Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový zámkový systém Uniclic Multifit pro jednoduchou instalaci podlah

Co je na tomto zámku tak převratného? Dílec ke spojení lze k předešlému nasadit pod úhlem a otočením do roviny zamknout. Mimo toho lze dílec spustit dolů již ve vodorovné poloze a uzamknout nebo ve vodorovné poloze jej zasunout v rovině podlahy do zámku. Lze tak spojit podlahu ve špatně přístupných místech, např. pod radiátory.

Kdo je společnost UNILIN?

Unilin je přední celosvětový výrobce podlahových krytin, který otevírá nový výrobní závod ve Vyškově. Majitel největšího českého výrobce (což je Unilin) dřevěných podlah Magnum Parket přesouvá na jižní Moravu produkci dřevěných podlah určených pro evropský trh. „Trvale udržitelný rozvoj byl vždy v centru našeho zájmu. Všechny dřevěné podlahy, které vyrábíme, jsou vyrobené ze 100% přírodního dřeva certifikovaného mezinárodním systémem PEFC. Proto jsme nadšeni, že díky produkci dřevěných podlah v Evropě, na našem domácím trhu, budeme moci výrazně snížit emise oxidu uhličitého,“ řekl nám Carl Plyson.

O společnosti Magnum a Unilin
Tisková zpráva o novém závodě

MAGNUM Parket se stal členem skupiny UNILIN. Tisková konference se konala 17. 10. 2014

Pro základní orientaci je tisková zpráva skvělá. Pokud ovšem nechceme číst jenom tiskové zprávy, musíme si přivstat, popojet do Vyškova a věci osahat naživo. Říkáme tomu metaforicky „držet prst na tepu doby“. Venku vytrvale lilo a u vstupu do hlavní budovy chvíli trvalo, než se dav rozškatulkoval na skupiny zvaných spolupracujících firem a pozvaných zástupců médií včetně vedení města. Povídání v intencích zprávy proběhlo v prostorné zasedací místnosti administrativní budovy. Sešlo se cca 30 lidí. Prezentaci vedl jednatel společnosti ing. Pavel Lokaj, společně s českými a belgickými kolegy. Mimo vysvětlení toho, kdo v jaké roli vystupuje ve společnosti Unilin, došlo také na dotazy ohledně zaměstnanosti pro zdejší region a předpokládaného obratu v dalších letech. Výhledově by ke stávajícím 170 zaměstnancům přibylo cca 8–15 %. Co se týká stávajícího obratu, předpokládá se nárůst zhruba o 35 %. Což ze současné produkce 800 000 m2/rok by mohlo znamenat až krásných 1,3 mil. m2/rok. Stávající program se rozrostl a změnil v některých zásadních věcech. Vylepšení a rozšíření vybraných výrobních linek umožnilo zdokonalení nové technologie pro nový zámkový systém Uniclic Multifit.Tento systém je nejmodernější zámkový systém, patentovaný společností Unilin Flooring a umožňuje lehkou a jednoduchou instalaci podlah. Co je na tomto zámku tak převratného? Dílec ke spojení lze k předešlému nasadit pod úhlem a otočením do roviny zamknout. No to ale známe… Mimo toho lze dílec spustit dolů již ve vodorovné poloze a uzamknout nebo ve vodorovné poloze jej zasunout v rovině podlahy do zámku.

Zámkový systém
Zámkový systém

Tento zámkový systém nám umožňuje spojit podlahu ve špatně přístupných místech, pod radiátory i jinde. To je ovšem něco jiného!!! Stejně tak se změnily některé rozměry spojovaných formátů, některé postupy. Ruku v ruce se zvýšenou výrobní kapacitou zde dochází na novou technologii povrchové úpravy. Celkové portfolio se zdokonalí co do kvality provedení finálních podlah. Kvalita výsledku z dostupných zdrojů se odrazí i na zkrácení času dodávky na místo určení i zkrácení času na montáž. To jsou všechno kritéria, která jednoznačně hovoří ve prospěch zákazníka. No a to je to, po čem všichni volají. Úsporu také vedení společnosti spatřuje v tom, co už bylo zmíněno ve zprávě. Je to výroba z materiálů, které jsou regionálně dostupné. Až na vzácné dřeviny, které jsou vůči celé výrobě využívány jen v nízkém procentu, je veškerý materiál ze zdrojů našich, případně blízkých sousedů. Shodneme se, že hospodárnější je používat materiály tuzemské provenience nebo z blízké Evropy, než vozit kompletní podlahy z Malajsie.

Takže briefing je u konce a nyní do výroby. Venku zatím přestalo pršet a tak jsme halu obešli zvenku. V zadním traktu závodu stála venkovní sušička pro komponenty na výrobu. Na paletách se zde vršila prkénka s prokladky, která zde čekala na svůj čas. Odtud se posunovaly palety na počítačově řízené sušení se všemi atributy potřebnými pro další použití. Velmi zajímavou částí závodu šetrného a vědoucího výrobce (pracujícího se dřevem) byla výrobna dřevěných briket. Odpadní piliny jsou zde za tepla slisovány pod obrovským tlakem do válcových briket. Na omak byly ještě teplé, jako chléb z pece.

No a výrobní hala: palety se dřevem se navážely do vstupní místnosti a pak už dělba práce vypadala jako v mraveništi. Kontinuální linka byla zajímavá pro technicky zaměřené zvědavce, pro zájemce z oboru, stejně jako pro úplné laiky. To hemžení mělo řád, což bylo vidět na začátku, na konci i kdekoliv po cestě přeměny dřevěných komponentů z „prkýnek“ až k finální krabici podlahových dílcú, s etiketou, zalisované do fólie. Unavený pracovník by mě asi vzal tím dílcem po hlavě, ale já byl nadšen. Možná by mě to nadšení po týdnu vstávání ve čtyři přešlo.

Výroba briket
Výroba briket
Výrobní hala
Výrobní hala

Tmelení – ruční práce
Tmelení – ruční práce
Výrobní linka
Výrobní linka

Vše vonělo dřevem, bylo zde perfektně čisto a dostatek světla. U stropu trysky z mlžícího disku rozptylovaly mlhovinu pro zvlhčení prostředí. Linka dělala všechny možné i nemožné úkony a plná automatizace byla doplňena o lidský faktor jen na několika místech. Například u vstupu materiálů a komponentů do linky, tmelení nerovností, přesunu materiálů, krabic a fólií, no a obsluha byla taky částí tohoto důmyslného běžícího labyrintu. Prošli jsme si detailně i lakovací linku včetně pecí na vytvrzení. Tolik obávaný hygienik by si tady moc neužil, protože větrání bylo natolik progresívní, že lak nebyl ve vzduchu znát. Další jednička s hvězdičkou a razítkem. Byla zde dokonce i místnost, která byla osvětlena zářivkami se světlem o vlnové délce a teplotě denního osvětlení, pro reálný pohled na vzorky a jejich porovnání.

Vzorkovna s „denním světlem“
Vzorkovna s „denním světlem“

Výrobní linka
Výrobní linka
Vytvrzování laku
Vytvrzování laku

Středem tohoto hemžení jsme se vrátili až do administrativní budovy. „Pozor, pohov, volno, rozchod, kouřit dovoleno.“ Tím se naše objevná výprava dostala ke konci. Kdo chtěl, mohl si dát formou rautu něco na zub a mrknout na doprovodný program. Kdo ne, mohl se dále pídit po informacích a katalozích nebo slušně poděkovat a při odchodu pozdravit hostitele. Rozhodně to nebylo tuctové setkání ani ztráta času, prostě to mělo smysl. Pokud se vám zdá moje psaní pozitivně laděné, není to zdání. Jestli se bude společnosti dařit jako doposud a její práce bude mít smysl, pak zaměstná lidi v regionu, kde práce není nazbyt. A to se potom sluší říct: „Dobrá práce.“

Tak zase někdy příště.

Použité zdroje

  • Zámkový spoj – webové stránky výrobce
  • Tisková zpráva – „Ve Vyškově vznikl nový závod globálního výrobce podlah Unilin“

Použité fotografie: Ing. arch. Petr Brandejský

 
 
Reklama