Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mladí architekti navrhli řešení pro "bolavá místa" ve městech, nejčastěji v Praze a Brně

Šest desítek mladých architektů usiluje o titul nejlepšího začínajícího autora v soutěži Young Architect Award 2012. Do letošního ročníku přihlásili své práce čeští i zahraniční architekti do 33 let.

Zahraniční soutěžící jsou např. ze Slovenska, Slovinska a Belgie. Soutěž zvolila velmi atraktivní ale zároveň náročné téma: najít řešení problematiky veřejného prostoru, který je zatížen historickými vazbami. Nejlepší přihlášené práce vybere odborná porota složená z renomovaných architektů a odborníků. Výsledky budou zveřejněny v září 2012 na galavečeru stavebního veletrhu FOR ARCH.

Prestižní přehlídka prací budoucí generace architektů, Young Architect Award, vstupuje do své další části. Do termínu uzávěrky soutěže přihlásilo své práce celkem 61 autorů, mezi nimiž převažují čeští architekti. Tématem letošního ročníku soutěže je hledání ideální podoby veřejného prostoru v historickém kontextu. „Zvolili jsme velice specifické a současně náročné téma. Mezi přihlášenými pracemi je mnoho kvalitních a bude velmi těžké vybrat ty nejlepší,“ svěřuje se jeden ze členů odborné poroty, Ladislav Kuba z architektonického ateliéru Kuba & Pilař architekti. Hodnotit soutěžní práce budou spolu s ním také generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, dále proděkan FUA TU v Liberci Jiří Suchomel, Petr Lešek z Projektil Architekti a Vladimír Vašut z Under-construction architects.

Co s historickými budovami českých měst?

Na tvorbě zadání se podílel i Národní památkový ústav. Nejvíce prací se pochopitelně věnovalo pražské a brněnské tematice, ale architekty zajímala také veřejná prostranství v Liberci, Litomyšli, Českém Krumlově, Domažlicích, Plzni, Ostravě a v dalších 11 českých městech. Mezi pražskými projekty najdeme řešení osudu Nákladového nádraží Žižkov nebo bývalé haly Kotlárny v Praze – Karlíně, coby největší dochované průmyslové funkcionalistické stavby v hlavním městě. Práce počítá s přestavbou na polyfunkční komplex s galeriemi, kavárnami a parkem. Prahy se týká také návrh na přetvoření Michnova paláce na Kampě v multifunkční divadelní budovu nebo veřejné využití odsvěceného kostela svatého Michaela na Starém Městě. V hledáčku soutěžících byla také moravská metropole, zde se architekti soustředili na neuspokojivé okolí a využití hlavního nádraží v Brně a oživení zpustlého areálu Zbrojovky Brno.


Nové nádraží v Liberci - Ještěd z jiné perspektivy (autor: Aleš Vojkůvka, spoluautor: Petra Rosová, škola: FUA TU v Liberci)

Urbanistická studie Zbrojovka Brno (autor: Ing. arch. Michal Šírek, škola: FAST VUT v Brně)


Konverze Nákladového nádraží Žižkov (autor: Bc. Miroslava Padruňková, škola: FSv ČVUT v Praze)

Brno - hlavní nádraží - místo, které spojuje (autor: Tereza Ježková, spoluautor: Petr Kaděra, škola: FA VUT v Brně)

Zajímavé projekty se však týkaly také ostatních měst. Jmenujme například nové centrum Liberce a napojení historického centra směrem k vrcholu Ještěd, konverzi Klotzovy cihelny v Plzni na komunitní centrum, využití vytěžených lomů v Mikulově a řešení situace s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Výzvou pro některé architekty byly dokonce problémy veřejných prostranství v zahraničí, konkrétně v Bratislavě, Valencii, Marseille či Záhřebu. Práce zahraničních autorů se soustředily např. na revitalizaci historické části slovinské Lublaně nebo vybudování Literárního domu v tomto městě s cílem vytvořit nové místo pro relaxaci, čtení a psaní. Do kategorie realizace byly přihlášeny dva projekty: rekonstrukce parku v ulici Smetanova v Jablonci nad Nisou a návrh administrativního a výrobního objektu MERcut.

Podporu konkrétnímu projektu může vyjádřit i veřejnost. Hlasování probíhá na webu soutěže www.yaa.cz od 19. července 2012 do 15. září 2012. Práce, která obdrží nejvíce hlasů veřejnosti, obdrží Cenu veřejnosti Young Architect Award 2012.

 
 
Reklama