Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejlepší alternativu k OSB deskám, homogenní dřevoštěpkové ESB desky

ESB desky ze 100% nového, převážně smrkového dřeva, jsou ideální jako konstrukční materiál pro dřevostavby, dřevěné obklady, vnitřní i vnější stěny, renovace, střešní a podlahové konstrukce.

Čím to je, že je deska ESB lepší než deska OSB?
Pevnost na ohyb a E-modul desek ESB jsou v obou směrech stejné, u OSB desek je oproti tomu hodnota ve směru napříč poloviční. Chyby zpracování záměnou hlavní a vedlejší osy jsou u desky ESB vyloučeny. Řemeslníkovi to také umožňuje dosáhnout při průřezu optimální vytíženost. Pevnost v tahu napříč je o 40% lepší než u desky OSB, výhodou jsou lepší hodnoty pro vytahování šroubů a hřebíků. Hodnoty bobtnání jsou výrazně nižší než u desky OSB, zpracovatelé tak ocení vysokou rozměrovou přesnost. Vynikající je také vzhled ESB desek s broušeným povrchem - desky mají velmi světlý povrch a čistý vzhled. Odpadá tak nutnost úprav a dodatečného broušení.

Může při použití desky ESB uvnitř domu dojít ke vzniku zápachu? Ne!
Desky ESB jsou v podstatě bez zápachu a podporují zdravé klima v interiéru. Desky OSB oproti tomu mohou za určitých předpokladů uvolňovat do ovzduší těkavé organické sloučeniny, jako např. uhlovodíky, aldehydy, aceton, organické kyseliny.

Difúzně otevřené desky ESB
Desky zabraňují tvorbě kondenzátu a stavebních škod, způsobených vlhkostí. Tento difúzně otevřený dřevěný materiál vyrovnává v domě klimatické výkyvy. Na vnějších stěnách se ESB desky osvědčily např. jako nosiče větraných fasád nebo difuzně otevřené tepelné izolace.

Mohou být desky ESB lakované?
Ano! Protože jsou desky ESB zásadně broušené a mají téměř uzavřený povrch, mohou být na ně nanášeny difuzně otevřené laky, barvy nebo lepidla. U nebrusné OSB desky je tento postup vyloučen.

 
 
Reklama