Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modulární ústředna požární signalizace od společnosti Siemens pro mimořádně velké systémy

Ústředna požární signalizace Sinteso FC2080 je vhodná zejména na detekci požáru např. na letištích, v nákupních střediscích, ve výrobních závodech v chemickém a farmaceutickém průmyslu nebo v elektrárnách. Sinteso FC2080 podporuje až 24 různých, navzájem nezávislých schémat požárního poplachu.

Siemens uvádí na trh ústřednu požární signalizace s typovým označením Sinteso FC2080, která podporuje až 5000 periferních zařízení a díky několikanásobné redundanci nabízí vysoký stupeň dostupnosti systému. Díky své rozšiřitelnosti a možnosti odstupňování je vhodná zejména pro mimořádně velké systémy detekce požáru.

Ústřednu FC2080 lze individuálně konfigurovat přidáním až 37 linkových a I/O karet a je možné k ní připojit až 5000 hlásičů požáru a dalších periferních zařízení. V případě potřeby lze ústřednu FC2080 propojit pomocí páteřní sítě s až 64 dalšími ústřednami požární signalizace a terminály řady Sinteso. Je tedy možné postupně modernizovat a rozšiřovat stávající zařízení.

Vysoké míry spolehlivosti je v ústředně Sinteso FC2080 dosaženo díky několikanásobné redundanci. Je například použita zdvojená procesorová karta s automatickým přepínáním při výskytu chyby, redundantní software či vestavěný režim nouzového provozu, který zajišťuje přesměrování výstrah i v případě výpadku centrální ústředny požární signalizace.
Velmi rychle fungující tzv. turbo oddělovače, režim zabezpečení proti poruchám a smyčkové uspořádání hlásičové linky FDnet zajišťují zachování funkce zařízení i při přerušení nebo zkratu vedení.
S ostatními ústřednami může být ústředna FC2080 propojena prostřednictvím systémové sběrnice FCnet/SAFEDLINK, případně přes páteřní síť FCnet/LAN, jež díky redundantnímu připojení přes dva ethernetové přepínače a dvě síťové karty odpovídá normám řady EN54.

Modulární ústředna požární signalizace Sinteso Siemens
Modulární ústředna požární signalizace Sinteso Siemens

Všechny ústředny požární signalizace řady Sinteso používají standardizovaný způsob ovládání. Při výskytu události nebo výstrahy se na textovém displeji zobrazí podrobná zpráva s uživatelským textem, což obsluze umožní zasáhnout s jistotou a bez zbytečného stresu.
Ústředny Sinteso mají také funkční klávesy s jednoznačně přiřazenými funkcemi podle situace nebo kontextu a uživatelsky vstřícné ovládání v podobě menu. Výsledkem je jednodušší a rychlejší výcvik operátorů a bezpečnější provoz.
Ústředna Sinteso FC2080 je zabudována do standardní skříně o velikosti 19", která je vybavena ovládacím terminálem. Ten je podle potřeby buď vestavěn do dveří skříně ústředny, nebo je umístěn na jiném vhodnějším místě.

Ústředna požární signalizace Sinteso FC2080 je pro svou značnou provozní přizpůsobivost a možnost odstupňování vhodná zejména pro mimořádně rozsáhlé systémy na detekci požáru používané typicky např. na letištích, v nákupních střediscích, ve výrobních závodech v chemickém a farmaceutickém průmyslu nebo v elektrárnách.
Sinteso FC2080 podporuje až 24 různých, navzájem nezávislých schémat požárního poplachu, takže je možné jedním zařízením pokrýt široký rozsah uživatelských potřeb. To může být výhodné například při větším počtu nájemců v jednom průmyslovém areálu nebo u instalací s několika různými úrovněmi zabezpečení. Podle situace tak může být při požárním poplachu buď přímo volán veřejný hasičský sbor, nebo je k prověření situace nejprve přivolán místní bezpečnostní personál v objektu.

Podrobné informace o ústřednách požární signalizace řady Sinteso značky Siemens jsou k dispozici na internetové adrese http://www.siemens.cz/sinteso.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...