Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Unikátní řešení vestavby z desek Rigips

Originální vestavba informačního centra a prodejny suvenýrů vznikla za účelem zvelebení technického zázemí a interiérového prostředí. Návštěvníka ohromí použité lamely připomínající velrybí kostru. Zvolené řešení tak kladlo nároky především na pevnost konstrukce a estetickou preciznost. Konstrukce byla vyprojektována speciálně pro účely Techmania Science Center. Každý díl je odlišný, a tím jedinečný.


 

Vestavba informačního centra a obchodní jednotky do existujícího provozu centra nebyla jistě snadná záležitost. Dlouhá řada nepravidelně tvarovaných lamel dává obchodnímu prostoru až neskutečný nádech a jen málokdo by si troufl odhadnout, že jde o sádrokartonové řešení. Lamely připomínající žeberní kostru velkých kytovců se zaoblenými hranami jsou v bezprostředním kontaktu s návštěvníky a jsou jim přímo na očích. Sebemenší chyba by zde zmařila celkový efekt výjimečného díla, nicméně precizní provedení dodalo tomuto nápaditému řešení lesk.

 



Celkem bylo použito 32 kusů lamel. Pro každou z nich se však nejprve na míru vytvářela šablona, podle které realizační firma STENFORM připravovala jednotlivé kusy. Většina lamel byla složena z pěti částí. Každá deska byla ke stropu uchycena pomocí závitové tyče s mosaznou hmoždinkou. Na konci byl vytvořen úchyt ve tvaru U. V místě úchytu ke stropu jsou pak pro zpevnění mezi sádrovláknitými deskami Rigidur a sádrokartonovými protipožárními deskami RF 15 vloženy pozinkované ocelové plechy o tloušťce 0,6 mm. Vznikl tak jakýsi „sendvič“ složený ze tří desek. Na veškeré spoje byl použit spárovací tmel Rigidur v kombinaci s tmelem Rifino TOP a skelnou páskou. Finální vrstva byla tmelena hmotou ProMix Mega.

Od návrhu k realizaci

Hned na začátku však vestavbu provázely problémy spojené se samotným výběrem materiálu tak, aby splňoval navržené architektonické řešení. Jak řekl Tomáš Kasl z realizační firmy STENFORM, s.r.o.: „Poté už bylo vše na nás, jak se s tím dokážeme v určitém časovém rozmezí poprat.“ Zvolený materiál společnosti Rigips se nakonec ukázal jako šťastné řešení a firma mohla zahájit práce, které se obešly bez větších komplikací.




Trojí vítězství v soutěži Rigips Trophy

Projekt Techmania Science Center se stal navíc absolutním vítězem soutěže Rigips Trophy 2016. Zároveň získal Cenu veřejnosti a Cenu večera, ve které hlasovali hosté slavnostního udílení cen. Realizační firma tak obdržela odměnu 30 tis. korun, poukaz na materiál zn. Rigips v hodnotě 20 tis. korun a dále paletu vysokopevnostních sádrokartonových desek Habito.

„Porota ocenila u celkového vítěze absolutní preciznost zpracování netradičního řešení. Jedná se o výjimečné dílo, které nemá chybu a dodává interiéru na efektu a impozantnosti,“ uvedla k projektu moderátorka slavnostního večera, Daniela Písařovicová.

Realizační firma: STENFORM, s.r.o.
Projektant: Ing. Arch. Tomáš Velehradský, Ateliér Velehradský s.r.o.
Generální dodavatel: ARTEO CZ, s.r.o.
Materiál pro montáž lamel: Sádrovláknité desky Rigidur a sádrokartonové protipožární desky RF 15 od společnosti Rigips.
















Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...