Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochrana okapových žlabů proti zamrzání

V zimních měsících se setkáváme se zamrzáním okapů, svodů a tvorbou rampouchů. Okapy a svody jsou nefunkční, dochází k zatékání vody do objektu, poškozování žlabů, domů a ohrožení chodců. Existuje řešení, kterým lze tomuto problému zamezit. Je jím systém ochrany okapových žlabů od firmy ŠTORC, která má s návrhem a dodávkou těchto řešení více jak 17leté zkušenosti.

Naše řešení je možné aplikovat na celé okapové soustavy nebo jenom pouze do exponovaného místa.

Jsme autorizovaným zástupcem a importérem systému Raychem, který nabízí dvě řešení:

  • Systém odporových topných kabelů
  • Inteligentní systém samoregulačních kabelů FroStop

Komplexní samoregulační systém FroStop

Představuje v zimních podmínkách spolehlivou ochranu před poškozením ledem a sněhem. Umožňuje hladký odtok vody a tajícího sněhu.

  • Jednoduchý - návrh systému je jednoduchou a spolehlivou záležitostí. Kabel FroStop se umísťuje přímo do okapových žlabů a svodů.
  • Spolehlivý - samoregulační kabely FroStop jsou velice spolehlivé a bezúdržbové. Díky jejich samolimitující schopnosti nehrozí jejich přehřádí při ztížených ochlazovacích podmínkách.
  • Flexibilní - samoregulační kabely lze zkracovat na libovolnou délku, přesně podle délky žlabu nebo svodu.
  • Žlaby se neucpávají - Samoregulační kabel instalujeme přímo do okapového žlabu nebo svodu s minimálními nároky na kotevní techniku. Okapové žlaby jsou tak maximálně průchodné a nehrozí jejich zanášení, jako při používání odporových kabelů.
  • Úsporný - díky samolimitující funkci kabelů FroStop topí ochranný systém především tam, kde je nejvíce potřeba.

Princip funkce samoregulačních kabelů FroStop

Výdej tepla samoregulačního topného kabelu zajišťuje teplotně závislý odporový prvek, který je umístěn mezi dvěma paralelně vedenými měděnými vodiči. Technické provedení umožňuje, že samoregulační topný kabel může automaticky zvyšovat nebo snižovat svůj výkon na kterémkoliv místě po celé své délce v závislosti na okolní teplotě.

Komplexní systém - naše ochranné systémy jsou kompletní a ověřené. Společně s odporovými kabely dodáváme vhodnou kotevní techniku, regulaci a technickou podporu.

Samoregulační systém může fungovat i bez regulace, ale pro zvýšení dalších úspor používáme některý z těchto regulátorů:


Obr. 3

Legenda k obrázku 3: Inteligentní samoregulační systém FroStop od firmy Raychem je úspornější než běžné odporové kabely. Je-li okapový žlab suchý, výdej tepla je malý a topný kabel topí na snížený výkon (3). Dostane-li se kabel FroStop do kontaktu s vodou, ledem nebo sněhem (2), výrazně se zvýší jeho ochlazování a dojde ke zvýšení výdeje tepla a zvýšení výkonu (1).

Automatická řídící jednotka EMDR-10

úsporná automatická regulace pro instalace více jak cca 50 m. Ovládá ochranný systém v závislosti na teplotě a přítomnosti ledu nebo sněhu. Ochranný systém je v provozu pouze tehdy, kdy je potřeba. Toto řešení vykazuje až 80% úspory energie.

Intervalový termostat HTS-D ve spojení se samoregulační technologií je ideálním řešením pro menší instalace cca do 30 až 50 m. Umožňuje nastavit horní spínací teplotu, kdy začíná docházet k zamrzání okapů a současně spodní vypínací teplotu, kdy jsou venkovní teploty hluboko pod bodem mrazu a nedochází k odtávání sněhu. Ochranný systém tak funguje pouze v intervalu kritických teplot kolem 0°C.

Naše instalace a topné kabely fungují v České republice již 17. rokem. Topné kabely FroStop jsou odolné robustní konstrukce, opatřené ochranným opletením a izolací odolnou ÚV záření. Lze je bez obav instalovat do vody.

 

Při použití komplexního inteligentního systému FroStop a instalaci odborným elektrikářem poskytuje firmy Raychem komplexní systémovou záruku 5 let na celý svůj ochranný systém.

     

Naši zkušení pracovníci Vám rádi poradí při řešení zimních problémů.


ŠTORC TZB s.r.o. - oficiální dodavatel větrání BRINK a UBBINK pro ČR
logo ŠTORC TZB s.r.o. - oficiální dodavatel větrání BRINK a UBBINK pro ČR

Firma Štorc TZB - autorizované zastoupení a importér Raychem a Brink a Ubbink pro ČR. Nabízíme komplexní systém větrání se zpětným získáváním tepla Brink a Ubbink, podlahové vytápění Raychem, regulace, ochrana potrubí, okapů a ploch před ledem a sněhem, ...