Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropské země mají rok na přípravu plánů na renovace budov a snížení emisí, které produkují

Vlády, zástupci byznysu, spotřebitelé i neziskové organizace napříč Evropou mají za úkol společnými silami připravit plány na zintenzivnění snižování emisí produkovaných stávajícími budovami s cílem naplnit požadavky pařížské dohody a zastavit globální oteplování.

Tato výzva přichází prostřednictvím Světové rady pro šetrné budovy v době, kdy se blíží termín pro představení nových renovačních strategií, a následuje po aktuálním podpisu pařížské dohody světovými lídry v New Yorku z minulého pátku.

Od letošního 30. dubna mají členské státy Evropské unie pouhý jeden rok na předložení Národních renovačních strategií, tedy podrobných plánů na co nejkvalitnější a nejefektivnější renovace budov.

Stávající budovy v současnosti produkují asi 36 procent veškerých emisí uhlíku v Evropské unii, a proto je klíčové zajistit, aby jejich renovace byla prováděna s ohledem na maximální energetickou efektivnost, nejen v souvislosti s plněním závazků pařížské dohody, ale zejména plněním národních cílů v rámci evropské Energetické unie. I přes existenci mnoha podpůrných nástrojů není kvalita a intenzita renovací v Evropě dostatečná, shodují se experti.

V minulém měsíci 13 Rad pro šetrné budovy v Evropě spustilo iniciativu Build Upon, nejrozsáhlejší společný projekt, soustředící se právě na podporu kvalitních renovací budov.

Ve dnech 20. a 21. září se ve španělském Madridu sejde přes 200 lídrů z různých oblastí souvisejících s renovacemi budov k diskuzi nad dlouhodobým přístupem k masivnímu rozšíření kvalitních efektivních renovací budov.

Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy: „Máme rok na to, abychom v České republice měli aktualizovanou renovační strategii, která by měla zahrnovat jasný dlouhodobý výhled českého stavebnictví. Předvídatelnost vývoje jak v oblasti legislativních požadavků na budovy, tak třeba mechanizmů podpory, je pro všechny obory ve stavebním průmyslu klíčová, zejména pak u výrobců materiálů, developerů a realizačních firem.“

Pro další informace o projektu Build Upon navštivte www.buildupon.eu.

 
 
Reklama