Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyšší vydatnost a kvalita sádrových potěrů Knauf

Díky čištěným pískům nevznikají povrchové nečistoty. Finální pevný povrch je rovný, čistý a hotový potěr se nemusí celoplošně brousit. Čistý a kvalitní materiál sádrových potěrů Knauf má i vyšší vydatnost. Anhydritové potěry FE50 a FE80 Allegro mají samonivelační vlastnosti a jsou vhodné pro podlahové vytápění.

Kvalita vstupních materiálů ovlivňuje finální výsledek

Při výrobě litých anhydritových potěrů se Knauf zaměřil především na kvalitu vstupních materiálů, a to nejen tzv. alfasádry, která je připravována specifickým způsobem. Důležitá je rovněž příprava a čistota používaných písků, které se nejprve suší a pak třídí, přičemž se od zrnek odděluje prach. Tímto postupem lze poskládat velmi přesně zrnitostní křivku a vyrobit čistý a kvalitní materiál, který má i vyšší vydatnost. Díky čištěným pískům také nevznikají povrchové nečistoty. Finální pevný povrch je rovný, čistý a hotový potěr se nemusí celoplošně brousit.

Anhydritové potěry Knauf jsou pro podlahové topení ideální

Anhydritové lité potěry Knauf mají v podstatě stejnou tepelnou kapacitu jako cementový potěr, ale vyšší hodnotu tepelné vodivosti, což přináší výhodu vyšší rychlosti vedení tepla a jeho předávání do prostoru (až o 40 % rychleji než betonová podlaha). Vyznačují se relativně jednoduchou zpracovatelností, samonivelačními vlastnostmi, takřka nulovým smršťováním, a pokud není úhlopříčka místnosti větší než 10 metrů, není třeba provádět v ploše dilatační spáry. Výsledkem je významná časová i finanční úspora pro zákazníka při zachování všech důležitých technických parametrů, jako například pevnosti a stability. Pokud se podaří zákazníkovi tato nesporná výhoda Knauf materiálů vysvětlit na samém začátku, je velká pravděpodobnost, že zvolí tuto variantu.

Výsledný efekt aplikace anhydritových litých potěrů Knauf samozřejmě ovlivňuje nejen zmíněná kvalita materiálu, ale i postup realizační firmy. Při zpracování je nutné dodržovat správný technologický postup vysychání. Zvláště v prvních dvou dnech je nutné dbát na velmi pozvolné vysychání bez jakéhokoliv průvanu či lokálního vysušení (např. přímé slunce). Teprve po dvou dnech lze intenzivně větrat. Po sedmi dnech lze spustit podlahové vytápění, které vysychání urychlí. Doba vysychání je úměrně závislá na teplotě a vlhkosti vzduchu, trvá obvykle 4 týdny, ale Knauf doporučuje raději 6 týdnů. Svou roli může hrát také příprava podkladu, zejména nesprávně zvolený či nestabilní polystyren. Proto se doporučuje i přípravu podkladu pod anhydritový potěr svěřit do rukou odborníka.

Knauf FE50 a FE80 Allegro

Knauf nabízí na trhu dva typy anhydritových potěrů – FE50 a FE80 Allegro –, které mají samonivelační vlastnosti a jsou vhodné pro podlahové vytápění.

FE80 Allegro je ideální právě pro rodinné domky, bytové jednotky a kancelářské budovy s podlahovým vytápěním. Vyznačuje se vyšší pevností a pružností. Má vyšší podíl sádry a lépe vede teplo (vyšší hodnota tepelné vodivosti λ 1,4 W/m.K). Minimální tloušťka potěru je od 35 do 80 mm. Což je opět výhoda ve srovnání s betonovým potěrem, u něhož musíme počítat s minimální tloušťkou 50 mm. V případě požadavku na extrémně hladký povrch, např. před finální úpravou epoxidovými nátěry, je pro povrchovou úpravu samonivelačních sádrových potěrů Knauf na závěr vhodná nivelační stěrka BP4 (určená pouze pro vnitřní použití a pro vyrovnání podkladu v tloušťkách od 2 do 25 mm).

Povrch hotového běžného anhydritového potěru. Před další aplikací je nutné ho zbrousit.
Povrch hotového běžného anhydritového potěru. Před další aplikací je nutné ho zbrousit.
Hotový potěr Knauf FE80 Allegro – povrch je rovný, čistý a nemusí se celoplošně brousit.
Hotový potěr Knauf FE80 Allegro – povrch je rovný, čistý a nemusí se celoplošně brousit.


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...