Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příprava podkladu před položením nové podlahy

Pokládka nové podlahy nezahrnuje jen instalaci nové dlažby, dřevěné, laminátové, či jiné finální vrstvy, ale také přípravu podkladu. Abychom se při užívání podlahy vyhnuli problémům, musí být podklad souvislý, pevný a dokonale rovný. To však při rekonstrukcích po odstranění staré podlahy nebývá běžný stav.

Proto je nutné podlahu na položení finální vrstvy nejprve připravit. Volba vhodného způsobu vyrovnání podkladu podlahy závisí mimo jiné i na nosné konstrukci. Jedná-li se o betonovou konstrukci (betonový strop), můžete přistoupit k vylití nové podlahy betonem. Naopak na dřevěných stropech je vhodnější použít vyrovnání podlahy suchou cestou.

Vyrovnání podlahy suchou cestou

Vyrovnání podlahy suchou cestou se realizuje pomocí podsypu z keramického kameniva Liapor. Jsou to malé, ale velmi pevné kuličky, které možná znáte pod názvem keramzit. Pro vyrovnávací podsypy podlah se využívají kuličky s průměrem 1–4 mm. Na zhutnělou vrstvu Liaporu následně klademe podlahové desky (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd.).

Během realizace suché podlahy nejsou nutné žádné technologické přestávky a podlaha je ihned po dokončení pochozí. Podsyp z Liaporu v podlahách dokonale vyrovná nerovnosti podkladu, lze ho použít jako výplň nepravidelných prostor, výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy, kročejový útlum a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Díky nízké plošné hmotnosti suché podlahy nadměrně nezatěžuje nosné konstrukce stavby, a jsou tak vhodné například i pro řešení podlah střešních nástaveb bytových domů. Největší předností u tohoto typu realizace je jednoduchá a rychlá montáž.

Stará očištěná podlaha
Stará očištěná podlaha
Zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu
Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu

Více o vyrovnání podlahy suchou cestou >>

Vyrovnání podlahy pomocí betonové směsi

Suchou směs Liapor Mix smícháme s vodou
Suchou směs Liapor Mix smícháme s vodou
Lze míchat ručně, nebo pomocí míchačky
Lze míchat ručně, nebo pomocí míchačky

Vzniklý lehký beton upravíme do požadované výšky stahovací latí
Vzniklý lehký beton upravíme do požadované výšky stahovací latí
Konečná podoba podlahy z lehkého betonu
Konečná podoba podlahy z lehkého betonu

Dalším a stále ještě běžnějším způsobem vyrovnání podlahy je její vylití betonem, či směsmi na jeho bázi. Tato technologie s sebou nese trochu nepohodlí v podobě relativně dlouhé technologické přestávky pro vytvrdnutí betonu a také riziko prasklin. Ovšem není beton jako beton. Pokud chcete mít betonovou podlahu rychleji suchou (pochozí již za 24 hodin), vyhnout se riziku prasklin, zajistit lepší tepelnou izolaci a snížit zatížení nosné konstrukce, můžete použít další z materiálů Liapor – lehký keramický beton Liapor Mix.

Tuto suchou směs stačí na stavbě smíchat s vodou a nanášet obdobně jako běžný beton. Upravuje se klasicky stahovací latí a běžným zednickým hladítkem do požadované výšky. Není potřeba vytvářet dilatační spáry, protože lehký beton nepraská a dobře se spojí s okolním materiálem. Podlaha bude pochozí již za 24 hodin. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů.

Více informací o vyrovnání podlahy lehkým betonem >>

Keramické kamenivo Liapor i směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.