Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ostravský stavební veletrh řešil střechy, studny a výtahy

Třiadvacátý ročník stavebního veletrhu Střechy a Stavba společně s 3. bienálem Výtahy a zdvihací technika nabídl návštěvníkům ostravské Černé louky velmi zajímavá témata. Úspěšná byla zejména specializovaná sekce Studny.

Hlavním tématem celé akce byla otázka úspor energií a nová legislativa. Na ploše 2 300 m2 se prezentovalo celkem 109 vystavovatelů – kromě těch tuzemských také firmy ze Slovenska, Polska, Německa a Itálie. Hezké počasí přilákalo na ostravskou Černou louku od 27. února do 1. března podle závěrečné zprávy organizátora 6 500 návštěvníků. O jejich přízeň usilovaly firmy z oboru střešních doplňků, konstrukcí střech či klempířských a pokrývačských prací. Odborná sekce Stavba nabídla rekonstrukce, obklady a dlažby, sanitární techniku, výplně otvorů, interiérové materiály, povrchové úpravy, stínící techniku, lešení i vytápění. Novinkou letošního ročníku veletrhu byla specializovaná sekce Studny, kde se řešila témata založení a provozu studny, projektová dokumentace a také aktuální změny v legislativě (viz na konci článku). Tradiční součástí bylo již 3. bienále Výtahy a zdvihací technika, kde se představily firmy nabízející kompletní výtahová zařízení a jejich součásti. Organizátoři představují výtahy jako perspektivní oblast, která prochází bouřlivým vývojem a přináší nejen změny v designu, ale především v konstrukčních řešeních, v úrovni bezpečnosti a ve snižování energetické náročnosti provozu. Akci podporuje Unie výtahového průmyslu ČR a Asociace odborných pracovníků pro zdvihací zařízení ČR. Informačně nabitým dnem byl již úvodní čtvrtek 27. února, kdy se uskutečnila konference s názvem Regenerace bytových domů, která se kromě jiného zaměřila i na obnovu a rekonstrukci výtahů v panelových domech.

„Opět se potvrdil současný trend, že odborné výstavy navštěvují pouze skuteční zájemci. Z tohoto pohledu můžeme říci, že akce byla velmi úspěšná, za tři dny přišlo 6 500 odborných návštěvníků, kteří se rekrutovali především z řad odborníků k vystavovaným tématům,“ konstatoval po skončení akce exkluzivně pro portál TZB-info člen představenstva a náměstek ředitele akciové společnosti Ostravské výstavy Bc. Dan Tyleček.

A v čem letošní akce nejvíce organizátora překvapila a co chystá na příští ročník?

„Velice nás potěšil zájem návštěvníků o nové téma Studny. Přednáška s názvem Studny – stavba, rekonstrukce a praktické využití, kterou přednesli doc. Ing. Naďa Rapantová, CSc., a doc. Ing. Arnošt Grmela, CSc., z VŠB TU Ostrava, měla velký ohlas u posluchačů a potvrdilo se, že téma je zajímavé jak pro firmy, tak i pro soukromé vlastníky a zřizovatele. Rozhodně budeme v tomto tématu pokračovat. Stejně úspěšná byla i další novinka, sekce Zelené střechy. Také ona našla velkou odezvu u posluchačů – a budeme na tento úspěch rovněž navazovat. Téma Krby, kamna a komíny se opakovalo po velkém zájmu v minulých ročnících a svůj standard si zachovalo i letos. Stejně tak třetí bienále výstavy Výtahy a zdvihací technika, která pokračuje i nadále jako jediná odborná výstava v České republice. Má široký okruh zájemců ze strany majitelů a provozovatelů tohoto technického zařízení, především majitelů a správců bytových domů. Na příště chceme dále rozšiřovat témata poradenských míst a také počet odborníků, kteří se budou návštěvníkům věnovat – letos se řešila hlavně otázka úspor energií, zateplování a způsoby úsporného vytápění a na otázky odpovídali odborníci ze Společenstva kominíků, Českého kamnářského institutu a energetičtí auditoři. Myslím si, že výstava již dostatečně kopíruje současný stav ve stavebnictví, ale stále hledáme nová témata a vždy bereme v potaz výše uvedené.“

K výše uvedenému je třeba dodat také velmi navštěvované a oblíbené praktické ukázky malířských technik, pokrývačských prací a zdění. A to včetně učňovských soutěží, kde je možné sledovat jistou renesanci některých oborů.

„Zájem o učební obory mírně stoupá. Jde to ruku v ruce s nejrůznějšími podporami. V letošním roce je to například zedník, tesař, malíř a lakýrník, instalatér, klempíř a elektrikář – silnoproud,“ podotýká učňovský mistr Karel Slíva a zve na ukázky zdění v systému Sendwix společnosti KM Beta. Kromě přednášky se mohli zájemci seznámit i s nabídkou různých typů betonové střešní krytiny v mnoha formátech a barevných provedeních, jakož i s dalšími doplňkovými produkty a novinkami – například tašky kabelových a hadicových prostupů, které vzbudily pozornost již na veletrhu Střechy Praha.

Stylový vstup do areálu Černá louka představovala brána z hliníkového lešení od akciové společnosti Scaserv, jejíž zástupci popřáli zájemcům příjemnou návštěvu a informovali tak nepřímo o plánované obnově ostravského výstaviště Černá louka. „Nechali jsme posoudit investiční záměr na revitalizaci celého území. Myslíme si, že bychom proměnou Černé louky mohli v budoucnu dostat lidi do toho pomyslného trojúhelníku mezi Novou Karolinou, výstavištěm a centrem města,“ uvedl již dříve pro zástupce tisku náměstek primátora Ostravy Ing. Jiří Hrabina.

Novelu zákona o studnách najdete na TZB-info, další texty z této oblasti pro vás připravujeme.

 
 
Reklama