Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební poradenské centrum i muzeum na veletrhu Střechy Praha

O přesunu do Letňan, o posunu termínu na 8.-11.2.2012 a rovněž o souběhu s veletrhem dřevostaveb For Wood se již ví. Další informace a jejich detaily Vám přinášíme v následujícím článku. Novinkou, jejíž organizaci zaštiťuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, bude Stavební poradenské centrum Střechy Praha.

Ve čtvrtek 6. 10. 2011 uspořádala společnost Střechy Praha s.r.o. setkání s vystavovateli a partnery v prostorách PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Právě v Letňanech se budou poprvé v historii konat nadcházející 14. mezinárodní veletrh Střechy Praha a 8. ročník výstavy Solar Praha. Kromě prohlídky nových výstavních hal se měli účastníci možnost seznámit detailně s mnoha novinkami, na které se mohou vystavovatelé i návštěvníci již nyní těšit. O přesunu z Holešovic do Letňan, o posunu termínu na 8. až 11. února 2012 a rovněž o souběžném konání s veletrhem dřevostaveb For Wood vědí již jistě všichni, kdo se o tyto jedinečné veletrhy zajímají. Zazněly však i další nové informace, jejichž detaily Vám přinášíme v následujícím článku.

Stavební poradenské centrum Střechy Praha

Novinkou, jejíž organizaci zaštiťuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, bude Stavební poradenské centrum Střechy Praha. Tento projekt patří už několik let k pravidelným aktivitám ČKAIT při obecných stavebních veletrzích, avšak v rámci veletrhu Střechy Praha bude k dispozici poprvé. Poradenství a služby tohoto centra budou k dispozici po celou dobu veletrhu zdarma.

Běžně návštěvník veletrhu Střechy Praha přichází na výstaviště hlavně nasbírat informace, rady a kontakty. Ve Stavebním poradenském centru získá vše na jednom místě. Informace a odborné konzultace poskytují nezávislí odborníci z předních expertních, výzkumných, zkušebních a informačních institucí a pracovišť.

Odborná i široká veřejnost může získat informace a odborné poradenství ve všech oblastech a souvislostech výstavby:

  • právní předpisy
  • stavební technologie a provádění staveb
  • nové stavební materiály a výrobky pro stavby
  • provoz a udržování střech
  • vady staveb
  • energetika budov a snižování jejich energetické náročnosti
  • kvalita vnitřního prostředí (plísně, chemické znečištění, alergeny, výběr materiálů)
  • způsoby financování oprav a nové výstavby
  • autorizace ve výstavbě, oprávněné osoby pro navrhování, provádění a kontrolu staveb

Součástí Stavebního poradenského centra Střechy Praha dále bude:

  • prezentace a prodej odborné literatury
  • přehlídka odborných stavebních časopisů a časopisů příbuzných oborů vydávaných v ČR a SR
  • prezentace automatizovaných informačních systémů a ve výstavbě
  • odborné přednášky a prezentace k vybraným problémům
  • internetové připojení a vyhledávání relevantních informací
  • konzultační část

Historické exponáty na veletrhu Střechy Praha

Na 14. ročníku veletrhu Střechy Praha se opět představí expozice „Pokrývačského muzea“. Při posledním ročníku byly k vidění například skleněné tašky a zachovalá domácí výrobna betonových střešních tašek. Tato prezentace zaujala mnoho návštěvníků a byla předmětem diskusí odborné veřejnosti. V roce 2012 chtějí organizátoři na úspěch expozice navázat, a proto představí jako nosné téma sbírku pálených tašek s rozličnými vzkazy a otisky, které se zachovaly pro další generace. Ukázku doplní i kuriozity z řad cihelných doplňků.


Historické exponáty se na veletrhu Střechy Praha představí
v Pokrývačském muzeu.

Výstavku „Pokrývačského muzea“ doplní i tematická ukázka sbírky pana Richarda Mlýnka nesoucí název Tegulárium. Jedná se o unikátní sbírku více než 1300 střešních krytin z celého světa, která zahrnuje i expozici spojovacích materiálů a knihovnu dobové technické literatury.

„Pevně věříme, že tento ročník veletrhu bude v paměti návštěvníků i vystavovatelů zapsán ve znamení velkých změn k lepšímu“ říká Jitka Šefránková, ředitelka veletrhu. „Jistě k tomu přispějí krom jiného i doprovodné aktivity – jako právě Pokrývačské muzeum nebo Stavební poradenské centrum, kde jistě mnozí najdou odpovědi na své otázky týkající se nejen stavby střech.“ Zdaleka se ovšem nejedná o jediné zajímavosti, které můžete vidět na veletrhu Střechy Praha a Solar Praha. O těch dalších zase až příště.