Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Izolujeme podlahu – jak na to?

O izolacích se v poslední době mluví stále a více. A to hlavně o izolacích fasády, jelikož právě taková dokáže výrazně snížit úniky tepla a tak samozřejmě ušetřit i tisíce korun na našem vytápění.

Jsou však i jiné možnosti izolace, a to konkrétně ty, které se týkají našich podlah. I zde můžeme jít cestou eliminace tepelných ztrát, nebo můžeme vyřešit jiný problém – a to s hlukem. Neváhejte a kupte si zvukovou izolaci podlahy, pokud právě toto je ten problém, který vás aktuálně trápí. Poradíme vám, jak vybrat tu pravou a na co při výběru hledět, či jaké jsou důvody, přoč se k tomuto kroku rozhodnout.

Proč právě zvuková izolace?

Pokud se někdy projdete po své podlaze, můžete slyšet výrazné ozvěny, bouchání, dupání, nebo také dunění. A to z toho důvodu, že v tomto směru využíváte jenom základních izolací, které nejsou k eliminaci hluku určeny. Vše může vést až k tomu, že si na vaše chování stěžují sousedé pod vámi, a to i přesto, že neděláte nic zvláštního. Poté je třeba zaměřit se na novou vrstvu, která dané problémy eliminuje.

Čím je zvuková izolace charakteristická?

Především to je její hustota. Klasické materiály využívané k běžné izolaci podlah mají hustotu poměrně malou, což bývá problém. Abyste dosáhli požadovaného efektu, je třeba volit materiály, které mají hustotu vysokou – a to tu objemovou. Ta spolu s dobrou elasticitou dané vrstvy, ale i samotné podlahy zachytí zvukové vlny a hluk tak dokáže dobře eliminovat. Mezi materiály, které se v tomto směru používají nejvíce, dnes patří především:

  • Insulit
  • InsulWood
  • InsulParq
  • CemWood

Nejenom zvukové izolační vlastnosti

Důležité je vědět, že pokud už se pro tento krok rozhodnete, můžete se zaměřit i na izolaci tepelnou. Například poslední jmenovaný materiál je k tomu dokonalou volbou tak dokážete eliminovat dva problémy naráz, které mohou s vaším bytem souviset.

 
 
Reklama