Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hotel Bartoš dostal novou tvář a výkonnou sluneční elektrárnu

Hotel Bartoš se nachází na západě Frenštátu pod Radhoštěm na samotném okraji Beskyd. Město je rodištěm známého skokana na lyžích a olympijského vítěze z roku 1968 Jiřího Rašky, o čemž svědčí i dva skokanské můstky stojící nedaleko. Původní budova obdélníkového půdorysu byla realizována v sedmdesátých letech jako podélný nosný systém s plochou střechou. Po revoluci získala nového majitele, který se rozhodl, dát objektu novou tvář.

Největší změny se týkaly střechy a nového přístřešku pro parkování aut. Stávající plochá střecha byla přepracována do pultové se spádem 10°. Obě podélné strany přechází obloukem plynule do fasády. Ukončení fasády ve výšce podlahy posledního patra ústí do hranatého římsového žlabu. Střecha parkoviště navazující na přízemí hotelu je také pultová s minimálním spádem. Navrhovaným materiálem byl falcovaný plech v barvě připomínající předzvětralou měď. Mimo požadavků na vysokou kvalitu a dlouhodobou životnost se investor zajímal o způsob provedení všech důležitých detailů. Vysvětlit technický postup a vidět ho na vlastní oči jsou však dvě zcela rozdílné věci. Společnost PREFA Aluminiumprodukte proto navrhnula panu Bartošovi možnost navštívit jinou stavbu podobného typu, která se toho času dokončovala právě v Beskydech.

Rodinný dům atypických tvarů na první pohled zaujal množstvím složitých klempířských detailů a precizností provedené práce. Výjimečný vzhled a zpracování pak výrazně usnadnili panu Bartošovi výběr materiálu a kvalitní klempířské firmy. Realizace směřující do zimních měsíců dala poslední důvod pro výběr hliníkového plechu PREFALZ v barvě patina zelená, hlavním zhotovitelem projektu se stalo klempířství Antonína Ondrůška. Díky patří i chlapcům z firmy Jiřího Rašky, syna dnes již legendárního skokana na lyžích.

Rekonstrukce střechy začala v září loňského roku. Po vybednění pultu a oblouků byly položeny pásy IKO na asfaltové bázi v tloušťce 0,6 mm. Falcovaná krytina byla rozdělena do 5 segmentů – střecha, oblouky a fasáda. Velmi důležité bylo rozměření jednotlivých šárů a jejich promítnutí do fasády z důvodu stávajících oken. Hlavní nejdelší pásy plynule přecházejí do oblouku, který končí v nadpraží okna nebo pokračuje kolem ostění do hranatého žlabu. Oblouky se zakružily podle stávajícího rádiusu. Střešní pásy jsou spojované dvojitou stojatou drážkou a vyplněné falcovacím gelem. Fasáda je tvořena úhlovou drážkou. Všechen materiál je kotvený pomocí nerezových příponek a šroubů do bednění. Dilatace je řešena příčnými kluznými přesahy a vhodným rozdělením pevných a posuvných příponek.





Fotovoltaická elektrárna

Jak už bývá v dnešní době zvykem, snahou každého majitele objektu je snížit provozní náklady na minimum. Cena energií neustále roste, což se nejvíce dotýká velkých nemovitostí sloužících pro veřejnost. I pan Bartoš v projektu přemýšlel o fotovoltaické elektrárně. Myslet na budoucnost je v jakémkoliv oboru velmi důležitá věc a instalace alternativního zdroje energie pro hotel k nim určitě patří. Střešní spád 10° a orientace budovy na jih toto rozhodnutí jen podpořily.

Existuje mnoho výrobců fotovoltaických systémů, když však potřebujete integrovat systém do falcované krytiny, aniž by byla přerušena dilatace a současně obdržet všechny záruky, okruh dodavatelů se výrazně zmenší. Vysoká garance výkonu po dobu 25 let a cena srovnatelná s konkurencí nakonec přesvědčila investora o realizaci fotovoltaického systému PREFA PS.13. Ten umožňuje zapojení všech prvků až po rozvaděč. Celou realizaci předchází přesný výpočet, který simuluje rozmístění nosné konstrukce v závislosti na sněhové zátěži a určuje maximální plochu instalovaného výkonu. V našem případě šlo o 30 kWp.

Základ instalace tvoří nosná hliníková konstrukce, kterou vynáší solární držáky PREFA Sunny šroubované do krokve. Jejich tvar a speciální skladba nebrání pohybu materiálu vlivem teplotní roztažnosti. V plechu se vystřihne oválný otvor s délkou 40 mm a jeho kraje se po celém obvodě zvednou o 10 mm. To zajistí, aby se vlhkost vniklá pod krytku držáku nedostal do podstřeší. Šroub se kotví do krokve, krytka držáku je pak přilepena speciální sadou přímo na plech. K solárním držákům se připojují hliníkové vaznice tvořící nosný rošt pro fotovoltaické panely. Celý systém PS.13 zahrnuje kompletní montáž do střešní konstrukce, fotovoltaické panely E2000, střídače Fronius a kabeláž končící rozvaděčem.

I přes nepříjemné pozdržení způsobené energetickými úřady, se podařilo fotovoltaiku během října zapojit. Současně probíhající rekonstrukce interiéru a nově budované parkoviště bude dokončeno v roce 2014.






Údaje o stavbě
Místo:Frenštát pod Radhoštěm
Objekt:Hotel Bartoš
Výstavba:2013–2014
Plocha:plocha střechy: 900 m2
Architekt:Ing. arch. Stibora Petr
Montážní firma:klempířství Antonína Ondrůška

Sortiment výrobků PREFA PREFALZ – svitkový plech
Stručný popis:Barevný svitkový hliníkový svitkový plech je díky vynikající falcovací kvalitě a povrchové úpravě předurčen pro individuální a kreativní řešení střech a fasád.
Materiál:Legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm s vysoce kvalitním dvouvrstvým vypalovaným lakem, hmotnost 2,2 kg/m2. Materiál je tvárný a velmi odolný vůči všem povětrnostním vlivům. Lze pokládat od 3°.
Rozměry svitků:tloušťka: 0,7 mm, šířka: 500/650/1000 mm
Barvy:15 standardních barev, na přání všechny barvy RAL, NCS, povrchová úprava hladká nebo stucco, u hladkého povrchu lze dodat i s ochrannou fólií.

Hliníkové produkty PREFA GmbH si za posledních 65 let udělaly jméno v celé Evropě, díky svému rozvoji, produkci a prodeji střech a fasádních systémů z hliníku. PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 16 evropských zemích, sídlo firmy je v Marktl/Lilienfeld (Dolní Rakousko). Skupina PREFA zaměstnává 380 pracovníků. PREFA je část skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců na více než 30 místech.

Pro více informací se prosím obracejte na:

Ing. Jakub Nepraš
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice
T: +420 234 496 501
E: jakub.nepras@prefa.com
www.prefa.com

Ing. Kristian Hanko
MediaTrust Communications spol.  s r. o.
Kodaňská 46, 100 00 Praha 10
T: +420 234 066 208
E: khanko@mediatrust.cz
www.mediatrust.cz


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...