Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příčky fermacell v hotelu Beránek plní vysoké požadavky na požární odolnost a útlum zvuku

Původní hotel se stejným názvem Beránek byl před zahájením výstavby zdemolován a na stejném místě vyrůstá v Úpici zcela nový objekt. Interiérové příčky nového hotelu jsou v rozsahu cca 8 000 m2 řešeny ze systému fermacell.

Materiály fermacell na vnitřních příčkách hotelu Beránek v Úpici

Hotel Beránek Úpice exteriér foto 1
Hotel Beránek Úpice exteriér foto 1
Hotel Beránek Úpice exteriér foto 2
Hotel Beránek Úpice exteriér foto 2

 

Snahou projektanta bylo propůjčit novostavbě hotelu určitý historizující ráz, aby korespondovala se zástavbou náměstí v jejím bezprostředním okolí – tj. po levé straně s domem č.p. 11 – Morawetzova vila a s objektem bývalé radnice č.p. 30 – nyní Městské muzeum a galerie J. W. Mezerové. Novostavba hotelu má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží. Součástí stavby jsou podzemní garáže pro parkování 15 osobních automobilů ubytovaných hostů. Nad garážemi je navržena pochozí střecha, tj. terasa + zeleň, která bude sloužit k relaxaci hostů. Hotel bude mít ubytovací kapacitu 60 lůžek, restaurace se salónkem má projektovanou kapacitu 60 míst u stolu. Hotel je koncipován tak, aby vytvořil optimální podmínky pro seniory a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Při návrhu objektu hotelu, tj. jeho dispozičním řešení, návrhu stavebních konstrukcí a výběru technologických zařízení byl kladen důraz na nízkou energetickou náročnost stavby.

Investorem hotelu je společnost JR Real s.r.o. z Trutnova, generálním dodavatelem stavby je firma Maratonstav, a.s. Úpice, generální projektantem je Thermo Plus – projektový ateliér z Trutnova. Projektový ateliér Ing. Karla Peterky byl založen v roce 1991 a za více než 20 let své existence má na kontě stovky projektů individuálních a typových rodinných domů. Portfolio služeb ale nezahrnuje pouze studie a projekty rodinných domů. Ateliér se může pochlubit kromě hotelu Beránek i dalšími projekty, jako jsou například chráněné bydlení s 41 bytovými jednotkami, bytové domy se 16 bytovými jednotkami v Úpici, Malých Svatoňovicích, Polici nad Metují, architektonické řešení stavebních objektů na lanové dráze Protěž se sjezdovou tratí v Janských Lázních, Autosalon Renault v Trutnově nebo půdní vestavby na Střední zdravotnické škole a Obchodní akademii v Trutnově.

Hotel Beránek Úpice exteriér foto 3
Hotel Beránek Úpice exteriér foto 3
Hotel Beránek Úpice exteriér foto 4
Hotel Beránek Úpice exteriér foto 4
Hotel Beránek Úpice interiér foto 1
Hotel Beránek Úpice interiér foto 1

Investor s projektantem se rozhodli pro řešení s materiály fermacell hned z několika důvodů:
„Vyhovovaly nám vynikající akustické parametry konstrukcí fermacell, které navíc plní i požární požadavky. Montážní firma navíc uvítala možnost bezplatného vyrobení desek na míru dle individuálních potřeb. Díky prostorově úspornému systému s deskami fermacell získal investor v objektu více užitné plochy, zděné příčky by totiž zabraly více podlahové plochy. Výhodou je i velká pevnost a odolnost příček s fermacellem proti mechanickému poškození. Systémy fermacell také umožňují velkou rychlost montážních prací,“ uvedl hlavní důvody volby materiálů fermacell ing. Karel Peterka z projektového ateliéru Thermo Plus.

Hotel Beránek Úpice interiér foto 2
Hotel Beránek Úpice interiér foto 2
Hotel Beránek Úpice interiér foto 3
Hotel Beránek Úpice interiér foto 3
Hotel Beránek Úpice interiér foto 4
Hotel Beránek Úpice interiér foto 4

Na stavbě byly použity konstrukce fermacell 1S31 a 3S12. Základní skladbu montovaných stěn fermacell 1S31 s vysokou požární odolností (EI 90 DP1), vynikajícím útlumem zvuku (vzduchová neprůzvučnost Rw 62 až 64 dB) a tloušťkou stěny 120 mm tvoří sádrovláknité desky fermacell o tloušťce 12,5 a 10 mm. Nosná konstrukce je z ocelových pozinkovaných CW a UW profilů, vnitřní prostor montované stěny vyplňuje minerální vlna. Nenosné montované stěny fermacell 1S31, plnící vysoké požadavky na požární odolnost a útlum zvuku, se uplatňují při členění vnitřního prostoru staveb, jako jsou administrativní a správní budovy, nemocnice, průmyslové stavby a bytová výstavba. Nenosné konstrukce předsazených / šachtových stěn fermacell 3S12 s deskami fermacell 12,5 a 10 mm s protipožární odolností nachází uplatnění tam, kde je nutné protipožárně ochránit stávající stavební dílce a rozvody instalací a kabelů. Tyto stěny neobsahují izolační vrstvu a jejich požární odolnost je z obou stran EI 30 DP1. Tloušťka stěny fermacell 3S12 v hotelu Beránek je převážně 120 mm.

Hotel Beránek Úpice schéma konstrukce fermacell 1S31
Hotel Beránek Úpice schéma konstrukce fermacell 1S31
Hotel Beránek Úpice schéma konstrukce fermacell 3S12
Hotel Beránek Úpice schéma konstrukce fermacell 3S12


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...