Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahy s dýhou

Odrazuje vás finanční náročnost dřevěné podlahy? Řešením, při kterém obejdete imitace z laminátu či vinylu, mohou být dýhované podlahy. Dýha je cca 0,6 mm tenká vrstva z masivu na povrchu konstrukce.

Oproti vrstveným dřevěným podlahám s nášlapnou vrstvou kolem 2 - 6 mm dýhované podlahy neumožňují zbroušení, avšak útulnost a hřejivý nádech pravého dřeva vám do interiéru vnese úplně stejně. Navíc výrobní technologie dnes umožňují vytvářet povrchy s postaršeným vzhledem, například se používá technika kartáčování, i s oblíbenou olejovanou úpravou. Z hlediska uživatelského komfortu, životnosti a pořizovacích nákladů se jedná o skvělé řešení pro mladé rodiny nebo při rekonstrukcích. Podlaha má nízkou konstrukční tloušťku pouhých 7 mm, disponuje tak minimálním tepelným odporem a nekomplikuje pokládku.

"Dýhovaná podlaha je pro řadu zákazníků ekonomickou variantou či dočasným řešením. Cena začíná na 540,- Kč za 1 m2 bez DPH, což jsou rámcově pořizovací náklady umělých podlah z laminátu či PVC," přibližuje Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi a uvádí příklad: "Třívrstvá 15mm podlaha s nášlapnou vrstvou z ořechu je 2 - 3x dražší než dýhovaná alternativa." Dalším kritériem, proč lidé volí dýhovanou podlahu, je minimální tepelný odpor - již od 0,05 m2*K/W při pokládce lepením -, tedy až 3x nižší než u třívrstvé podlahy konstrukční tloušťky 15 mm. Dýhované podlahy mají celkovou tloušťku poloviční - kolem 7 mm, což kromě bezproblémové pokládky na podlahové topení umožňuje umístění i do rekonstruovaných prostor. Podlahu těchto parametrů lze položit bez nutnosti dodatečných stavebních úprav, které jinak bývají zapotřebí zejména u balkonových dveří či francouzských oken.

 
 
Reklama