Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Centrum operativní medicíny ve Würzburgu, největší stavební projekt Bavorska, otevřen

Tandem Straehuber & Thomsit garantoval včasnou logistiku a pokládku podlah

Centrum operativní medicíny ve Würzburgu se řadí mezi nejmodernější zařízení v zemi. Při realizaci podlah spolupracovala firma Straehuber AG se specialistou na podlahové systémy pro profesionály – Thomsit. Odborníci na podlahy řešili dva klíčové problémy: extrémní rozdíly ve výškách a vlhkost. V rámci své absolutní délky vykazovaly povrchy místností zřetelné výškové odchylky.

14 operačních sálů, 312 stálých přijímacích místností ve 4 oborech, 35 pokojů a intensivní péčí a nově zařízená katedra traumatologie - Centrum operativní medicíny (ZOM) univerzitní kliniky ve Würzburgu se nepochybně řadí mezi nejmodernější zařízení v zemi. Zároveň je to také největší stavební projekt spolkové země Bavorsko od konce války. Celkové náklady na realizaci tohoto komplexu se odhadují na 152 milionů Euro. Při realizaci podlah spolupracovala firma Straehuber AG se specialistou na podlahové systémy pro profesionály – Thomsit.

Samotné rozměry nového centra jsou ohromující. Okolo 64.000 m2 celkové plochy, 292.000 m3 obestavěného prostoru a cca 23.610 m2 užitkové plochy se rozdělilo do 7 pater multifunkční budovy.

Při realizaci takového rozsahu potřebuje člověk partnera, na kterého se může stoprocentně spolehnout. Rozhodující je pro nás nejen špičkový materiál a technická podpora, ale také logistika, která zaručí včasné vybavení staveniště, Mnoho dodávek se realizuje na zavolání nebo ve standby režimu. Z těchto, ale i dalších dobrých důvodů proto pracujeme už léta se společností Thomsit, která má na trhu vůdčí postavení.“, říká vedoucí projektu firmy Straehuber Dipl.Ing. Bernd Reichenbach.

Na veškeré podlahářské práce potřebovaly teamy Straehuber AG jen 15 měsíců, celkově bylo nasazeno až 28 podlahářů, rozdělených do 6 útvarů. A přece tak bezkonfliktně realizace podlah neproběhla. Už při první obhlídce staveniště narazili vedoucí projektu Bernd Reichenbach a technik Thomsit Bernhard Friedrich na povrch, který neodpovídal zadané specifikaci – namísto betonového potěru našli beton (B 25). S ohledem k velikosti realizované plochy se stavební firma možná efektivně rozhodla použít na cca 1.000 m2 prostoru stavby materiál přímo z betonového míchacího vozu. Přibližně deset centimetrů silná vrstva ležela přes dvouvrstvou folii, oddělující asi 40 centimetrů silnou betonovou desku. Pomocí těchto postupů si ušetřila stavební firma čas na nákladné míchání a velké povrchy tak mohla pokrýt na jeden zátah.

Odborníci na podlahy vytkli tomuto postupu dva klíčové problémy: extrémní rozdíly ve výškách a vlhkost. V rámci své absolutní délky vykazovaly povrchy místností zřetelné výškové odchylky, což by se později podepsalo na příčkách položených na takto nerovné povrchy, na dveřích, stejně jako na dalších částech. Tyto zjevné odchylky si od podlahářů vyžádaly velkou řemeslnou zručnost.


Centrum operativní medicíny universitní kliniky Würzburg se řadí k nejmodernějším zařízením v Německu. Má pod sebou obory chirurgie, úrazové chirurgie, kardio- a plicní chirurgie, urologie, anesteziologie a trauma-centrum

Decentní intarzie na podlaze chodeb

Čekárna

Extrémně namáhaná bude podlaha v lůžkovém oddělení

Bernd Reichenbach k tomu dodává: „Když je stavební firma z různých technických důvodů donucena tak velké prostory provést bez výškového srovnání k nějakému opěrnému bodu, je to pro podlaháře těžký úkol a ten se ne vždy podaří odstranit. Když je mezi pokojem a prahem koupelny 3,5 centimetrová nerovnost, je zbytečný jakýkoliv komentář.

Podle míry sklonu a oblasti využití daného prostoru se odborníci rozhodli, kde by se výškové rozdíly měly minimalizovat a kde (například v operačních sálech) je nevyhnutelné je úplně odstranit. Bernd Reichenbach vysvětlil důvody tohoto postupu: „Sestra by musela vytlačit 400 - 500 kilogramů těžkou postel po, v přeneseném významu, dlouhé rampě, proto jsme museli tyto šikmé plochy vyrovnat.

Problém 2: vlhkost podlah. Kvůli té se musel dokonce i omezit postup celé stavby. Od začátku poukazovali technici Thomsit na skutečnost, že podlahy byly pro plánovanou pokládku podlah příliš vlhké. Přesto vedení stavby reagovalo skepticky. Podle jejich průzkumu měly být v tomto čase už suché, což byl omyl. Aby byl dodržen termín začátku a otevření centra, rozhodli se podlahoví experti k zbavení se zbylé vlhkosti použít epoxidový základní nátěr Thomsit R755, který je velmi účinný proti zbytkové vlhkosti. Tento dvousložkový nátěr je vhodný k izolaci od vlhkosti vzlínající kapilárami nebo zbytkové vlhkosti v betonových podlahách nebo cementových potěrech až do max. 6% CM. Po druhém nátěru této vlhkostní uzávěry posypali podlaháři podlahu silnou vrstvou křemičitého písku a nechali jeden den úplně vytvrdnout.


PVC je použito i na přístupové chodbě do operačního sálu

Také v ordinacích lékařů bylo položeno PVC

Kaučuk s 4 mm tlustou vrstvou anti-skluzového
povrchu položili odborníci také v prostorách
pohybové terapie

Povrch na pokládky připravili pomocí samonivelační podlahové stěrky Thomsit DX, která je bezemisní a která je určena k vyrovnávání betonových podlah v suchých vnitřních prostorách. Výhodou tohoto produktu je, že neschne dlouho a je využitelný i na vyčnívající plochy. Na místech, která vyžadovala větší tloušťku vrstvy, přišla ke slovu i stěrka Thomsit DS 40.

Dominující podlahovou krytinou je PVC „Granit“ ve třech základních barvách, použitá na místech jako operační sály, čekárny, pokoje pacientů a chodby. Jednotky intenzivní péče byly vybaveny hydrofobním povrchem „Toro EL“ a v prostorách se zvýšenými požadavky na protiskluz byl položen „Titan Safe“. Další elastické a textilní poklady pocházely z Freudenbergu,Wüstu a Ankeru. PVC bylo lepeno s bezemisním speciálním disperzním lepidlem Thomsit K188 E. V dalších místnostech našlo uplatnění Thomsit T 410 Aquatack® kobercové lepidlo (textilní krytiny v kancelářích), Thomsit T 412 Aquatack® kobercové lepidlo vodivé ve spojení s vodivým základním nátěrem Thomsit R 762 (koberce v místnostech pro semináře), stejně jako vodivé PVC lepidlo Thomsit K 112 (JIP, ARO a prostory patologie).


Protiskluzový povrch ve skladech

Přátelsky zařízené dětské koutky

Berndt Reichenbach byl se spoluprací s Thomsitem spokojen: „Díky podpoře Thomsitu tato hustá logistická síť fungovala. Na stavbě centra jsme zpracovali skoro 200 tun samonivelačních hmot, 24 tun epoxidových penetrací a 15 tun lepidel. Všechny dodací termíny byly přesně dodrženy a nikdy jsme v těžkých situacích nebyli sami, navíc se nám dostávaly i cenné rady. Takto funguje skutečné partnerství.


Objekt: Centrum operativní medicíny (ZOM) univerzitní kliniky ve Würzburgu
Použité materiály Thomsit:
epoxidový základní nátěr Thomsit R755
ohněm sušený křemičitý písek Thomsit QS 10
samonivelační podlahová vyrovnávací hmota Thomsit DX
samonivelační podlahová vyrovnávací hmota Thomsit DS 40
speciální disperzní lepidlo Thomsit K188 E
vodivý základní nátěr Thomsit R762
Thomsit T 410 Aquatack® kobercové lepidlo,
Thomsit T 412 Aquatack® kobercové vodivé lepidlo
PVC lepidlo vodivé Thomsit K112

 
 
Reklama