Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sádrokartonové konstrukce Knauf jsou součástí obchodního centra v Kladně

Obchodně společenské centrum Central Kladno vzniklo v největším městě Středočeského kraje. Má 26 000 m2 obchodů a je ideální novou destinací zábavy. Konstrukci vícepatrového centra tvoří obvyklý železobetonový skelet, ve kterém byla realizována vestavba, na jejíž konstrukci se uplatnily také materiály Knauf.

Obchodní centrum z ulice Petra Bezruče
Obchodní centrum z ulice Petra Bezruče

Sádrokartonové konstrukce jsou však dnes již „ukryty“ v mnoha příčkách, které oddělují jednotlivé obchodní prostory. Při návštěvě obchodního centra si však můžeme všimnout podhledů v jednotlivých pasážích a také obkladů nosníků střešní konstrukce. Podhledy jsou členité a víceúrovňové, což nejlépe vynikne při jejich nasvícení. Zabudování světelných ramp bylo ovšem z hlediska sádrokartonářského umu nejsložitější. Zajímavé jsou rovněž „náběhy“ od nosných sloupů, jež jsou zakončeny viditelnými klenbami, které se staly stěžejním architektonickým prvkem obchodního centra.

 

Prostorová akustika s „cleaneo efektem“

U těchto druhů staveb je vždy nutné myslet také na prostorovou akustiku. Z toho důvodu byly v podhledech pasáží na řadě míst použity akustické děrované desky Knauf Cleaneo, které díky své konstrukci a děrování umí absorbovat hluk. Výsledkem je, že v prostoru s tak velkou koncentrací lidí se hluk nerozléhá, a proto celé prostředí působí na návštěvníky velmi příjemně a komfortně.

Sádrokartonové desky Knauf Cleaneo obsahují navíc speciální složku Zeolith, která rozkládá škodlivé látky katalyticky na vodu a oxid uhličitý. Díky tomu dochází k samovolnému čistění vzduchu po celých 24 hodin denně a to 7 dní v týdnu. Čisticí kapacita je prakticky neomezená, nicméně je pouze nutné počítat minimálně 0,3 m2 děrovaných desek Cleaneo na 1 m3 vzduchu, což v případě takto velkých obchodních center není žádný problém. Dodejme ještě jeden technický detail – desky Cleaneo přispívají také k regulaci vlhkosti ve vzduchu a pocitu tepla při dotyku.

Členité a víceúrovňové stropní podhledy se zabudovanými světelnými rampami jsou výrazným prvkem jednotlivých pasáží OC
Členité a víceúrovňové stropní podhledy se zabudovanými světelnými rampami jsou výrazným prvkem jednotlivých pasáží OC
Detail podsvíceného podhledu s akustickou děrovanou deskou Knauf Cleaneo
Detail podsvíceného podhledu s akustickou děrovanou deskou Knauf Cleaneo
Pohled na prosvětlenou střechu OC s nosníky střešní konstrukce se sádrokartonovým obkladem Knauf
Pohled na prosvětlenou střechu OC s nosníky střešní konstrukce se sádrokartonovým obkladem Knauf

Za zmínku stojí, že technické řešení opláštění říms nad obchodními pasážemi nebylo vždy zcela jednoduché i proto, že stavba byla vedena v konečné fázi v poměrně vysokém tempu. Avšak díky odborným zkušenostem montážních firem a technické podpoře Knaufu přímo na stavbě, bylo vše včas vyřešeno.

Místo stavby:Kladno
Investor:Crestyl Real Estate, s.r.o.
Generální dodavatel stavby:Gemo Olomouc, s.r.o.
Projektant:Arch. Design, s.r.o.
Dodavatel materiálu:OBB stavební materiály, s.r.o., Stavtrans, a.s. a Woodcote CZ, a.s.
Realizátor KNAUF:Gemo Olomouc, s.r.o., středisko SDK, KTP acoustic, s.r.o. a Integra Group, s.r.o.
Termín realizace:11/2013–03/2015
Materiál:Knauf White 55000 m2,
Red 10500 m2,
Green 1500 m2,
Knauf Cleneo 1300 m2

Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...