Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ochrana fasády proti graffiti a roztočům, ochrana keramiky, skla a střešních krytin

Nanotechnologie - technologie pro 21. století

Přípravky anti-graffiti pro snadné odstranění nápisů a kreseb bez následků, nástřik proti "pavučinkám", které se objevují na nových fasádách, ochrana skla, zrcadel a polykarbonátu před zabarvením, vodním kamenem a graffiti, ochrana krbových skel, kovů a povrchů z kamene, betonu, cihel a tašek.

Nanočástice, nanotechnologie, teorie:
Název nanočástice byl odvozen od rozměru, který tyto částice mají. Tedy řádově jednotky nanometru (nm). Ve skutečnosti se velikost většiny nanočástic pohybuje v desítkách nm tedy asi ve velikosti 20 - 80 nm a jen vyjímečně v jednotkách. Více se vyskytují ve stovkách nm.

Zatím největší komerční uplatnění, jako nanočástice nacházejí oxidy: Oxid titaničitý (TiO2), oxid zinečnatý (ZnO2), oxid hlinitý (Al2O3), oxid zirkoničitý (ZrO2), oxid křemičitý (SiO2), oxid železitý (FeO), oxid železnatý (Fe2O3).

Nanočástice s sebou nesou chemické a některé fyzikální vlastnosti výchozích surovin.

Pro získání adheze s podkladem nepotřebují nanočástice žádné pomocné pojivo. Jsou na podkladu a vzájemně drženy pomocí disperzních a Van der Waalsových sil.

Většina nanočástic má jeden rozměr delší a pak se obvykle každý konec chová polárně. Tj. na jednom konci je + náboj na opačném pak - náboj. Přičemž u některých látek se jedná o přechodný nestabilní stav, takže dochází k periodické tvorbě pólů. Tento náboj způsobuje jednak orientaci částic vůči podkladu, jednak přichycení k polarizovanému podkladu pomocí coulombických sil a současně určuje i chování vůči vnějším vlivům (může odpuzovat záporně nabité částice prachu, nebo odpuzovat některé molekuly apod.).

Nanočástice nanesené na povrch materiálu, vytvoří mikrofilm orientovaných (a trvale nebo přechodně polarizovaných) částic, fungují, jako dělicí vrstva. Tato vrstva má jednak mechanické a chemické vlastnosti použitých oxidů, ale současně přidávají kluzné, odpudivé a antiadhezní vlastnosti. Lze si to značně zjednodušeně představit, jako když na kolmou betonovou stěnu se pokoušíme umístit tenisový míček. Tenisový míč (prach) je tak velký, že se nemá do povrchu materiálu kam vmáčknout a ani přichytit.

Oblasti použití a výhody

  • Hydrofobní a olejofobní účinek
  • Zabraňuje uchycení nečistot a umožňuje snadné čištění (tzv. lotosový efekt)
  • Zabraňuje růst řas a mechům
  • Ochrana proti povětrnostním vlivům
  • Odolné proti UV paprskům
  • Přináší zlepšení optických a estetických vlastností
  • Ochrana zaručena v rozmezí 80°C - 450°C
  • Životnost ochrany 3 až 5let podle expozice zatížení
  • Aplikovaný nástřik není na předmětném materiálu vidět
  • Chemická odolnost proti přípravkům do hodnoty pH13
  • Ochrana proti graffiti

Přehled materiálů a použití:

Supreme F

Vodný nano-přípravek Supreme F je určený pro hydrofobní povrchovou ochranu savých fasádních omítek (cementové, cemento-vápencové, štukové, sádrové, sádro-vápenné, břizolitové). Omítky mohou být přibarvené nebo dodatečně natřené fasádními barvami.

Přípravek je vyvinutý pro účely ochránit povrchy před jejich znečištěním, povrchům poskytuje samočistí schopnost a šetří čas a náklady na jeho běžnou údržbu. Přípravek je zároveň anti-graffiti aplikací pro snadné odstranění nápisů a kreseb bez následků.

 


Provedená aplikace je zcela transparentní a pouhým okem nerozeznatelná. Vhodné všude tam, kde dochází k poškození vzhledu staveb znečištěním (např. blíže komunikacím) nebo, kde se předpokládají útoky sprejerů.

Supreme Sklo

Lihový nano-přípravek Supreme Sklo je určený pro hydrofóbní povrchovou ochranu skleněných typů materiálů: okna, zimní zahrady, světlíky, zrcadla, sprchové zástěny, polykarbonátová skla, akvária a terária, výkladní skříně, skleněné prvky fasád a pod.

Přípravek je vyvinutý pro účely ochránit povrchy před jejich znečištěním (pigmentové skvrny, vodní kámen apod.). Povrchům poskytuje samočistí schopnost a šetří čas a náklady na jeho běžnou údržbu. Provedená aplikace je zcela transparentní a pouhým okem nerozeznatelná. Vhodné všude tam, kde dochází k poškození vzhledu znečištěním (skvrny, úkapy oleje, rzi, atmosférické nečistoty atd). Přípravek je odolný teplotám do cca 120°C.

Přípravek se používá také, jako ochranný nátěr polykarbonátových skel protihlukových stěn proti graffiti a to z následujícího důvodu. Separační vrstva ochrání k přímému proniknutí sprejové barvy na polykarbonát. Totéž platí pro chemický odstraňovač graffiti. Povrch polykarbonátu postupně v čase mění povrchovou strukturu. Při odstraňování graffiti z takovéhoto polykarbonátu dochází k tomu, že na povrchu polykarbonátu zbudou po odstraněné graffiti chemickou emulsí mléčné fleky o velikosti původního graffiti.

Další použití tohoto přípravu je pro ochranu elektrovoltaických článků elektrovoltaických elektráren před organickými nečistotami, které snižují účinnost těchto článků.


 

Supreme Krbová skla

Přípravek je určený pro povrchovou ochranu krbových skel. Byl vyvinutý pro účely omezit znečišťování povrchu a poskytnout vyšší komfort při pravidelném čištění v podobě delších intervalů. Provedená aplikace je zcela transparentní a pouhým okem nerozeznatelná. Pro jednu aplikaci je potřeba cca 10ml nano přípravku na 1 m2. Životnost ochrany je závislá na provozním zatížení, může dosahovat 2 až 5-ti měsíců. Přípravek je odolný teplotám do cca 450°C.

 

Supreme Keramika

Lihový nano-přípravek Supreme Keramika je určený pro hydrofóbní povrchovou ochranu keramických a porcelánových pokladů (keramické obklady a dlažba, sanitární keramika a porcelán atd.).

Přípravek je vyvinutý pro účely ochránit povrchy před jejich znečištěním (pigmentové skvrny, vodní kámen), povrchům poskytuje samočistí schopnost a šetří čas a náklady na jeho běžnou údržbu. Provedená aplikace je zcela transparentní a pouhým okem nerozeznatelná. Vhodné všude tam, kde dochází k poškození vzhledu znečištěním (skvrny, úkapy oleje, rzy atd). Povrch není ovšem chráněn před působením rozpálených tuků a olejů. Přípravek je odolný teplotám do cca 120°C.

Supreme Kov

Lihový nano-přípravek Supreme Kov je určený pro hydrofóbní povrchovou ochranu kovových typů materiálů: nerez, ocel, leštěná ocel, slitiny mědi, bronzu, chromované povrchy, vzácné kovy-stříbro.

Přípravek je vyvinutý pro účely ochránit povrchy před jejich znečištěním a korozí (oxidací povrchu), plochám poskytuje samočistí schopnost a šetří čas a náklady na jeho běžnou údržbu. Provedená aplikace je zcela transparentní a pouhým okem nerozeznatelná. Vhodné všude tam, kde dochází k poškození vzhledu znečištěním (skvrny, úkapy oleje, rzy, atmosférické nečistoty atd). Přípravek je odolný teplotám do cca 120°C.

Supreme NS


...

Vodný nano-přípravek Supreme NS je určený pro hydroizolační povrchovou ochranu minerálních pokladů: žula, mramor, břidlice, pálené tašky a cihly, tryskaný beton, broušený beton, vymílaný beton atp. Přípravek je vyvinutý pro účely ochránit povrchy před jejich znečištěním, povrchům poskytuje samočistí schopnost a šetří čas a náklady na jeho běžnou údržbu. Provedená aplikace je zcela transparentní a pouhým okem nerozeznatelná. Vhodné všude tam, kde dochází k poškození vzhledu znečištěním (skvrny, úkapy oleje, rzy atd). Povrch není ovšem chráněn před působením rozpálených tuků a olejů. Přípravek je odolný teplotám do cca 120°C.

V současné době zkoušíme použití ochranného nástřiku proti "pavučinkám", které se objevují na nových fasádách. Do těchto pavučinek se zachytává prach a tím se zhoršuje estetický vzhled fasád. Tyto pavučinky vytváří druh roztoče, který žije ve struktuře fasády na jižních stranách objektů. Umytím fasády pouhou vodou se pouze na čas odstraní pouze "pavučinky" , které se za čas na fasádě zase objeví. Tlakovým mytím se roztoči neodstraní, protože se při mytí schovají do struktury fasády. Aplikací ochranného nátěru se v podstatě zavře cesta pro roztoče, jak ven z fasády, tak vně fasády. Ochranný efekt nátěru je založen na rozdílu velikosti mezery mezi molekulami nanokapaliny ( velikost molekuly nanokapaliny je v rozmezí 20-80 nm) a velikostí roztočů v rozmezí 200-500 μm. Výsledky zkoušky budou známy na podzim roku 2011. V případě výborného výsledku zkoušky bude možno používat tento nátěr k ochraně fasád proti těmto "pavučinkám" a dlouhodobě zachovat estetický vzhled fasád budov.

Podobně i přípravek Supreme Textil, určený pro voděodpudivou povrchovou impregnaci textilních materiálů a kůže (umělé a přírodní materiály). Na povrchu je zcela neviditelný. Ochraňuje povrchy před znečištěním, zlepšuje užitné vlastnosti materiálu, odpuzuje vodu a zároveň zachovává původní prodyšnost materiálu. Hodí se pro použití i na funkčních a membránových textiliích. Aplikovaná ochrana je odolná teplotám do cca 130°C.

Supreme textil je vhodný pro - textil, broušenou či nelakovanou kůži, sportovní oděvy včetně funkčních membrán, veškerou oděvní konfekci a obuv, sedací soupravy, koberce, matrace, stany, interiéry automobilů.

 
 
Reklama