Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pojistné hydroizolace při nízkých sklonech střech

Víme, že na stavebním trhu se pohybuje obrovská škála různých typů střešních krytin, které však mají velice rozdílné požadavky z hlediska použití na určitý sklon střechy, tj. mají rozdílný bezpečný sklon dané střešní krytiny. Od 7° sklonu pro falcovaný plech, až po 45° sklon krytiny z rákosí či slámy.

Pokud u běžných skládaných střešních krytin (pálených, betonových, vláknocementových, ...) je potřeba tyto krytiny použít pro nižší sklon střechy, než jaký je stanovený bezpečný sklon (BSS) dané střešní krytiny, je potřeba v závislosti na rozdílu bezpečného a zamýšleného sklonu a v závislosti na "zvýšených požadavcích" střechy pod vrstvou krytiny vytvořit vyšší stupeň a třídu těsnosti použité pojistné hydroizolace.

Bohužel oproti obdobným tabulkách v zahraničí (GB, D), v ČR a SR není pro daný stupeň a třídu těsnosti zvolen příslušný slovní termín, čímž ani mnozí odborníci se nedokáží orientovat v tom, zda příslušná pojistná hydroizolace skutečně splňuje požadovanou těsnost.

Čím větší je rozdíl mezi zamýšleným a bezpečným sklonem a čím více se u střechy vyskytuje množství zvýšených požadavků, tím těsnější systém pojistné hydroizolace je nezbytné pod střešní krytinou vytvořit.

Drtivá většina tzvn. nekontaktních (nízkodifúzních) mikroperforovaných nebo antikondenzační fólií (např. Jutafol D, Jutacon, ...) však může být aplikována pouze pro stupeň těsnosti 1.

Jakmile je potřeba dosáhnout vyššího stupně těsnosti (2a), už je nezbytné použít buď systém kontaktních fólií při tříplášťové bedněné střechy (např. Jutafol DTB 150) nebo zvolit použití vysocedifúzních membrán (např. Jutadach,...). Pro dosažení stupně těsnosti 2c je navíc nezbytné tyto materiály mezi sebou spojit (slepit), popř. podtěsnit kontralatě.

Pokud však chceme vytvořit stupeň těsnosti 3A, již je nezbytné pojistnou hydroizolaci podložit bedněním, avšak zde se již nedají použít běžně na trhu dodávané membrány či fólie. Pro tuto aplikaci je nezbytné použít speciální vysoce vodotěsné vysoce difúzní membrány s příslušnými spojovacími a těsnícími komponenty tak, abychom i u této skladby mohli konstrukci tvořit jako dvouplášťovou. Zároveň i bednění pak nesmí být nízkodifúzní.

Problém však je v tom, že je nutno vybírat nejen typ pojistné hydroizolace z hlediska jeho použitelnosti do určitého stupně a třídy těsnosti, ale i z hlediska použitého sklonu (dovoleného či výjimečně povoleného výrobcem), nemluvě o vhodnosti pro tříplášťovou či dvouplášťovou střešní skladbu.

Většina pojistných hydroizolací je použitelná do sklonu 17°, některé i do 15° a vyjimečně i pro 12° sklon střechy (modře - dovolený sklon, červeně - výjimečně povolený sklon). Drtivou většinu však nelze použít pro stupeň těsnosti 3A a už vůbec ne do sklonu menšího než 12°.

I proto JUTA a.s. vyvinula nový speciální systém pojistné hydroizolační membrány pod názvem JUTADACH SUPER s příslušnými komponenty. Tj. pro slepení přesahů (tmel Jutadach Mastic Super), napojovacího a opravného komponentu (páska Jutadach SP Super) a těsnící pásky pod kontralatě (Jutadach TPK Super). To je tedy systém JUTADACH SUPER, který umožňuje aplikaci pojistné hydrozolace i pro stupeň a třídu těsnosti 3A a zároveň pro střechu se sklonem min. 8°, a to i v případě vytváření dvouplášťových zateplených skladeb.

Technická data membrány JUTADACH SUPER
Vlastnost Měrná jednotka Hodnota Zkušební norma
Pevnost na přetrh podélně (tolerance) N/50 mm 420 (-60) EN 13859-1, EN 12311-1
Pevnost na přetrh příčně (tolerance) N/50 mm 400 (-60) EN 13859-1, EN 12311-1
Tažnost při přetrhu podélně (tolerance) % 40 (-15+15) EN 13859-1, EN 12311-1
Tažnost při přetrhu příčně (tolerance) % 65 (-20+20) EN 13859-1, EN 12311-1
Odolnost proti protrhávání podélně (tolerance) N 450 (-70) EN 13859-1, ČSN EN 12310-1
Odolnost proti protrhávání příčně (tolerance) N 440 (-70) EN 13859-1, ČSN EN 12310-1
Odolnost proti pronikání vody třída W1 EN 13859-1, EN 1928 metoda A
Propustnost vodní páry - ekv.dif.tloušťka (toler.) m 0,02 (+0,015) EN 13859-1, EN ISO 12572
Reakce na oheň třída E ČSN EN 13501-1

Možnosti použití materiálů pro stupně a třídy těsnosti PHI je vyznačeno v níže uvedené tabulce a podrobné instrukce lze nalézt v bezplatně zasílaném Aplikačním manuálu.

Možnost použití typů pojistných hydroizolací JUTA a.s. (www.juta.cz) pro stupně a třídy těsnosti
Typ materiálu Stupeň 1 Stupeň 2 třída A Stupeň 2 třída C Stupeň 3 třída A Stupeň 3 třída B
Jutadach Super ANO 1) ANO 1) ANO 3) ANO 5) NE
Jutadach ANO 1) ANO 1) ANO 3) NE NE
Jutafol DTB 150 ANO 1) ANO 2) ANO 4) NE NE
Jutafol D ANO 1) NE NE NE NE
Jutacon ANO 1) NE NE NE NE
Legenda:
1) nelepené přesahy
2) aplikace na bednění, nelepené přesahy
3) slepené přesahy páskou Jutadach SP nebo použití typu Jutadach PLUS, + podtěsněné kontralatě páskou Jutafol TPK
4) aplikace na bednění, slepené přesahy páskou Jutafol SP 1, + podtěsněné kontralatě páskou Jutafol TPK
5) aplikace na bednění, slepené přesahy tmelem Jutadach Mastic Super, napojení páskou Jutadach SP Super, podtěsněné kontralatě páskou Jutadach TPK Super

Poznámka:
Pásku Jutadach SP lze nahradit tmelem Jutadach Mastic Super nebo páskou Jutadach SP Super (nikoliv však naopak).
Pásku Jutafol TPK lze nahradit páskou Jutadach TPK Super (nikoliv však naopak).

 
 
Reklama