Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Korek pro měkkou a teplou podlahu s dobrou izolací kročejového hluku

Pokládka korkových podlah probíhá formou pokládání klasických dlaždic nebo plovoucí podlahy. Dlaždice se prodávají v přírodní barvě i jako barvené, ze kterých lze tvořit atraktivní obrazce.

Korek je oblíbený přírodní materiál, ze kterého se mimo jiné vyrábí také podlahová krytina. Podle statistik sice korkové podlahy nepatří k nejprodávanějším krytinám, ale přesto o ně čeští zákazníci jeví zájem. Bohužel mu chybí „prestiž“, kterou mají například podlahy z masivu. Tento nedostatek však dohání skvělými vlastnostmi. Pro výrobu podlahových krytin je takřka ideální.

Podlaháři z řemeslnického cechu EKOMPLEX doporučují korkové podlahy zákazníkům, kteří vyžadují příjemně měkkou a teplou podlahu s dobrou izolací kročejového hluku. Cena takto kvalitního materiálu přitom není příliš vysoká.

Korek je vnější část kůry dubu korkového a získává se poměrně náročným odřezáváním pomocí speciálního nože. Nejprve se ze stromů odstraní původní kůra, a až poté kvalitnější vrstva, ze které se vyrábí podlahy, izolační materiály, zátky do vína a další předměty každodenní potřeby. Potřebná doba růstu pro sklizeň kůry se pohybuje mezi 9 až 15 lety. S ohledem na to se průměrná cena 300 Kč za metr čtvereční nejeví jako příliš vysoká.

Pokládka korkových podlah probíhá formou pokládání klasických dlaždic nebo plovoucí podlahy. Dlaždice se prodávají v přírodní barvě i jako barvené, ze kterých lze tvořit atraktivní obrazce. K výhodám korku patří snadná opracovatelnost. Podlaháři z EKOMPLEXU si na korku cení možnosti perfektního ořezu.

Plovoucí podlahy z korku se vyrábí především v tloušťkách od 3 do 6 mm. Obecně platí, že kvalita silnějších podlah je výrazně vyšší. Na konečnou cenu má vliv také druh povrchové úpravy. Zákazníci preferují olejované a lakované varianty, které shledávají příjemnější na omak než krytiny s vinylovou fólií.

K nevýhodám korkových podlah patří nutnost pravidelné údržby a nižší mechanická odolnost. Poškození lépe odolávají varianty opatřené vinylovou fólií.

 
 
Reklama