Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tašky a střešní doplňky od největšího českého výrobce KM BETA

Univerzální volbou pro širokou škálu typů objektů, tvarů střechy, okolních klimatických podmínek i pro specifické estetické požadavky je krytina KM BETA od společnosti KM Beta, a. s., největšího českého výrobce betonové krytiny, vápenopískových a pálených zdicích prvků. Střešní tašky KM BETA se vyrábějí z přírodních materiálů, vyznačují se velkou odolností vůči nepříznivým venkovním podmínkám a jsou použitelné i pro šikmé střechy s opravdu nízkým sklonem (již od 12°).

Česká tradice

Společnost KM Beta, největší český výrobce betonové střešní krytiny, navazuje svým programem na dlouholetou tradici výroby betonové střešní krytiny na jižní Moravě. Výrobní závody KM BETA na střešní krytinu vyrostly v letech 1982 (Bzenec-Přívoz) a 1988–1989 (Kyjov) v blízkosti rozsáhlé lokality vátých křemičitých písků též nazývané Moravská Sahara, která dodnes slouží jako optimální surovinový zdroj pro výrobu. Tato lokalita je známá svými vysoce kvalitními písky, čímž je také dosaženo velmi vysoké kvality výrobků KM BETA.

Zatížení krovu

Jedním ze základních kritérií – zejména při obnově krytiny na starším krovu – je její váha. Větší zatížení by mohlo způsobit statické problémy krovu, ale i celé stavby. Pokud byla na původním krovu původně pálená taška, jistě nebude problém ani s krytinou KM BETA. Pevnost a další vlastnosti směsi, ze které se tašky KM BETA vyrábějí, totiž umožňují vyrábět střešní tašky větších rozměrů a s menší hmotností. Při deseti taškách na 1 m2 jde o zatížení krovu jen 42,5 kg na 1 m2, což je skutečně váha srovnatelná jak s jinými betonovými krytinami, tak s krytinou pálenou.

Spolehlivá i při nízkém sklonu a nepříznivých klimatických podmínkách

Cihlová
Cihlová
Višňová
Višňová

Při volbě střešní krytiny je třeba uvážit konkrétní specifika střechy, například její sklon. Některé krytiny se totiž pro příliš malý skon nehodí a hrozí zatékání. Krytina KM BETA je vhodná pro sklon střechy již od 12 až do 90°. I při nízkém sklonu spolehlivě ochrání Váš domov před nepřízní počasí.

To platí také pro různé klimatické poměry, například prudké vanutí, nadměrné množství srážek nebo oblast s náročnějšími sněhovými podmínkami, které jsou dalším faktorem při výběru střešní krytiny. I když se mnohé krytiny do horských podmínek nehodí, střecha KM BETA je tu jako doma. Bez problémů totiž odolá i vysokému zatížení sněhem nebo větrem. Důvodem je jednak mimořádná pevnost a jednak vysoká únosnost, která zdaleka přesahuje normou požadovaných 2 000 N. Norma předepisuje (pro typ tašek odpovídající krytině KM BETA) únosnost 2000 N po 28 dnech. KM Beta dosahuje po 28 dnech hodnot 2500 N a více. Pevnosti časem ještě rostou. Tyto vlastnosti a navíc vysoká mrazuvzdornost a nízká nasákavost prodlužují životnost krytiny KM BETA až na 100 let.

Střecha na dlouhá léta

Spolehlivost a zároveň životnost střechy lze prodloužit pravidelnou údržbou. Kontroly jsou důležité, protože při nich můžeme včas objevit případná poškození. A čím dříve je zjistíme, tím menší náklady potřebujeme k jejich odstranění. Neměli bychom přitom zapomínat, že střechu tvoří nejen základní tašky, ale i doplňky, jako například hřebenáče s větracími pásy, větrací a prostupové tašky, okapový systém, okrajové tašky, zábrany sesuvu sněhu, klempířské konstrukce a podobně. Dále je potřeba zkontrolovat jednotlivé zlomy střechy (úžlabí, nároží), kde dochází nejčastěji k poškození, případně chybám při realizaci střešního pláště, a také veškeré prostupy.

Staletá výdrž i pro doplňky

Anténní
Anténní

Snadnější údržbu vyžadují a celkově odolnější řešení představují celobetonové doplňkové tašky KM BETA, které postupně vytlačují obvyklé plastové. Jejich životnost je totiž několikanásobně delší a odpovídá životnosti základní krytiny (až 100 let). Navíc na ně platí třicetiletá záruka, stejně jako na základní tašky, a jsou s nimi také barevně zcela jednotné.

V sortimentu KM Beta najdeme betonovou odvětrací tašku – originální celobetonový prvek pro odvětrání kanalizačních stoupaček, kuchyní, koupelen a WC, případně nezateplených částí střech. Betonová taška anténní v sobě spojuje dvě části – základní celobetonovou tašku a krycí kloubovou část z hliníku s barevnou povrchovou úpravou. Taška slouží k řešení prostupu trubky skrz střešní plášť (anténa, satelit, bezdrátový internet apod.).

Na letošní sezónu připravila KM Beta dvě novinky. Celobetonová taška kabelových prostupů slouží jako bezpečný a spolehlivý prvek k propojení elektrických a datových kabelů přes střešní plášť. Celobetonová taška hadicových prostupů je zase určena pro vedení izolovaného potrubí solárních kolektorů ve střeše. Doplňky z betonu se vyznačují mnohem větší pevností, odolností a dlouhou životností. Na rozdíl od běžných plastových jsou stálobarevné a odolávají náročnějším klimatickým podmínkám.

Bohatý sortiment okrasných prvků

Okrasné střešní prvky jsou oblíbené zejména v individuální venkovské výstavbě. Zvýrazní a zkrášlí střechu s krytinou KM Beta. Dle vkusu si lze vybrat buď hřebenové okrasné prvky, nebo ozdobné koncové hřebenáče (motivy vítr a lev), případně i tvarované hřebenové ucpávky (motivy hrozen a slunce).

Hřebenové prvky jsou v nabídce v celkem pěti atraktivních barevných provedeních – cihlová, višňová, hnědá, černá, šedá. Ozdobné hřebenové ucpávky a koncové hřebenáče nabízí společnost KM Beta v cihlové, višňové, hnědé a černé, případně v šedé barvě, na přání i v dalších, méně obvyklých odstínech. Všechny tyto prvky ladí s krytinou KM BETA vyráběnou v celkem sedmi atraktivních barvách (cihlová, višňová, hnědá, černá u krytiny KMB HODONKA, u krytiny KMB BETA navíc šedá, zelená a případně i modrá). Podle vkusu si lze vybírat buď lesklý vzhled (Briliant) nebo matný (Elegant) vzhled střechy. Specialitou je dvoubarevná varianta Efekt, kombinující višňovou a černou, ekonomickou volbou je Standard, probarvený beton bez povrchové úpravy.

Moderní vila i chalupa v horách, rekonstrukce i novostavba


Vlastnosti střešní krytiny KM BETA i konkrétní tvary typů KMB BETA i KMB HODONKA předurčují tento materiál pro širokou škálu realizací od moderní architektury přes klasické rodinné domky, bytové domy a veřejné stavby až ke stylovým srubům, chatám, chalupám a případně i historickým objektům. Krytina KM BETA je vhodná jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce střech. Pokud je nosná konstrukce bez závad, mohou být tašky KM BETA bez problémů pokládány i na stávající laťování. Pokládka střešní krytiny KM BETA patří, v porovnání s jinými typy krytin, k těm nejjednodušším. Při respektování základních pravidel z technické příručky (viz www.kmbeta.cz) může krytinu kvalitně položit v podstatě i laik.

Více o materiálech KM BETA na www.kmbeta.cz.

 
 
Reklama