Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Střechy podle klempířů

V červnu jsme se vydali za klempíři do slunných Jizerských hor. Ve stínu jejich střech jsme probrali kvalitu současných plechových krytin, preference a požadavky investorů, ale hlavně si povídali o tom, jak se staví střecha, která vydrží na celý život.

Není pro klempíře lepší reklamy, než vlastní funkční střecha ve skvělém stavu. Rozhodující není vzhled střechy, když je nová, ale to, jak si poradí s desetiletími střídavých povětrnostních podmínek, extrémních dešťů, s krupobitími, silnými vrstvami sněhu, vichřicemi atd.

Klempíři z firmy Habest
Klempíři z firmy Habest

Aby střecha vypadala pořád skvěle a vydržela sloužit skutečně po celý život, je podle klempířů důležité kombinovat kvalitní materiály alespoň podobné jakosti, dodržovat postupy správné montáže a volit jednoduché tvary střechy. Zatékání střechy a poškození střešní krytiny může způsobit už nepatrný detail špatného kotvení nebo nešetrné dělení krytiny.

 
Klempíř Pavel Haba dodělává detaily a instaluje okapy na své střeše Ruukki FinneraKlempíř Pavel Haba dodělává detaily a instaluje okapy na své střeše Ruukki FinneraKlempíř Pavel Haba dodělává detaily a instaluje okapy na své střeše Ruukki FinneraKlempíř Pavel Haba dodělává detaily a instaluje okapy na své střeše Ruukki Finnera
Správná montáž střechy má záruku až 50 letSprávná montáž střechy má záruku až 50 letSprávná montáž střechy má záruku až 50 let
Špatný příklad kombinace kvalitní krytiny s levným plechem na hřebeni střechy. Životnost střechy se takovým krokem snižuje.
Špatný příklad kombinace kvalitní krytiny s levným plechem na hřebeni střechy. Životnost střechy se takovým krokem snižuje.

Na střechu jen kvalitní materiál

Klempíři se shodují na tom, že investoři stále častěji vnímají důležitost použití kvalitního materiálu. I tak se najde celá řada těch, kteří volí kombinace materiálů různé jakosti, když hledají na úkor životnosti střechy co nejlevnější řešení.

„Když si lidé koupí kvalitní krytinu se zárukou 50 let, ale použijí nejlevnější difúzní fólii, která se rozpadne za tři roky a lemování, úžlabí a další prvky si nechají udělat z nejlevnějšího plechu na trhu, cítím trochu vztek,“ přiznává k obvyklému nešvaru klempíř Michal Benešovský z firmy Habest.

 

„S kvalitním materiálem je pro nás radost pracovat…“ klempíř Pavel

Rozpočtem je limitována většina stavebníků a investorů. Pakliže vám omezený rozpočet neumožní volit kvalitní a dražší materiály, šetřete spíše na volbě povrchové úpravy, než na kvalitě plechu. „Říkáme vždy zákazníkům, že člověk není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci,“ dodává ke kvalitě střešních materiálů Pavel Haba.

„S Ruukki děláme deset let bez jediné reklamace…“ klempíř Michal.

Kvalita plechů a hlavně jejich povrchová úprava se výrazně liší. Kombinovat kvalitní krytinu s nekvalitním plechem pro úžlabí a doplňky se pak časem také nevyplácí.

„Levné krytiny jsou náchylnější na poškrábání a na manipulaci s materiálem. Blbě šlápnete nebo se vám svezou nůžky a okamžitě máte škrábanec až na plech. Levné plechy jsou také zpravidla celkově tenčí a tím pádem měkčí,“ říká o práci s krytinou Pavel Haba a jeho kolega Michal dodává: „...dneska už máme s levnými plechy tolik špatných zkušeností, že pokud to není vyložené přání majitele, tak děláme jenom s Ruukki. Ruukki dáváme na střechy skoro deset let a bez jediné reklamace.“

Kvalitní materiál poznáte už při první manipulaci s ním. Při neodborném zacházení a špatné montáži nepomůže životnosti střechy ani kvalitní krytina.Kvalitní materiál poznáte už při první manipulaci s ním. Při neodborném zacházení a špatné montáži nepomůže životnosti střechy ani kvalitní krytina.Kvalitní materiál poznáte už při první manipulaci s ním. Při neodborném zacházení a špatné montáži nepomůže životnosti střechy ani kvalitní krytina.

Klempíři také často řeší neúspěšné reklamace u některých levných plechových krytin. Stává se, že výrobci například podmiňují delší záruční dobu nutností registrace, na kterou zákazníka ovšem prodejce neupozorní automaticky. Zákazník tak může v případě rezavění střechy po několika letech zjistit, že bez registrace má právo jen na dvouletou záruku.

„Když vám po sedmi letech začne rezavět plech, máte záruku 10 let a oni Vám nakonec řeknou, že je to vaše chyba, že jste špatně zametli střechu, prostě takové argumenty neuznávám. Proč tedy nereziví například žlab?“ dodává k problematice s levnými krytinami Klempíř Michal.

„Dodavatelé a výrobci často nedodávají krytiny včas nebo jim krytina chybí v dostatečném množství. U Ruukki tohle prostě neexistuje.“ Klempíř Michal

Klempířská hantýrka

Rukina = krytina Ruukki
Šolajzna = drážkovnice (kopyto na falcování plechu)
Kaplajzna = krycí lišta bočního lemování
Sotůrek = kapsář kolem pasu
Kviker = kleště k vytahování šroubů

Klempířská šolajzna
Klempířská šolajzna
Klempíř Michal vkládá kviker do svého sotůrku
Klempíř Michal vkládá kviker do svého sotůrku

Text vznikl ve spolupráci s klempíři a pokrývači Habest www.habest.cz

Více na www.ruukkistrechy.cz

 
 
Reklama