Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová podlaha ve starém domě

Rekonstrukce podlahy ve starém domě má svá specifika. Podklad pod původní podlahou bývá často velmi různorodý. Zvláště v přízemí lze narazit na několik druhů podkladového materiálu. Podlahy v patře zase bývají nejčastěji realizovány na dřevěných stropech, které mají relativně nízkou únosnost. Proto je vždy nutné před realizací nové podlahy zohlednit charakter původní konstrukce.

Skladba vrstev nové podlahy v přízemí závisí, jak již bylo zmíněno, na jejím původním stavu. Jinou skladbu bude mít podlaha, realizovaná na hlíně, jinou podlaha na betonovém nebo klenbovém stropě sklepa. V případech, kdy v přízemí chybí pod stávající podlahou hydroizolace, se vždy vyplatí konzultovat novou konstrukci s odborníkem, obvykle s projektantem. V patře bývá návrh nové skladby podlahy jednodušší. Na dřevěném stropě většinou nelze kvůli velkému zatížení a vlhkosti používat beton, ani další materiály na jeho bázi. Podlaha se tak musí realizovat suchou cestou.

Jako vyrovnávací vrstva suchých podlah se nejčastěji používá lehké keramické kamenivo Liapor s průměrem jednotlivých zrn (frakce) 1–4 mm, na které je možné položit vrstvu kročejové izolace a následně nosné podlahové desky (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris apod.).

Video z rekonstrukce podlahy na dřevěném stropě

Rekonstrukce podlahy suchou cestou je snadná a velmi rychlá. Podívejte se na krátké video z realizace suché podlahy na dřevěném stropě.

Celý postup rekonstrukce podlahy suchou cestou krok za krokem >>

Stará očištěná podlaha
Stará očištěná podlaha
Zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu
Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu

Výhody suchých podlah

Největší předností suchých plovoucích podlah s podsypem z Liaporu je jejich jednoduchá a rychlá montáž. Během realizace nejsou nutné žádné přestávky, což výrazně zkracuje dobu realizace. V podlahách suchý podsyp dokonale vyrovná nerovnosti podkladu, lze ho použít jako výplň nepravidelných prostor, výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy, kročejový útlum a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Díky nízké plošné hmotnosti suché podlahy nadměrně nezatěžují nosné konstrukce stavby, a jsou vhodné nejen pro starší domy, ale třeba také pro řešení podlah střešních nástaveb bytových domů.

Jak a kde koupit keramické kamenivo Liapor?!

Keramické kamenivo Liapor můžete zakoupit on-line na adrese obchod.liapor.cz, nebo v prodejní síti Liapor.

Poradenství v otázce aplikací keramického kameniva Liapor a další informace vám poskytne obchodně technický poradce výrobce.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.