Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lepená linolea a vinylové krytiny na podlahách a stěnách domova pro seniory

Domov seniorů Radkova Lhota – exteriér nového pavilonu
Domov seniorů Radkova Lhota – exteriér nového pavilonu

Objekt Domova pro seniory Radkova Lhota na Přerovsku dříve sloužil jako lovecký zámeček generála von Laudona. V roce 1958 se objekt stal sídlem Domova pro seniory, krajské příspěvkové organizace Olomouckého kraje. Budova se poslední roky postupně přestavovala a rekonstruovala, zvyšovala se kapacita lůžek. Poslední stavební úpravou je nový pavilon dokončený v červnu 2014, kde při pokládce krytin na podlahy a stěny použili pracovníci firmy JANKŮ podlahy s.r.o. z Olomouce osvědčené podlahové systémy Thomsit.

Stávající areál Domova pro seniory již kapacitně nevyhovoval požadavkům klientů, proto se vedení Olomouckého kraje rozhodlo rozšířit kapacitu a k původnímu objektu přistavět zcela nový pavilon. Investorem stavby, která byla financována z úvěru Evropské investiční banky, byl Olomoucký kraj. Pavilon stavělo od listopadu 2012 sdružení firem OHL ŽS, a.s. (vedoucí účastník sdružení) a TOMI REMONT a.s. Nová budova slouží od června 2014 zhruba 80 klientům s Alzheimerovou chorobou a 50 zaměstnancům, kteří se o pacienty starají. Ve vícepodlažním objektu jsou k dispozici pokoje s příslušenstvím a nové vyšetřovny. Vybudovány byly také nové kanceláře, prostory pro personál a technické zázemí budovy. Klientům domova bude sloužit i nová jídelna a kuchyně. Součástí celé stavby byla zároveň výstavba parkoviště a příjezdové komunikace.

Podlahy „bez kompromisů“ (krédo olomoucké rodinné firmy) pokládala firma JANKŮ podlahy s.r.o. v Domově pro seniory od března do června 2014. Společnost je významným obchodním partnerem značky Thomsit, se kterou spolupracuje od svého vzniku. Jedničkou mezi podlahovinami jsou pro majitele Miroslava Janků podlahové krytiny německé značky Armstrong a tyto krytiny spolu s podlahovou chemií Thomsit použili pracovníci JANKŮ podlahy s.r.o. i v Radkově Lhotě.

Domov seniorů Radkova Lhota – interiér 1
Domov seniorů Radkova Lhota – interiér 2
Domov seniorů Radkova Lhota – interiér 3

Podlaháři firmy JANKŮ podlahy zahájili práce v březnu 2014 a největším oříškem pro ně byly krátké realizační termíny. „Stěhováci nám v podstatě stáli nad hlavou,“ komentoval silný tlak na včasné předání díla Ing. Jakub Janků a dodal: „Rozsah prací byl přitom poměrně velký – naším úkolem bylo položit krytinu na podlahy v pokojích, na chodbách, v koupelnách, kancelářích, společných prostorách, v jídelně i v kuchyni. Vinylový obklad jsme lepili i na stěny koupelen, kde byly použity místo obkladů. Na stěnách je použit materiál MURAL CLUB od firmy Gerflor, jehož konstrukce jej předurčuje pro trvalé stěnové obklady. Je plně odolný vůči nárazům, funguje jako tlumič vůči dotykům nábytku, nárazům vozíků a jiných transportních prostředků používaných v interiéru.“

Na podlahy použila společnost JANKŮ podlahy s.r.o. kromě koberců DESSO přírodní linoleum Armstrong Marmorette PUR 2,5 mm, zátěžovou vinylovou krytinu Armstrong Solid PUR a od firmy Gerflor pak protismykové vinylové krytiny TARASAFE STANDARD a TARASAFE ELEMENTS. Tato podlahová krytina je ošetřena antibakteriální a protiplísňovou úpravou Sanosol® a je vhodná do vysoko zatížených prostor, kde jsou kladeny vysoké nároky na životnost, protismykové vlastnosti a hygienickou údržbu.

Domov seniorů Radkova Lhota – interiér 4
Domov seniorů Radkova Lhota – interiér 5
Domov seniorů Radkova Lhota – interiér 6

Materiály Thomsit se osvědčily u lepení linolea a vinylové krytiny

Z materiálů Thomsit byla použita univerzální disperzní penetrace Thomsit R 766, ze stěrek renovační vyrovnávací hmota Thomsit RS 88 a letošní novinka v sortimentu samonivelačních hmot, stěrka Thomsit DM. Nová stěrka vyniká vysokou pevností, dobrým rozlivem, hladkostí a nízkým vnitřním pnutím při schnutí. Mgr. David Mareček, Sales manager Thomsit k této novince uvedl: „Je to hned po uvedení velmi úspěšný a u profesionálů oblíbený výrobek. Důvodů je hned několik – vyrovnávací hmota Thomsit DM dokonale vyrovnává všechny druhů potěrů a v jedné pracovní operaci s ní lze realizovat vrstvu 0,5–10 mm. Díky unikátní technologii “Ultra Smooth Surface” vytváří mimořádně hladký povrch a nevyžaduje následné přebroušení či vysávaní. Mikroporézní struktura vytvrzené podlahové vyrovnávací hmoty umožňuje následné snazší nanášení lepidla snazší a výrazně snižuje spotřebu lepidla. Stěrka je navíc strojově čerpatelná a pochozí je po cca 3 hodinách.“

K lepení přírodního linolea bylo ze sortimentu Thomsit vybráno disperzní lepidlo na linoleum Thomsit L 240 D. Jeho výhodou je kromě univerzálního použití vysoká počáteční přilnavost, realizační firmy pak oceňují i vydatnost a snadné zpracování. Bezrozpouštědlové disperzní lepidlo Thomsit L 240 D je obzvlášť vhodné k lepení krytin z linolea v pásech a dílcích a firma JANKŮ podlahy má s tímto lepidlem, podobně jako s ostatními materiály Thomsit, jen ty nejlepší zkušenosti. „Práce s tímto materiálem je skutečně velmi snadná a výsledky výborné. Lepidlo stačí rovnoměrně nanést na připravený podklad zubovou stěrkou, do lože lepidla se pak hned pokládá linoleum a ručně nebo válcem se přitiskne. Vysoká je jak počáteční, tak i konečná pevnost,“ řekl o zpracování lepidla Thomsit L 240 D Mgr. David Mareček. PVC krytiny a koberce byly lepeny univerzálním disperzním lepidlem Thomsit UK 400. K lepení soklů pak zvolili podlaháři osvědčené kontaktní lepidlo Thomsit Chemoprén.

Základní údaje o objektu

Investor: Olomoucký kraj
Zhotovitel: sdružení firem OHL ŽS, a.s. a TOMI REMONT a.s.
Doba výstavby: listopad 2012 – červen 2014
Realizace podlah: JANKŮ podlahy s.r.o., Olomouc
Podlahové krytiny:

  • koberce DESSO
  • přírodní linoleum Armstrong Marmorette PUR 2,5 mm
  • zátěžová vinylová krytina Armstrong Solid PUR
  • protismykové vinylové krytiny Gerflor TARASAFE STANDARD a TARASAFE ELEMENTS.

Stěnové obklady: vinylový obklad Gerflor MURAL Club

Podlahové systémy Thomsit:

  • univerzální disperzní penetrace Thomsit R 766
  • Thomsit DM
  • renovační vyrovnávací hmota Thomsit RS 88
  • disperzní lepidlo na linoleum Thomsit L 240 D
  • univerzální disperzní lepidlo Thomsit UK 400
  • kontaktní rozpouštědlové lepidlo Thomsit Chemoprén Na podlahy
 
 
Reklama