Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Liapor jako drenáž při ozeleňování střechy manufaktury v Drážďanech

Liapor byl vybrán jako vhodný materiál vzhledem k jeho nízké objemové hmotnosti proto, že plocha určená k ozelenění ležela přímo nad podzemní garáží. Dalším důvodem byla nasákavost tohoto materiálu - proto je Liapor ideální pro vytvoření drenážní vrstvy střešní zeleně.

V zahradě manufaktury


Louka, stovky nízkých borovic a okrasných rybízových keřů zdobí rozlehlý zelený areál, na kterém se nachází také rybník.

V srdci Drážďan byla během dvou let postavena nejmodernější tovární výroba automobilů na světě – Skleněná manufaktura (Gläserne Manufaktur). Při ozeleňování střechy manufaktury byl na ploše celkem 8.500 čtverečních metrů použit Liapor.

Na náměstí Straßburger Platz vyrobila na podzim roku 2001 firma Volkswagen svou exkluzivní limuzínu Phaeton. Vybudováním Skleněné manufaktury realizoval Volkswagen jako první výrobce koncept, který spojuje procesy klasické průmyslové automobilové výroby a rukodělné práce. Ojedinělá je navíc skutečnost, že výrobu a montáž Phaetonu si mohou zájemci a kupci prohlédnout přímo na místě. Ve čtyřicetimetrové věži, která je moderní dominantou okolí, čekají hotové vozy na předání zákazníkům.

Průhledný komplex budov skládající se ze dvou, 145 metrů dlouhých křídel a hlavní budovy vysoké 22 metrů, je vsazen do zahrady o rozloze 50.000 čtverečních metrů. Tato zahrada sousedí s historickou městkou zahradou Drážďan. Na střeše podzemní garáže a podél zkušební dráhy byla

vytvořena nová zelená plocha 8.500 metrů čtverečních.Součástí konstrukce střechy je mimo jiné také Liapor, vyrobený z přírodních surovin, který je zde použit jako drenážní materiál.

Liaporové perly – lehké a nasákavé

Liapor byl vybrán jako vhodný materiál vzhledem k jeho nízké objemové hmotnosti proto, že plocha určená k ozelenění ležela přímo nad podzemní garáží. Dalším důvodem byla nasákavost tohoto materiálu - proto je Liapor ideální pro vytvoření drenážní vrstvy střešní zeleně. Firma Optigrün a Das Naturdach vybraly pro ozelenění Skleněné Manufaktury variantu více vrstev. Přes hydroizaci střechy a ochrannou vrstvu proti prorůstání kořenů byla rozložena netkaná geotextilie. Dále následovala deset centimetrů vysoká drenážní vrstva Liaporu, následně filtrační tkanina. Poslední vrstva vysoká 30 centimetrů je tvořena substrátem a rostlinami. Dnes zdobí rozlehlý zelený areál louka, stovky nízkých borovic a okrasných rybízových keřů. Zvláštností ozelenění Skleněné manufaktury je automatický zavlažovací systém. Na každých 400 čtverečních metrech venkovní zelené plochy se nacházejí zavlažovací šachty s přívody vody pod povrchem terénu. Dvacet zavlažovacích šachet udržuje stav vody stále na stejné úrovni. Když je například v období sucha voda vypotřebována, automatika stav vody znovu doplní. Příliš vysoké hladině vody brání přepady. Takto ozeleněné venkovní plochy, které byly příkladně přizpůsobeny rázu města, tvoří půvabný kontrast ke skleněné fasádě moderního komplexu budov.


Zelené plochy Skleněné manufaktury tvoří půvabný kontrast ke skleněné fasádě moderního komplexu s věží vysokou 40 metrů.

Umístění Liadrainu a semenáčků na střechu hadicovým vedením. Vzniklo zde rozmanité rostlinné společenství.
 
 
Reklama