Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost patří hybridům

Když vyslovím slovo „hybrid“, tak se mi kromě neidentifikovatelných skřetů z podsvětí vybaví auta, co dnes prostě letí. Protože jsou úsporná, protože jsou ekologická a protože jsou zkrátka jiná. Aby to nebylo příliš jednoduché, vstoupily v posledních letech do hybridního klubu také další věci, zejména z oblasti stavebních materiálů. Není tedy nic divného, když se ve stavebnictví začínáme setkávat s hybridními tmely či lepidly. O tom, jaký je vůbec účel hybridů v ranku těsnicích hmot bude právě řeč.

Úlet výrobců nebo potřeba trhu?

Jen z pouhého rozmaru dnes nikdo nic nevyrábí, a hybridní stavební chemie není výjimkou. Výrobci v zásadě kopírují trend ekologických, zelených technologií, jež mají minimální dopad na životní prostředí. U stavebních materiálů jde o docela obtížnou věc, ale právě díky hybridním tmelům se to daří. Jiným důvodem je vývoj určitých „nadčasových“ těsnicích tmelů, které budou svými vlastnostmi minimálně stejně dobré, ne-li lepší, než konvenční technologie – např. polyuretany nebo silikony – a přitom budou zcela nezávadné. Že je vývoj hybridních tmelů na správné cestě, dokazuje Tremco illbruck, lídr v oblasti profesionálních těsnicích systémů, na své nové produktové řadě SPX.

V použití stejné. V chování bezkonkurenční

Řada těsnicích a lepicích tmelů SPX se narodila díky složitému křížení silikonů a polyuretanů. Nikoliv náhoda, ale spíše záměr vytvořit něco extra dobrého se promítlo do povahy celé produktové řady jako celku.

Společným jmenovatelem tmelů SPX je až neuvěřitelně snadná vytlačitelnost a následné zpracování. A to i přes hutnost samotných materiálů. Dostat tmel z kartuše jde velmi lehce i z podprůměrných aplikačních pistolí. Odvěký to sen všech, kteří pracují s polyuretany… A závěrečný „tooling“? Ten prostě nemá chybu. Typické táhnoucí se vlásky patří definitivně dějinám.

Co je však u hybridů SPX, už ze samotné podstaty této technologie neoddiskutovatelné, je jejich čistota. Tyhle tmely nemají žádný typický zápach – naprostý standard u polyuretanů, acetátů a oximů – a nakonec ani jedovaté izokyanáty, kvůli kterým zavedl Brusel v loňském roce onu známou bezpečnostní reguli. Pokud budeme pokračovat ve srovnávání, pak jsou hybridy SPX ekologickými produkty s velkým „E“, oproti mnoha deklarovaným zeleným polyuretanovým tmelům, zelenajícími se jen kvůli nízkému procentu monomerů. Ale faktem zůstává, že zmíněné izokyanáty tam prostě jsou.

Svou povahou jsou hybridní tmely SPX naprosto jiné. Co do použití však odvedou stejně kvalitní práci jako neustále přetřásané polyuretany. Bezchybná je přilnavost na většinu stavebních konstrukcí, včetně betonů. Zajímavá je také trvalá elasticita při vysoké tvrdosti. Například lepicí tmel SP050 SPX si díky tomu zachovává extrémní odolnost vůči oděru. Vyjádřeno jednou větou lze s hybridními tmely vyplňovat i lepit stejné technické záležitosti, o kterých jsme si doposud mysleli, že jsou doménou jen silikonů či polyuretanů.

Bude patřit budoucnost hybridům?

Na téma budoucnosti „něčeho“ by se daly vést dlouhé filosofické debaty. Držme se však faktů. Pokud budeme posuzovat hybridní tmely i lepidla globálně, pak určitě nejsou odsouzeny k jakémukoliv zániku. Právě naopak. Většina zodpovědných subjektů působících ve stavebnictví se dříve nebo později budou muset zabývat svým vlivem na životní prostředí. Někteří tak činí již dnes. Materiály, s kterými pracují, budou vybírat i podle dalších kritérií – např. zda se dají likvidovat cestou typickou pro „bezpečný odpad“. V kolonce tmelů a lepidel do toho výborně zapadají právě hybridy SPX od Tremco illbruck. Podstatné je však to, že nikoliv na úkor funkčnosti.

Podrobnosti se dočtete na stránkách www.tremco-illbruck.cz
 
 
Reklama