Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Napojování nosných stěn a provádění dilatací

Nosné stěny různých vlastností mají být navzájem spojovány pomocí ocelových pásků, aby byla umožněna jejich oddělená deformace. Nedoporučuje se spojkovat takovéto stěny pomocí vazby do kapes.

. Jestliže vzdálenosti ocelových pásků nejsou v projektové specifikaci určeny, nemá být svislá vzdálenost mezi dvěma ložnými spárami, v nichž jsou vloženy ocelové pásky, větší než 600 mm. Pokud není předepsáno s ohledem na technologii, doporučuje se ukládání ocelových pásků do ložných spár během zdění.

Provádění dilatací

Aby zdivo neutrpělo poškození, je třeba v něm provést svislé a vodorovné dilatační spáry umožňující eliminovat účinky změny teploty a vlhkosti, dotvarování a průhybu. Konstrukční návrh dilatačních spár má umožnit, aby se konstrukce přizpůsobovala očekávaným pohybům, a to jak vratným tak nevratným, aniž by došlo k porušení zdiva. Dilatační spáry mají procházet přes celou tloušťku konstrukce (včetně povrchových úprav), rovněž tak výšku, přičemž kontaktní plochy mají být řešeny tak, aby bylo umožněno posunutí bez viditelné deformace. V obvodových stěnách mají být dilatační spáry navrženy tak, aby umožňovaly veškeré vodě odtéci, aniž by zapříčinila poškození zdiva nebo průsak vody do budovy. Pro stěny Liapor musí být zdivo dilatováno po 6 m.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 
Reklama