Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praktické řešení podlah s epoxidovým ochranným nátěrem Ceresit CF 43

Estetické podlahy i v garáži, na parkovišti, ve výrobní hale nebo ve skladu

Nový vodou ředitelný dvousložkový epoxidový nátěr Ceresit CF 43 se snadno zpracovává a vytváří odolnou, snadno čistitelnou hladkou nebo protiskluzovou vrchní vrstvu. Umožnuje tak pohledné řešení i tam, kde se očekává zvýšené zatížení – garáže, parkoviště, průmyslové podlahy, sklady. Nátěr má vynikající přídržnost k betonu, zvyšuje chemickou a mechanickou odolnost podkladu a vytváří estetický polomatný povrch.

Ceresit CF 43
Ceresit CF 43

Nový vodou ředitelný dvousložkový epoxidový nátěr Ceresit CF 43 se snadno zpracovává a vytváří odolnou, snadno čistitelnou hladkou nebo protiskluzovou vrchní vrstvu. Nátěr má vynikající přídržnost k betonu, zvyšuje chemickou a mechanickou odolnost podkladu a vytváří estetický polomatný povrch.

Díky propustnosti vodních par lze nátěr použít i v oblastech vystavených trvalé vlhkosti, např. v suterénech, kde vlhkost podkladu nepřesahuje 6 % CM. CF 43 je vhodný zejména pro použití v garážích, vícepodlažních parkovištích, průmyslových budovách, skladech apod. Ceresit CF 43 je dodáván ve dvou nádobách se složkami A (pryskyřice) a B (tvrdidlo) v základní šedé barvě (RAL 7040), na objednávku je možné dodat i šedo-béžový odstín (RAL 7032) nebo béžový (RAL 1015).

Společnost Henkel ČR nabízí systémová podlahová řešení s tímto výrobkem jak pro podlahy vystavené běžnému zatížení, tak i pro podlahy se zvýšením zatížením.

Ceresit CF 43 – skladba systému pro podlahy s běžným zatížením
Ceresit CF 43 – skladba systému pro podlahy s běžným zatížením
Ceresit CF 43 – skladba systému pro podlahy se zvýšeným zatížením
Ceresit CF 43 – skladba systému pro podlahy se zvýšeným zatížením

Podlahy s běžným zatížením

U podlahového systému pro běžná zatížení se na očištěný a obroušený podklad nanese štětkou nebo válečkem naředěný hloubkový penetrační nátěr Thomsit R 766 a nechá se min. 2 hodiny zaschnout. V případě větších nerovností je možno vyrovnat podklad rychletvrdnoucí cementovou vyrovnávací hmotou Thomsit RS 88. Vyrovnání podlahy lze provést vyrovnávací hmotou Thomsit DX.

Podlahy se zvýšeným zatížením

Očekávají-li se vysoká zatížení nebo podklad je ještě nevyzrálý, je ideální volbou penetrace použití dvousložkového speciálního základního nátěru na bázi epoxidové pryskyřice Thomsit R 755. Nátěr na podklad nanášejte vhodným válečkem, ještě čerstvá penetrace se zasype suchým křemičitým pískem (frakce 0,3–0,7 mm). Při izolaci proti kapilárně vzlínající vlhkosti nebo zbytkové vlhkosti v betonových podlahách (až do max. 6 % CM) je nutné dvojí nanášení křížem (druhý nátěr do max. 48 hodin). Druhý nátěr zasypte suchým křemičitým pískem (frakce 0,3–0,7 mm).

Pro vyrovnání podlahy se zvýšeným zatížením jsou vhodné samonivelační stěrky Thomsit DS 40 nebo Thomsit SL 85 – obě stěrky mají vysokou pevnost a odolávají vysokému zatížení. Při vyrovnávání nerovností hmota vyrovnává a vyhlazuje sama tak dobře, že ve většině případů je možno upustit od dodatečného stěrkování nebo broušení.

Vrchní vrstva obou typů podlah

Základní nátěr vrchní vrstvy pak u obou typů podlah provádějte roztokem CF 43 s 5 % až 10 % vody, v závislosti na nasákavosti podkladu. Po jeho vytvrzení (cca 12 hodin) lze aplikovat druhou, neředěnou vrstvu nátěru CF 43. Pro dosažení protiskluzové úpravy se první, základní nátěr překryje křemičitým pískem o hrubosti 0,2 až 0,8 mm. Po vytvrzení nátěru přebývající písek smeťte a celou plochu důkladně vysajte. Na takto připravenou vrstvu naneste pomocí štětce nebo válečku ještě jednu neředěnou vrstvu CF 43.

 
 
Reklama