Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak správně kotvit drážkovanou krytinu

Správné ukotvení střešní krytiny je alfou a omegou řádné funkčnosti celého střešního pláště. Je třeba mu věnovat stejné procento pozornosti jako střešní skladbě, sněhovým zábranám nebo správnému odvodnění.

Drážkovaná hliníková střešní krytina PREFALZ se upevňuje k podkladu pomocí pevných nerezových příponek, nebo pevných a posuvných nerezových příponek. Je vyloučeno použití ocelových příponek. Pevné příponky přímo upevňují svitkový plech k podkladu bez možnosti vyrovnávání délkového pnutí způsobené teplotní roztažností. Proto lze krytinové pásy takto připevňovat do maximální délky 3 metrů (menší střechy, zastřešení teras, pergol, zahradních domků, římsy, apod.). Při použití nerezových posuvných (dilatačních) příponek lze realizovat krytinové pásy až do délky 12 m. Koeficient teplotní roztažnosti hliníku na střeše je cca 0,024 mm/m/°C (= 2,4 cm/10 m/∆100°C).

Pevná úhlová příponka PREFA
Pevná úhlová příponka PREFA
Posuvné příponky PREFA
Posuvné příponky PREFA

U větších délek je nutné tudíž pásy přerušit, a poté znovu dilatačně napojit. Při tomto aktu se střešní rovina o délce např. 20 m rozděluje na tzv. „obrazce“ (např. na spodní a horní obdélníky). Horní pásy horního obrazce (např. délky 10 m) se pak napojují dilatačně na již zafalcovanou první polovinu plochy (také o délce 10 m). Dle příslušného střešního sklonu se zvolí optimálně bezpečný typ příčného napojení. Jako hraniční střešní spád, který dělí provedení na jednodušší, tím pádem finančně méně náročné, a na podstatně složitější, a zároveň i výrazně promlouvající do tvaru střešní roviny, je sklon 10° (18 %). U vyššího spádu klempíř pouze horní pásy pomocí jednoduché ležaté drážky zavlékne za přídavnou lištu připevněnou ke spodním pásům. U nižšího sklonu existuje bezpečné příčné napojení pouze provedené pomocí tzv. dilatačního schodu o výšce min 60 mm. Schod se vytvoří další dřevěnou konstrukcí z latí a prken od místa plánovaného napojení horního obdélníku (např. 10 m od okapní hrany).

Při rozmístění oblastí pevných a posuvných příponek je nutno zohlednit doporučení výrobce střešní krytiny a platné ČSN. Rozhodující v tomto ohledu je vždy sklon střešní roviny a umístění střešních prostupů. Při sklonu nad 30° se oblast pevných příponek realizuje na horním konci krytinového pásu. Na zbývající část se musí použít posuvné příponky, které umožní vyrovnání pnutí materiálu směrem dolů, k okapní hraně. Při sklonu menším (> 30°) se oblast pevných příponek posouvá ke středu střešní roviny a její horní pozici nahradí posuvné (dilatační) příponky. Poměr délek jednotlivých oblastí pevných a posuvných příponek k celkové délce pásů je v celkovém součtu 25 % a 75 %.

Pevná úhlová příponka PREFA
Pevná úhlová příponka PREFA
Pevná kalhotková příponka PREFA
Pevná kalhotková příponka PREFA
Posuvná úhlová příponka PREFA
Posuvná úhlová příponka PREFA
Posuvná kalhotková příponka PREFA
Posuvná kalhotková příponka PREFA

Nerezové příponky jsou určeny pro použití na rovných a pevných podkladech vytvořených z prkenného bednění o tloušťce min. 24 mm. Příponky se s ohledem na způsob provádění krytiny dělí na dva typy: úhlové a kalhotkové. Kalhotkové příponky (lidově kalhotky) v minulosti využívali staří řemeslníci při ručním zfalcovávání naohýbaných sousedních okrajů plechů o výšce 4, resp. 5 cm. Falc uprostřed s „kalhotkou“ pak zabalili pomocí šolajzny a paličky. Naštěstí 21. století nabízí podstatně rychlejší a zábavnější způsob falcování. Ve všech oborech vládnou moderní stroje a zařízení. A je tomu tak i u klempířů. Dnes dvoumetrové tabule nahradily „nekonečné“ svitky plechů, jež profilovací stroj ohýbá na tzv. šáry. Jejich délka je přizpůsobena délce střechy. Pro zafalcování těchto pásů plechu jsou určené úhlové příponky. Šáry mají totiž po obou stranách úhlové ohyby – kratší a delší. Na kratší stranu se posadí příponka (pevná či posuvná) a poté delší stranou sousední šáry dojde k překrytí s následným zavřením nahýbaných krajů. Tím pak vznikne úhledná stojatá drážka, lidově falc. Jeho výška je 25 mm. Tu korespondují i úhlové příponky.

Při pokládce pásů PREFALZ je nutné dbát na to, aby příponky přiléhaly vždy čistě na falc, a zejména delší tělo posuvné příponky bylo umístěno rovnoběžně s falcem. Nejenom přesnost, ale i připevňování příponek klempířskými hřebíky je důležité. Hlavička hřebíku zatlučeného šikmo ohrožuje při pravidelných mnohonásobných posunech vlastní pás krytiny. Taktéž u šikmo připevněných nerezových příponek nelze vyloučit poškození pásů vlivem teplotně-dilatačních pohybů.

Technici společnosti PREFA doporučují u falcovaných krytin připevňovat příponky pomocí žárově zinkovanými (nebo nerezovými) hřebíky s vroubkovaným dříkem. Tento jeho hrubý reliéf ztěžuje při vibracích způsobené silným větrem, či vichřicí vytažení z prkenného podkladu. Délky hřebíků se volí dle tloušťky podkladu. Minimální délka je 25 mm určená pro minimální tloušťku prken 24 mm. V případě silnějšího podkladu je možné zvolit z nabídky PREFA střešních prvků delší hřebíky, 30 resp. 40 mm. Delší hřebík v silnějším prkně falcovanou krytinu lépe ochrání proti větrným smrštím.

Pevná úhlová příponka PREFA
Pevná úhlová příponka PREFA
Posuvná úhlová příponka PREFA
Posuvná úhlová příponka PREFA

Další podrobnější informace o problematice kotvení a spojování drážkované krytiny PREFALZ pomocí pevných a pohyblivých příponek můžete nalézt v technických příručkách nebo také konzultovat s technickými poradci společnosti PREFA.

Sortiment použitých výrobků PREFA
PREFALZ – svitkový plech:
Stručný popis:Barevný hliníkový svitkový plech je díky vynikající falcovací kvalitě a povrchové úpravě předurčen pro individuální a kreativní řešení střech a fasád.
Výhody produktu:Široký výběr PREFA příslušenství (odvodňovací systémy, upevňovací materiál, protisněhové zábrany, …); univerzální použití (od obloukových střech po složité půdní vestavby, klenuté střechy nebo velké střechy); stálá kvalita; nízká hmotnost (cca 1,89 kg/m2 při šířce pásu od 650 mm); dlouhá životnost; recyklovatelnost; rezuvzdornost; na přání k dodání i s ochrannou fólií.
Barvy:13 standardních barev skladem, povrchová úprava hladká nebo stucco, záruka na barevnou stálost a kvalitu 40 let
Teplotní odolnost:od −50 °C do +80 °C
Čištění:tlakovou vodou, houbou nebo kartáčem
Zpracování:jednoduše a lehce zpracovatelný i při nízkých venkovních teplotách pod 0 stupňů

Hliníkové produkty PREFA GmbH si za posledních 65 let udělaly jméno v celé Evropě, díky svému rozvoji, produkci a prodeji střech a fasádních systémů z hliníku. PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 21 evropských zemích, sídlo firmy je v Marktl/Lilienfeld (Dolní Rakousko). Skupina PREFA zaměstnává 380 pracovníků. PREFA je část skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců na více než 30 místech.


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...