setu, který obsahuje řídicí jednotku, požárně poplachový spínač a kouřový senzor. Pro rychlejší otevření jsou okna vybavena písty. Jedna řídicí jednotka může ovládat maximálně dvě střešní okna.

Zařízení pro odvod kouře a tepla může být dodáno ve dvou variantách:

  1. Střešní okno s větrným spojlerem se používá v případě požadavku na aerodynamickou efektivní (odvětrávanou) plochu. Větrný spoiler zabraňuje zpětnému vhánění tepla do objektu vlivem větru proudícího na střeše a současně nechává volný prostup pro odtah.
  2. Střešní okno bez větrného spojleru se používá v případě požadavku pouze na geometrickou odvětrávanou plochu.

Zařízení pro odvod kouře a tepla aktivuje silný elektrický motor, který automaticky otevírá kyvná okna o 90 °, což umožňuje maximální odtah kouře a tepla z únikové cesty. Záložní bateriový zdroj s kapacitou 72 hodin, který je součástí řídicí jednotky, zaručuje funkčnost systému i při výpadku elektrické sítě.

Dle individuálních požadavků je možné vybavit systém dalšími prvky, jako jsou kouřový senzor, požárně poplachový spínač, ventilační spínač nebo dešťový senzor.




Shoda s poslední verzí evropské normy

Zařízení pro odvod kouře a tepla VELUX je označeno CE a je ve shodě s evropskou normou EN 12 101-2 jako zařízení pro přirozený odvod kouře a tepla. V souladu s touto normou bylo střešní okno včetně spojleru testováno na:

  • spolehlivost při otevírání včetně komfortní ventilace,
  • velikost aerodynamické efektivní plochy,
  • spolehlivost otevírání při zatížení sněhem,
  • stabilitu při sání větru,
  • spolehlivost otevírání při nízkých venkovních teplotách,
  • tepelnou odolnost pro otevírání při působení tepla při požáru. (viz tabulky č.1 a 2)

Střešní okno VELUX jako součást zařízení pro odvod kouře a tepla je rovněž ve shodě s evropskou normou EN 60335-2-103 pro elektrické prvky.

Více informací o systému pro odvod kouře a tepla získáte na internetových stránkách www.velux.cz nebo v zákaznickém centrum na telefonu 531 015 511.

Tabulka č. 1

Třídy dle EN 12 101-2 Zařízení pro odvod kouře a tepla VELUX Vysvětlení vlastnosti
Spolehlivost (Re) Re 50 + 10000 Spolehlivost na 50 cyklů plus 10000 cyklů pro komfortní ventilaci.
Otevírání při zatížení sněhem (SL) SL 1000 Spolehlivost otevření do zatížení 1000 Pa.
Nízká teplota (T) T (-15) Otevření při teplotě do -15°C.
Zatížením větrem (WL) WL 3000 Udržuje stabilitu a možnost otevření po vystavení větru až do síly 3000 Pa.
Odolnost vůči teplu (B) B300 Udržuje aerodynamické hodnoty a svou účinnost po vystavení teplotě do 300°C po dobu 30 minut.
Plocha (aerodynamická nebo geometrická) V závislosti na velikosti okna (viz tabulka 2) Aerodynamická plocha vyjadřuje účinnost pro odvod tepla střešními okny pro ZOKT.

Tabulka č. 2

Střešní okna GGL/GGU - velikost v mm M04
780 x 978
M06
780 x 1178
M08
780 x 1398
S06
1140 x 1178
S08
1140 x 1398
U04
1340 x 978
U08
1340 x 1398
Geometrická plocha Av v m2 - stejná při použití spojleru nebo bez něj. 0,62 0,76 0,92 1,14 1,38 1,10 1,64
Aerodynamická plocha Aa v m2 (Cv – výtokový součinitel), střešní okno jako zařízení pro odvod kouře a tepla včetně spojleru. 0,37
(0,60)
0,48
(0,63)
0,60
(0,65)
0,65
(0,57)
0,82
(0,59)
0,56
(0,51)
0,86
(0,52)
Aerodynamická plocha Aa v m2 (Cv – výtokový součinitel), střešní okno jako zařízení pro odvod kouře a tepla bez spojleru. hodnoty nejsou deklarovány
 
 
Reklama