Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Byty v panelových domech bez radiátorů?

Nové možnosti úprav otopných soustav v revitalizovaných objektech

Již déle než 15 let probíhají intenzivní revitalizace panelových bytových domů. Stále častěji se jedná nikoli o dílčí kroky, ale o komplexní opatření vedoucí ke skutečnému zhodnocení objektu. Takto racionálně postupující vlastníci často zvažují i možnosti změny zdroje pro vytápění, zejména v případech, kdy stávající dodavatel tepla není ochoten řešit nové požadavky revitalizovaných objektů na zásobování teplem.

Systém Uponor Renovis

Odpojení od CZT je krajní alternativou a lze jít jak cestou moderních plynových kotlů, tak cestou tepelných čerpadel s bivalencí. Na změněnou tepelnou bilanci revitalizovaného objektu přirozeně navazuje i možnost zásadní změny otopné soustavy na nízkoteplotní s vyloučením nevzhledných rozvodných potrubí a často překážejících radiátorů. Moderní alternativou je stěnové nebo stropní vytápění, které představuje nejméně náročný způsob řešení, při kterém ani nemusíte stěhovat nábytek ven z bytu. Uponor, nabízí nízkoteplotní systém sálavého vytápění se zabudovaným nejkvalitnějším PE-Xa potrubím.


Sálavé vytápění představuje nejúčinnější způsob, jak vytvořit pohodlné a příjemné prostředí v každé domácnosti i nebytovém prostoru. Sálavé vytápění samo o sobě přináší mnoho výhod a díky modernímu systému Uponor Renovis je nyní jeho instalace mnohem jednodušší a rychlejší. Pohodlí, které sálavé vytápění poskytuje, již nepatří výhradně k přednostem nákladných novostaveb. Hlavním prvkem systému Renovis je sádrokartonová deska o tloušťce 15 mm, v níž jsou zabudované PE-Xa trubky průměru 9,9 mm. Díky trubce, která je zapuštěna v panelu, je instalace stěnového nebo stropního systému velice snadná a rychlá. Při montáži se postupuje jako při práci s běžnými sádrokartonovými deskami kotvenými na ocelový CD profil. Prostorové omezení tedy činí pouhých 50 mm. Další předností je, kromě skrytého rozvodného potrubí i možnost doplňkové elektroinstalace nebo v případě stropních panelů zabudování bodových světel. Samozřejmostí je, že každá vytápěná místnost má možnost vlastní teplotní regulace tak, jak jsou na to obyvatelé bytových domů zvyklí. Měření spotřeby tepla je realizováno vždy na vstupu do bytu či nebytového prostoru malým měřičem tepla integrovaným do skříně rozdělovače, kde jsou umístěny i další regulační prvky příslušející bytové jednotce.


Zrekapitulujme si hlavní výhody systému Uponor Renovis:

  • instalace na stávající stěny nebo stropní plochy
  • rychlá a prostorově nenáročná montáž suchou cestou
  • použití prověřených prvků pro sádrokarton (CD profil 27/60)
  • zakrytí potrubních i elektrických rozvodů běžným sádrokartonem
  • možnost zabudování osvětlení či jiných prvků elektroinstalace (vypínače, zásuvky), jakož i datových sítí, kabelové televize či internetu
  • vysoce kvalitní topné PE-Xa trubky 9,9×1,1 mm integrované v sádrokartonových panelech
  • nízké přívodní teploty vytápění, systém je plně funkční již od 35 °C
  • aktivní ochrana před vlhkostí – teplota stěny/stropu je až o 3 °C vyšší než teplota okolního vzduchu
  • možnost individuální regulace teploty v místě i čase
  • výkon až 120 W/m2 pro stěny a až 60 W/m2 pro stropní panely

www.uponor.cz


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.