Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tegelbruksviken: nízkoenergetické dřevostavby s plechovou střechou a vzduchotechnikou od Lindabu

V městečku Karlshamn ve Švédsku dokončila společnost PM Hus & Bygg výstavbu 13 rodinných domů. Zájem o dřevostavby s plechovou střechou Lindab SRP Click a nejmodernější vzduchotechnikou od Lindabu byl takový, že o tom, kdo ze zájemců bude mít štěstí a stane se majitelem domu, muselo rozhodnout dokonce losování.

Projekt Tegelbruksviken může být inspirací, jak sladit dům ze dřeva a střešní krytinu z prvotřídní lehké ocelí, aby výsledek bylo konstrukčně i esteticky zdařilý.

Všechny domy, ležící v bukových lesích fjordu Sandviken u zálivu Tegelbruksviken, mají stejný půdorys a design, jehož autorem je dánské studio Vandkunsten Architects. Majitelé si mohli vybírat z několika různých typů garáží a dalších drobných staveb, jakými jsou např. kůlny na zahradní techniku. Deset architektonicky minimalistických, elegantních domů stojí v řadě a má výhled přímo do zálivu. Za nimi jsou další tři o něco větší domy, navržené dalším dánským ateliérem RAA, který vycházel z konceptu Vandkunsten Architects. Architekti si pro střechy domů vybrali matně černou drážkovanou ocelovou střešní krytinu Lindab SRP Click. Střechu domů o ploše 1 800 m2 doplňují okapy Lindab Rainline v téže barvě (50 m okapů pro každý dům) a systém bezpečnostních prvků střech Lindab Safety. „Kombinace kovu a dřeva je dnes častým trendem. Kvalitní plechové střešní krytiny se hodí pro širokou škálu dřevostaveb – nejen pro rodinné domy, ale třeba i pro lesní chaty. Hlavním důvodem je jejich nízká hmotnost: celodřevěným konstrukcím totiž svědčí, když je vnějším pláštěm střechy zbytečně nezatěžujeme,“ říká Štěpán Lášek, produktový manažer společnosti Lindab s. r. o.

Lindab - falcovaná střešní krytina Lindab SRP ClickLindab - falcovaná střešní krytina Lindab SRP Click

Od Lindabu je také kompletní vzduchotechnický systém, jehož montáž zajišťovala společnost VBBA. „Rodinné domy Tegelbruksviken byly jednou z prvních realizací, u nichž jsme se na projektu vzduchotechniky intenzivně podíleli už v přípravné fázi. To znamená, že jsme firmě VBBA zajišťovali projektové plánování, zpracovali projekční výkresy a následně podle architektonické dokumentace také veškerou vzduchotechniku dodali. Tato synergie všech činností, spojených s vytápěním, větráním a chlazením přinesla znatelné urychlení celého procesu výstavby,“ uvádí Morten von Sydow, ředitel týmu Lindabu, který zajišťoval projektovou podporu v této oblasti. Všechny domy jsou vybaveny tepelnými čerpadly s rekuperací a vzduchotechnickým potrubím Lindab Safe s KVG výustky pro odvod vzduchu.

Lindab - falcovaná střešní krytina Lindab SRP ClickLindab - falcovaná střešní krytina Lindab SRP ClickLindab - falcovaná střešní krytina Lindab SRP Click

Lindab střešní krytiny
logo Lindab střešní krytiny

Lindab je mezinárodní skupina se sídlem ve Švédsku, která vyvíjí, vyrábí a prodává výrobky pro stavebnictví z ocelového plechu: lehké střešní krytiny, okapové systémy, bezpečnostní prvky střech, trapézové plechy, systémy pro opláštění budov a konstrukční ...