Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Olejované dřevěné podlahy vyžadují po zimě péči

Dřevo reaguje na změny okolního prostředí. Jednou z podmínek stálé kvality je u dřevěné podlahy i doporučená relativní vlhkost vzduchu a správná péče před a po topné sezóně.

Zatímco vysoká vzdušná vlhkost vede k bobtnání dřeva, nízká způsobuje jeho smršťování. Riziko nízké vlhkosti vzduchu přitom nastává v obytných prostorech zejména během zimy, tj. v období topné sezony. Aby se zamezilo případné tvorbě spár a trhlin, je důležité vědět, jak se o dřevěnou podlahu - zejména olejovanou - vhodně postarat.

Správná vlhkost vzduchu

Obsah vázané vody v dřevěné podlaze, tj. vody, kterou nelze dalším sušení odstranit, je podle druhu dřeva zhruba 8 %. Nižší vlhkosti nelze technologicky dosáhnout, protože i dřevo vysušené na 6 % absorbuje při zpracování v běžných podmínkách vzdušnou vlhkost zpět. Při nízké relativní vlhkosti vzduchu (pod 30 %) však dochází k sesychání dřeva a tvorbě trhlin mezi jednotlivými lamelami. Proto se doporučuje udržovat v prostorách s dřevěnou podlahou relativní vlhkost vzduchu celoročně mezi 40 – 60 %, ideálně při teplotě 15 až 25 °C. „To ale může být zvláště u novostaveb v zimě problém, protože centrální odsávací systémy zapříčiňují trvale nízké hodnoty vlhkosti vzduchu,“ říká Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, s. r. o. „Mnoho lidí se navíc mylně domnívá, že v zimním období zajistí dostatečnou vlhkost vzduchu časté větrání okny. Opak je ale pravdou. Studený vzduch totiž obsahuje méně vody než teplý, s výjimkou mlhy samozřejmě. S každým větráním tak do bytu či domu vniká suchý vzduch, který snižuje relativní vlhkost vzduchu vytápěné místnosti.“ Pro dosažení příslušné vlhkosti v interiéru je tudíž nutné v zimě zvlhčovat vzduch pomocí různých zvlhčovačů, odpařovačů či rostlin. Pokud se tak neděje, klesne vlhkost v místnosti na 30 až 20 %, což zapříčiní vysychání dřevěné podlahy a vznik prasklin na povrchu nášlapné vrstvy.

Ošetření přírodním olejem

Pro udržení bezvadného vzhledu a stavu dřevěných podlah je kromě dostatečné vzdušné vlhkosti důležité i jejich pečlivé a pravidelné ošetření, které se týká primárně olejovaných povrchů. "Z výše uvedených důvodů je nezbytné, aby byly otevřené póry dřevěných olejovaných podlah ošetřeny olejem, čímž se zabrání jejich vysušování," vysvětluje Milan Mrkáček. Toto ošetření musí proběhnout bezprostředně po pokládce podlahy a poté jednou až dvakrát ročně, ideálně před začátkem a po ukončení topné sezony. V případě, že je podlaha položena na podlahové vytápění, je její olejování dvakrát za rok nezbytné. "Výrobce vícevrstvých dřevěných podlah značky Kährs používá přírodní Saténový olej vyrobený výhradně z rostlinných látek, které pronikají do hloubky dřeva, neuzavírají póry, na vzduchu přirozeně vysychají (oxidují) a snadno se obnovují," uvádí Milan Mrkáček. Pravidelné ošetření je důležité zvláště u olejovaných rustikálních dekorů s množstvím prasklin, spár či netmelených suků. Takový povrch má totiž až 3x více otevřených pórů než běžné dřevěné podlahy a je náchylný na vysychání.

 
 
Reklama