Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

A máme zatepleno ...

Požadavky na energetické úspory při rekonstrukci budovy jsou pochopitelné a rozumné. Ale každou rekonstrukci jde realizovat s vkusem nebo s jeho absencí. Na opravdu nešťastný způsob řešení narazíte na třídě Míru v Olomouci.

Pro pozorné - pokochejte se zbytkem štuku úplně nahoře nad vchodem. Červeně kolorováno.

Koncem minulého roku si mohli obyvatelé i návštěvníci Olomouce všimnout radikální proměny vzhledu domu U Zlaté koule na třídě Míru, kde se nachází už od nepaměti stejnojmenná restaurace. Z nepochopitelného důvodu byla téměř zcela otlučena původní dobře zachovalá fasáda, která stejně jako dům pocházela z konce 19. století a byla typickou ukázkou neorenesančního stylu. I když samotný dům není nijak výjimečnou stavbou, v dané lokalitě představoval kvalitní ukázku stavitelství a stylu své doby a oživoval novější méně výraznou zástavbu. Výjimečnost domu dodávalo také domovní znamení, které zřejmě rovněž pocházelo z konce 19. století. To vše je nyní minulostí.

Celý text článku Proměna domu U Zlaté koule aneb komu vadí devatenáctka? si přečtěte na webu občanského sdružení Za krásnou Olomouc

Dům U zlaté koule v Olomouci rekonstrukce fasády ostuda
Zdroj: Občanské sdružení Za krásnou Olomouc
 
 
Reklama