Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak si vybrat materiál a profil podlahových lišt?

Nejčastěji používanými profily jsou soklové lišty pro překrytí spoje mezi stěnou a podlahou. Při výběru toho pravého soklového profilu máte spousty možností, proto je dobré se poradit s odborníky.



Stále se ještě používají tzv. MDF lišty, které jsou vyrobeny z lisované dřevité hmoty a polepeny většinou papírovou dekorací s imitací dřeva. Tyto profily jsou určitě ekonomicky výhodné, ale jsou velice náchylné na vlhkost.

Vyšší třídu tvoří plastové soklové profily, které se vyznačují tenkou stěnou a možností instalovat do těchto profilů rozvod kabelů domácího audia nebo jiných elektrických zařízení. Většinou profily obsahují i odnímatelnou část, která nám umožňuje kabely v liště měnit nebo doplňovat bez nutnosti její demontáže.

Kovy jsou další vyšší řadou těchto profilů a těší se stále větší oblibě. Zákazníci už tolik nevyžadují, aby soklová lišta stoprocentně barevně odpovídala podlaze, kterou doplňuje, ale uvědomují si, že tento prvek lze úspěšně použít také jako efektní dekoraci.

Lišty a profily nabraly směr k významnému prvku moderního interiérového designu. Pro výběr toho pravého soklového profilu se můžete inspirovat v článku na ESTAV.cz.


 
 
Reklama