Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nově zrekonstruovaná tatranská Chata pod Rysmi nabízí turistům veškerý komfort

Po třech letech rekonstrukce se nejvýše položená a zároveň nejmladší tatranská chata dočkala svojí finální podoby. Chata pod Rysmi je nyní nejen bezpečnější vůči lavinám, ale i útulnější, prostornější a komfortnější.

Rekonstrukce chaty probíhala téměř od základů a ze všech předchozích úprav jde o rekonstrukci největšího rozsahu. Rekonstrukční práce začaly 15. června 2010 a do těžko přístupného horského terénu, v pásmu pátého stupně ochrany, se stavební materiál dopravoval hlavně vrtulníkem.

Tvárnic a překladů Ytong z bílého pórobetonu se dovezlo více než sto palet, nejen na obvodové stěny chaty.
Tvárnic a překladů Ytong z bílého pórobetonu se dovezlo více než sto palet, nejen na obvodové stěny chaty.

Chata se nachází v těžko přístupném terénu a v pásmu pátého stupně ochrany. Její konstrukce musí umět čelit projevům počasí, které charakterizují silné mrazy, množství srážek a vichry. Majitelé proto hledali řešení, které by vyhovělo provozu v těchto podmínkách a zároveň umožnilo provést stavbu ve vysoké nadmořské výšce. Všechny tyto požadavky splnil bílý pórobeton Ytong, který velmi dobře odolává vodě, je mrazuvzdorný a trvanlivý. Důležitým faktorem byla také možnost přepravy a v neposlední řadě také výborné reference ze srovnatelného prostředí, ze staveb Zbojnické chaty ve Vysokých Tatrách, Kamenné nebo Žiarské chaty.

Celkové náklady na rekonstrukci chaty představují 600 000 Eur, z čehož zhruba 200 000 Eur činí výška státní dotace. Zbytek tvoří podíl financí investorů, mezi které patří Klub slovenských turistů a horolezecký spolek JAMES. Právě JAMES byl pověřen vedením rekonstrukce objektu. „Pod Rysmi je naše oblíbená horolezecká chata. Proto jsem se po jejím zničení chtěl osobně zapojit do její rekonstrukce, aby další generace horolezců měly komfortní a příjemné místo, kde nocovat,“ vysvětlil slavný slovenský horolezec Igor Koller, předseda spolku JAMES.

Chata pod Rysmi je nejvýše položenou chatou.
Chata pod Rysmi je nejvýše položenou chatou.

Chata pod Rysmi prošla generální rekonstrukcí včetně odizolování základové vany a nových nosných zdí. Díky použitým moderním materiálům bude nyní moci odolávat místním klimatickým podmínkám. Před lavinami ji navíc ochrání náběhová část, vytvořená ze železobetonové konstrukce. Na střeše jsou solární kolektory a objekt je vytápěn kotlem na peletky. Nová chata má jedno poschodí a je větší než původní, ale vizuálně si zachovává svůj vzhled s typickými červenými okny a okenicemi.

 

Info o chatě

Chata pod Rysmi je nejvýše položenou a zároveň nejmladší tatranskou chatou. Je situovaná v suťovišti pod sedlem Váha ve stejnojmenné dolině, která je součástí kotliny Žabích ples, na konci Mengusovské doliny. Je výborným výchozím bodem k horolezeckým výpravám v Bielovodskej doline (Ťažká-Česká dolina, Galéria Ganku, Rysy…), ale i v horních částech Mengusovské doliny. Okolo chaty vede turistický chodník na Rysy, dále s přechodem na Morské oko. Je otevřená jen v letní sezóně (od 15. 6. do 31. 10.). Turistům nabízí na přespání 14 lůžek, ale v případě nouze nenechají majitelé nikoho „na holičkách“ a jsou připraveni ustlat návštěvníkům i „nouzová“ lůžka. Zajímavostí je dozajista i nejexponovanější suché WC mimo chatu, které je také nejvýše položeným svého druhu v Tatrách. Pro hosty jsou k dispozici snídaně i večeře.

Zajišťovat nocleh můžete na telefonním čísle +421 903 181 051.


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.