Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy v laminátových podlahách pro rok 2012

Novinky v parketách i laminátu: stopy po pile, povrchy zčernalé kouřem, návrat slaví kaštan. Přesto jsou nějčastěji stále žádány povrchy v neutrální přírodní barvě, která v interiéru působí vytříbeným a uklidňujícím dojmem a neomrzí.

Trendy v laminátových podlahách pro rok 2012

  • Podlahy, které vypadají jako zčernalé kouřem, což zdůrazňuje rozdíly mezi tmavými a světlými částmi prken. Vhodné do stylových interiérů.
  • Oblíbené jsou stále také podlahy, které jsou nadčasové. Zejména v době krize lidé přemýšlejí pozorněji, do čeho investují své peníze a nechtějí tak kupovat podlahu, která by se jim brzy omrzela, nebo brzo vyšla z módy. Volí proto neutrální podlahy v přírodní barvě, která v interiéru působí vytříbeným a uklidňujícím dojmem. Tyto podlahy jsou inspirovány vzhledem exklusivních dřev bez jakýchkoliv prasklin a suků. Hodí se do moderních i tradičních interiérů.
  • Novým trendem jsou jak v nábytkářském, tak podlahovém průmyslu, stopy po pile. Quick•Step® vyvinula novou technologii, která realisticky napodobuje přirozenou pestrost tvarů a hloubek zářezů pily. Jelikož zářezy jsou dole ostřejší a nahoře zaoblenější, je podlaha velmi příjemná pro chůzi. Nová technologie tak umožňuje dosáhnout efektu ručně opracované podlahy, která má přirozený vzhled a je ideální do klasických i moderních prostor.
  • Návrat slaví kaštan. Jeho typická barva dodává podlaze výjimečně teplý vzhled a interiér působí útulně. Praskliny po červotočích a hřebíkách dodávají podlaze vysoce autentický vzhled. Různé úrovně lesku naznačují větší hloubku a reliéf, což zdůrazňuje strukturu podlahy. Prkna připomínají atmosféru starých lakovaných podlah, jejichž lak byl za dlouhá léta používání obroušen, čímž odhalil původní praskliny a díry po červotočích a hřebíkách v podlaze. Vhodné pro venkovské domy i industriální interiéry.
  • Recyklovaný dub do moderních interiérů. Tato podlaha imituje zvětralé dřevo s prasklinami. Bílá patina zjemňuje drsný vzhled tohoto dřeva, zatímco různé úrovně lesku evokují pocit viditelného reliéfu v podlaze. Podlaha se snadno čistí.
  • Vzhled břidlice – tyto podlahy dělají z luxusního přírodního kamene dostupnou záležitost a usnadňují údržbu podlahy. Design odráží přirozenou vrstevnatou strukturu břidlice.
  • Textil získává na popularitě. Struktura těchto dlaždic má vzhled připomínající koberec.

Trendy v parketách jsou stejné jako u laminátu – jsou to staře vypadající podlahy, stejně jako nadčasové čisté, jemné barvy, stejně jako u laminátu.

Opakováním materiálů vytvoříte dojem jednoty a prostornosti. To platí pro obývací pokoj a kuchyň, ale i pro předsíň a schody. Quick•Step® umožňuje sjednotit podlahy ve všech prostorách domu. Je možné překrýt i schody a schodiště stejnou parketovou podlahou, jaká je v obývacím pokoji, kuchyni nebo v předsíni, a to za dobu kratší než jeden den.

Podlaha v domácnosti už dávno neplní pouze funkci užitnou, ale stále více hraje klíčovou roli v rámci celkového dojmu z interiéru. Nic totiž neudává tón místnosti tolik jako podlahová krytina. Musí tedy být nejen odolná vůči běžnému užívání, ale zároveň by také měla obohatit a zvýraznit styl a design dané místnosti. Specialisté oddělení designu podlahových krytin Quick•Step® neustále vyhlíží budoucí trendy, které se pak stávají základem podlah s nadčasovým designem.

Podlahy bývají samozřejmě vystavovány velké aktivitě. Po určité době dochází ke škrábancům či oděrkám, které deformují její vzhled. U podlah Quick•Step® je však tomuto problému zamezeno díky speciálně vyvinuté technologii ScratchGuard, která poskytuje až desetinásobnou odolnost proti poškrábání. Podlahy Quick•Step® se také vyznačují jedinečným patentovaným systémem Uniclic, jenž umožňuje velmi snadnou montáž i demontáž.

Laminát do koupelny

Na koupelnu se obvykle nahlíželo jako na ryze funkční prostor. Také samotná nabídka sortimentu podlahových krytin do koupelenbyla po dlouhou dobu značně omezená. Vévodily jí především keramická dlažba a PVC. V posledních letech se však koupelna vyvinula z malé funkční místnosti v prostor pro celkovou relaxaci. Na tento trend pochopitelně reagoval i trh a spotřebitelé si tak nyní mohou vybírat ze široké škály materiálů.

Podlahová krytina v koupelně musí oproti jiným prostorům splňovat řadu vlastností. Jedním ze základních požadavků je odolnost proti vodě a s tím související snadná údržba a hygieničnost. Klíčovým konceptem se poslední dobou stává vytváření teplé a snivé atmosféry. Z tohoto důvodu nebývale narůstá zájem o dřevěné podlahy. Nicméně tento druh materiálu není svými vlastnostmi do koupelen zcela vhodný,s výjimkou několika extrémně drahých variant z tropických dřevin. Důvodem je především fakt, že dřevo při dlouhodobém kontaktu s vodou bobtná, pracuje a může dokonce začít hnít. Řešením tohoto problému je však laminátová podlaha, kterou lze ve vlhkých místnostech použít. Právě takovou nabízí produktová řada Quick•Step® Lagune. Pět designů ve stylu lodní paluby se ale hodí do všech místností, od koupelny až po obývací pokoj.

Co je laminátová podlaha?

Quick•Step® je laminátová podlaha. Základem podlahy Quick•Step® je vodotěsná, lepená deska HDF (dřevotříska o vysoké hustotě). Ta je pokryta vrstvou s designem a průhledným překrytím proti opotřebení. Pod ní je bariérová vrstva, která brání vzlínání vlhkosti a chrání desky před deformací.

Vrstva s designem je fotografií dřeva nebo dlaždic, která je vytištěna na papíře. Tento papír se ponoří do melaminové pryskyřice. Tím se pokryje velmi silnou a průhlednou ochrannou vrstvou. Melaminové vrstvy se nalisují na desku HDF za vysokého tlaku a teploty. Kromě toho se na horní vrstvu nalisuje rovněž struktura dřeva či dlaždice. Například dubové designy mají dřevěnou texturu, která se přesně kryje se vzorem dřeva. Díky vysoce přesné technice tisku sotva poznáte rozdíl mezi fotografií a pravým dřevem. Proto můžete mít ve svém domě „dřevěnou podlahu“, aniž byste na ni obětovali vzácné stromy. Navíc nemusíte mít strach z nevýhod dřevěné podlahy. Jsou tu laminátové podlahy Quick•Step® pro každý rozpočet; snadno a rychle se instalují a snadno se udržují.

Barvy podlah

Žlutě béžová

SLUNCE, ZÁBAVA A OPTIMISMUS
Podlahy s designem světlého dubu, buku nebo javoru mohou zapříčinit, že tmavá místnost bude působit slunečnějším dojmem a bude mít pokojnější atmosféru.

 

Červeno-oranžová

TEPLO, INTIMITA A HARMONIE
Podlahy se vzorem třešně nebo merbau vytvářejí exotickou, teplou atmosféru. Tu lze ještě více zdůraznit masivním nábytkem v koloniálním stylu.

 

Hnědá

ZEMĚ, POHODLÍ A BEZPEČÍ
Podlahy s hnědým odstínem vytvářejí spojení se zemí a přírodou. Tvoří výborné pozadí pro rustikální nábytek a jasné, výrazné barvy.

 

Světle béžová

SVĚTLO, ČISTOTA A NADČASOVOST
Podlahy se vzorem světlého javoru nebo norské borovice dodávají místnosti jas, prostor a světlo a vytvářejí současnější dojem.

 

Šedá

NEUTRÁLNÍ, ELEGANTNÍ A KLIDNÁ
Podlahy s šedým odstínem dokonale ladí s módními barvami a teplými tóny. Také dodávají moderní výraz původnímu nábytku.

 

Zajímavosti o Quick•Step®

  • Parketová podlaha Quick•Step® je šetrná k životnímu prostředí. Quick•Step® získal již dávno certifikaci PEFC. Znamená to, že společnost Quick•Step® používá pro své dřevěné podlahy, soklové lišty a profily dřevo pocházející z ekologicky udržitelné těžby.
  • Jádro většiny parketových podlah Quick•Step® je tvořeno dřevem hevea. Strom hevea zvaný také kaučukovník se pěstuje pro výrobu latexu. Průměrně po 25 letech tyto stromy již nevytvářejí potřebné množství latexu a bývají pokáceny. V minulosti se tyto stromy pálily, ale nyní Quick•Step® jejich dřevo recykluje a používá je k výrobě kvalitních dřevěných podlahovin Quick•Step®.

Je dobré vědět

  • Olejované a lakované parketové podlahy Quick•Step® jsou okamžitě připraveny k užívání a nevyžadují žádné voskování či broušení.
  • Pokládka parketových podlah Quick•Step® je díky systému Uniclic® Multifit velice rychlá.
  • Doživotní záruka na parketové podlahy a na systém UniclicMultifit (pro použití v domácnostech).
  • Každá parketová podlaha Quick•Step® – s výjimkou jasanu – je vhodná pro instalaci na tradiční podlahové topení.
  • Když pokládáte parketovou podlahu Quick•Step®, nemusíte podlahu brousit ani aplikovat další ochranné vrstvy, jako v případě nezpracovaných parket

Vyzkoušejte progam Floor Advisor, který umožní nahrát vlastí fotografii místnosti a vyzkoušet, který typ podlahy, jaký vzor a barva se nejlépe hodí na daného interiéru.

 
 
Reklama