Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Termovizní sada k zapůjčení v centru Prahy

K detailnímu zjištění úniku tepla se stále častěji používá termovizní měření. Jedná se o bezkontaktní způsob kontroly kvality stavebních prací a odhalení vad stavebních konstrukcí a prvků. Měření umožňuje získat přehled o rozložení povrchových teplot v jednotlivých bodech snímaného povrchu.

Termokamera FLIR i3
Termokamera FLIR i3

Termovizní měření je vhodné provádět v brzkých ranních hodinách, kdy měření nezkresluje například vliv akumulovaného slunečního záření do konstrukcí na jižní straně budovy. Pro měření je vhodné období, kdy se teplota pohybuje několik po sobě následujících dnů pod bodem mrazu, respektive při rozdílu ∆T venkovních a vnitřních teplot alespoň 15 K.

Uvažujete-li o zateplení objektu, příp. výměně oken, je vhodné před zahájením stavebních prací provést termovizní měření aktuálního stavu. Toto měření pomůže detailně lokalizovat „slabá místa“ v konstrukci a může sloužit i k porovnání původního a konečného stavu (v případě, že se provede termovizní měření i po uskutečnění vlastní rekonstrukce).

Centrum energetického poradenství PRE od února 2013 rozšířilo nabídku služeb o půjčování termovizní kamery FLIR i3, jejíž orientační cena se pohybuje okolo 30 000 Kč. FLIR i3 termovizní kamera je velmi vhodným typem kamery pro základní práce v elektrotechnice nebo stavebnictví. Tzn. kontroly v rozvaděčích, na kabelových svazcích nebo třeba při kontrole izolace kolem oken atd. Díky své ceně a svým schopnostem se tato kamera stala náhradou za dnes již technicky zastaralé, ale stále oblíbené pyrometry.

Obvodový věnec – tepelný most (exteriér)
Obvodový věnec – tepelný most (exteriér)
Luxfery – tepelný most (exteriér)
Luxfery – tepelný most (exteriér)
Rohový tepelný most (interiér)
Rohový tepelný most (interiér)
Přesah patra – tepelný most I profilů (exteriér)
Přesah patra – tepelný most I profilů (exteriér)
Rozlišení detektoru60 × 60 px
Teplotní rozsah−20 °C až +250 °C
Citlivost0,15 °C
Zorné pole12,5° (H) × 12,5° (V)
Měřící funkcebod
Stupeň krytíIP43

Zapůjčení termovizní sady je zpoplatněno - standardní cena je 3 000 Kč/den, zákazník PRE je zvýhodněn cenou 250 Kč/den (maximální doba zápůjčky je 7 dní).

Na příkladech termovizních snímků, které byly uvedenou termovizní kamerou pořízeny, lze zcela prokazatelně zjistit tepelné mosty v konstrukci.


V případě jakýchkoliv dotazů ohledně termovizního měření se obraťte na Centrum energetického poradenství PRE.


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...